Μέχρι τέλος Μαρτίου στο ΥΠΑΑΤ ο φάκελος για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των στοιχείων και της καταγραφής των δεδομένων εκείνων που θα συμβάλουν στη σύσταση του φακέλου για την τεκμηρίωση των προβλημάτων στην φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης λόγω των μη συνηθισμένων κλιματολογικών συνθηκών και των προβλημάτων που επέφεραν στην καλλιέργεια.

Η συλλογή αυτών των στοιχείων αποτελεί κομβικό σημείο για τη συμπλήρωση του φακέλου, αποκλειστικό έργο της ειδικής ομάδας εργασίας που συνέστησε το ΥΠΑΑΤ, υπό την προεδρία του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Αυγουλά. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει καταρτιστεί και κατατεθεί ο φάκελος στο υπουργείο για να προχωρήσει έπειτα η διαβίβασή του στην Κομισιόν, από όπου το νησί αναμένει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας, και επανέλαβε κατά την επικοινωνία με την «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και μέλος της ομάδας εργασίας, Μανόλης Χνάρης, η Κρήτη φέτος παρήγαγε περίπου 58.000 τόνους ελαιολάδου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 40% από τις εκτιμήσεις του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. «Η εκτίμηση που είχαμε κάνει ως περιφέρεια και είχαμε δώσει στο ΥΠΑΑΤ από τον Αύγουστο, κι αυτό με τη σειρά του στην ΕΕ, ανέφερε ότι φέτος η παραγωγή θα ήταν περίπου 100.000 τόνοι σε όλο το νησί» δήλωσε ο κ. Χνάρης, υπογραμμίζοντας ότι με βάση αυτό, η απώλεια ποσότητας στο νησί υπολογίζεται στο 40%, ενώ η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν μειωμένη στο 40%-45%, με τις ποσότητες να απέχουν κατά πολύ από το ποσοστό του 80%-90% που παράγει σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραδοσιακά το νησί.

Το πρόβλημα αποτυπώνεται σε δύο σκέλη. Αφενός στην ποσοτική μείωση και αφετέρου στην ποιοτική απομείωση του ελαιολάδου που παρήχθη κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, αυξάνοντας τις ποσότητες παρθένων και βιομηχανικών ελαιολάδων σε βάρος του έξτρα παρθένου, σημείωσε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, Χρήστος Αυγουλάς, επισημαίνοντας ότι στόχος της ομάδας είναι η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα παραπάνω οφείλονται στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν. Εξετάζεται όλο το διάστημα από τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2019, όπου διαπιστώθηκαν ασυνήθιστα δυσμενή δεδομένα για την καλλιέργεια και το κλίμα της χώρας, επιτρέποντας και στους εχθρούς της ελιάς να κάνουν ανενόχλητοι το καταστροφικό τους έργο. «Από τις αρχές Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου, οι θερμοκρασίες ήταν αυξημένες, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή, κατά 3-4οC από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χνάρης.

Αυγουλάς: Επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική διαχείριση θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος

«Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους» υπογράμμισε ο κ. Αυγουλάς, α) την επιστημονική τεκμηρίωση της ομάδας εργασίας και β) τη μετέπειτα πολιτική διαχείριση του ζητήματος. «Ρόλος της επιτροπής είναι να τεκμηριώσει από πού προήλθε το πρόβλημα και αυτό που θα κουβεντιάσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις αναφορικά με το ύψος της ζημιάς σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ», σχολίασε ο κ. Χνάρης.

Αναφορικά με τις προετοιμασίες της δακοκτονίας για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, η περιφέρεια αναμένει την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2 εκατ. ευρώ όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στο νησί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού με τα χρήματα των προηγούμενων ετών για εργολάβους και παγιδοθέτες, ο οποίος αναμένεται να «βγει στον αέρα» μέχρι το τέλος του μήνα. «Η επιπλέον χρηματοδότηση αποτελεί πάγιο αίτημα γιατί έχει να κάνει με την αύξηση του αριθμού των ψεκασμών», εξήγησε.