Μέχρι 30 Νοέμβρη η Εξισωτική 2016 και τέλη Οκτώβρη η προκαταβολή της Βασικής

Από Δευτέρα η πληρωμή εκκρεμοτήτων καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης του 2015

Μέχρι 30 Νοέμβρη η Εξισωτική 2016 και τέλη Οκτώβρη η προκαταβολή της Βασικής

Τα χαρτιά του για τις επικείμενες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Κέντρος. Αν και η εφημερίδα μας έχει πρώτη παρουσιάσει –από τα μέσα σχεδόν του Σεπτεμβρίου– το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έως το τέλος του έτους, ο κ. Κέντρος μας αποκάλυψε επιπλέον ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει την προκαταβολή της Εξισωτικής του 2016 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η πληρωμή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς με το νέο καθεστώς που ισχύει θα αυξηθούν οι δικαιούχοι. Επίσης, ο κ. Κέντρος μας επεσήμανε ότι, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα πληρωθούν εκκρεμότητες πληρωμών όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, δηλαδή Βασικής Ενίσχυσης, Πράσινης Ενίσχυσης, γεωργών νεαρής ηλικίας και όλων των συνδεδεμένων καθεστώτων. «Είμαστε σε μια διαδικασία που κλείνει το σύστημα την Παρασκευή 14/10 και ξεκινούν οι υπολογισμοί και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι», δήλωσε στην «ΥΧ».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μας διαβεβαίωσε (μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας μας τον Σεπτέμβριο) ότι στο τέλος του μήνα θα πιστωθούν τα χρήματα της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης (826 εκατ. ευρώ) και στις 20 Δεκεμβρίου η εξόφληση του 30% της Βασικής (354 εκατ. ευρώ), του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ, τη σχετική  απόφαση πληρωμής υπέγραψε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Εξισωτική 2016

«Το ποσό για την προκαταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2016 δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα, αφού θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί τι ποσοστό προκαταβολής θα δώσουμε. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από το 2015», τονίζει ο Γ. Κέντρος και προσθέτει: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φεύγουμε πια από τη λογική του ζωικού κεφαλαίου. Το καινούργιο καθεστώς των εξισωτικών αποζημιώσεων αφορά εκτάσεις. Είτε είναι βοσκοτόπια είτε είναι οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, αρκεί αυτές να είναι σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές. Ανεξαρτήτως του πού μένουν οι παραγωγοί, ανεξαρτήτως των γεωργικών τους εισοδημάτων και με ανώτατο όριο ηλικίας το 67ο έτος».

Σε ερώτησή μας αν οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν μείωση των ενισχύσεων, ο ίδιος μας απαντά: «Σίγουρα θα υπάρχει μείωση σε σχέση με παλαιότερα, αφού οι δικαιούχοι θα διπλασιαστούν. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στο προηγούμενο καθεστώς οι δικαιούχοι ήταν λίγο παραπάνω από τους 100.000, ενώ τώρα θα ξεπεράσουν τους 200.000 και ενδεχομένως να φτάσουμε και τους 250.000. Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος, το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι στα 160 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, ρωτήσαμε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, πότε θα καθοριστεί το ύψος της προκαταβολής της φετινής εξισωτικής. Για το θέμα, ο κ. Κέντρος μας έκανε γνωστό πως «για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αναρτήσει τους εν δυνάμει υποψηφίους. Αυτό κάνουμε τώρα. Στη συνέχεια, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα για ενστάσεις. Να εξεταστούν αυτές και μετά περίπου στις 20 Νοεμβρίου να γνωρίζουμε τον αριθμό των δικαιούχων». 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν τα χρήματα, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό. Όσον αφορά τον προγραμματισμό του Οργανισμού για πληρωμές εκκρεμοτήτων όλων των καθεστώτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, δηλαδή Βασικής Ενίσχυσης, Πράσινης Ενίσχυσης, γεωργών νεαρής ηλικίας και όλων των συνδεδεμένων καθεστώτων, ο κ. Κέντρος μας διαβεβαίωσε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. 

Νέο καθεστώς 

Να σημειωθεί ότι η Εξισωτική Αποζημίωση από το 2016 αφορά τα Υπομέτρα 13.1 και 13.2 του ΠΑΑ του έτους 2016 της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης για τα Υπομέτρα 13.1 και 13.2 ανέρχεται μέχρι το ποσό των 160.000.000 ευρώ, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο και κατανέμεται ως εξής: Για το Υπομέτρο 13.1 (ορεινές περιοχές) το ποσό ανέρχεται μέχρι 105.000.000 ευρώ και για το Υπομέτρο 13.2 (περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών) το ποσό ανέρχεται μέχρι 55.000.000 ευρώ.

Α. Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία: 

1. Είναι ενεργοί γεωργοί. 
2. Ασκούν γεωργική δραστηριότητα: α) εντός των ορεινών περιοχών, β) εντός των μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με την υφιστάμενη οριοθέτηση
3. Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα. 

Ύψος της Ενίσχυσης 

Α. Υπομέτρο 13.1
Η ενίσχυση έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και καθορίζεται στα 100 ευρώ ανά εκτάριο. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, η οποία μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

  • Έκταση εκμετάλλευσης από 0 έως και 20 ha: 100% της ενίσχυσης.
  • Έκταση εκμετάλλευσης μεγαλύτερη από 20 ha έως και 25 ha: 80% της ενίσχυσης.
  • Έκταση εκμετάλλευσης μεγαλύτερη από 25 ha έως και 30 ha: 50% της ενίσχυσης.
  • Έκταση εκμετάλλευσης μεγαλύτερη από 30 ha δεν χορηγείται ενίσχυση. 

Β. Υπομέτρο 13.2 

Η ενίσχυση έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός περιοχών που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών και καθορίζεται στα 95 ευρώ ανά εκτάριο, το οποίο μειώνεται προοδευτικά όμοια με τις ορεινές περιοχές. Σε έκταση μεγαλύτερη από 30 ha δεν χορηγείται ενίσχυση.