Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου εξοφλούνται οι παραγωγοί για τα περυσινά τεύτλα

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου εξοφλούνται οι παραγωγοί για τα περυσινά τεύτλα

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα γίνει η εκταμίευση των 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω των οποίων θα πληρωθεί το 85% των οφειλομένων προς τους τευτλοκαλλιεργητές για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν πέρυσι έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι με την πώληση της νέας παραγωγής ζάχαρης, οι παραγωγοί θα εξοφληθούν και το υπόλοιπο 15% ενώ, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν λάβει και όλα τους τα χρήματα για τις ποσότητες τεύτλων που θα παραδώσουν από τη φετινή καλλιεργτική περίοδο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας βρέθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας και, μεταξύ άλλων, εκτίμισε ότι στη γενική συνέλευση της 26ης Αυγούστου, η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει αποδεκτή.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε λίγα χρόνια από τώρα και, ειδικότερα, το 2019 το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας θα λειτουργεί «παράγοντας μόνο κέρδη και πως στόχος για την επόμενη χρονιά πανελλαδικά είναι να καλλιεργούνται 100 χιλιάδες στρέμματα».

Νέα σύμβαση εργασίας

Εξάλλου, μιλώντας στο stokokkino.gr, ο κ. Ρώσσιος προσθέτει ότι νέα συλλογική σύμβαση εργασίας έχει υπογραφεί στην ΕΒΖ, με ισχύ για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχει μείωση 19% για το 2016, 14% για τον επόμενο χρόνο και 10% τον τρίτο χρόνο, με βάση τις αμοιβές των εργαζομένων στις 31/12/2015 ενώ προβλέπεται και διευθέτηση του χρόνου εργασίας (των υπερωριών και των μετακινήσεων). Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει μία μείωση του μισθολογικού κόστους της τάξεως περίπου του 26%.

«Οι εργαζόμενοι έδειξαν γενναιότητα. Πείστηκαν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει σκοπό τη διατήρηση της ΕΒΖ όχι μόνο στη ζωή αλλά να μπορέσει να την ξαναστήσει σε γερά πόδια για να συνεχίσουν να έχουν οι εργαζόμενοι την εργασία τους, να δημιουργηθούν και καινούργιες θέσεις εργασίας και για να στηριχθεί η τευτλοπαραγωγή στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΒΖ.

Να σημειωθεί επίσης πως έχει υπάρξει ήδη συμφωνία της ΕΒΖ με την Ομοσπονδία των εργαζομένων για τη μετακίνηση εργαζομένων σε άλλες μονάδες της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό, μετακινούνται 31 άτομα από τις Σέρρες στο Πλατύ Ημαθίας και 3 άτομα έχουν μετακινηθεί από την Ξάνθη στην Ορεστιάδα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που έχει προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς και έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ η οποία έχει οριστεί για τις 26 Αυγούστου. Το πλάνο περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως εργοστασίων, γραφείων, ακινήτων και συμμετοχών όπως αυτές που έχει στις δύο θυγατρικές της (Crvenka και Sajkaska) στη Σερβία, τα οποία αποτιμώνται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα μειώσουν ισόποσα τον τραπεζικό δανεισμό της ΕΒΖ.

Ειδικότερα στα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι η έγκριση των όρων δανειακής αναδιάρθρωσης με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και η πώληση των εργοστασίων στη Λάρισα και τη Ξάνθη- συμπεριλαμβανομένων και των μηχανολογικών εξοπλισμών- έναντι τουλάχιστον 8 και 7,8 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Επίσης η πώληση επιχειρηματικών ακινήτων στην Αθήνα (Σκουφά 52) και τη Θεσσαλονίκη (Κουντουριώτου 9 και Σίνδο) έναντι ενδεικτικών τιμημάτων τουλάχιστον 260.000 ευρώ και 2,9 και 3 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα καθώς και πώληση γραφείων στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 34) έναντι ενδεικτικού τιμήματος τουλάχιστον 2,73 εκατ. ευρώ. Ακόμη, στα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι η πώληση του συνόλου των μετοχών εκδόσεως των θυγατρικών εταιρειών Crvenka και Sajkaska που εδρεύουν στη Σερβία έναντι τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες.

Αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων, ο Χρ. Ρώσσιος σημείωσε πως «είναι το μόνο βιώσιμο σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την εταιρεία».

Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της γενικής της συνέλευσης, οι μέτοχοι της ΕΒΖ θα κληθούν να ανάψουν το «πράσινο φως» στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της εταιρίας. Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ, μετά από εισήγηση του προέδρου του, έχει εγκρίνει ομόφωνα τη σχετική έκθεση του Δ.Σ. και αποφάσισε αφενός την ανάκληση της από 23.09.2015 απόφασης της ΓΣ και λήψη νέας απόφασης σχετικά με την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,73 ευρώ σε 0,30 ευρώ ανά μετοχή και αφετέρου την ανάκληση της από 23.09.2015 απόφασης της ΓΣ και λήψη νέας απόφασης σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών έως του ποσού των 36.438.722 ευρώ και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο Χρ. Ρώσσιος τονίζει: «Μέσα σε ένα πλαίσιο εξυγίανσης και με μία σωστή επιχειρηματική λογική δεν μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε και αποδεικνύουμε ότι η εταιρεία μπήκε σε καινούργιες βάσεις, ότι δεν λειτουργεί με βάση την κρατική χρηματοδότηση, μπαίνουν καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». «Με αυτή τη λογική ελπίζουμε ότι πάρα πολύ σύντομα να επανέλθει και η μετοχή της στη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο», προσθέτει ο ίδιος.