«Μη βιώσιμες οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για τις απώλειες από θηρευτές»

mi-viosimes

«Το συγκεκριμένο καθεστώς δεν ενθαρρύνει τη στροφή σε ορθότερες πρακτικές εκτροφής»

Η χρηματοδότηση για την άμβλυνση του αντικτύπου των μεγάλων θηρευτών στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων θα πρέπει να διοχετεύεται στη θέσπιση μέτρων προστασίας για τα κοπάδια ή για την οικονομική κάλυψη του κινδύνου έκθεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ComAgri). Οι εισηγήσεις της εν λόγω έρευνας επιβεβαιώνουν τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ComAgri και ComEnvi, δηλαδή τις δύο επιτροπές που γνωμοδοτούν για την ΚΑΠ, πάνω στο ακανθώδες ζήτημα των άγριων σαρκοφάγων ζώων.

Παρόλο που οι αποζημιώσεις είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέσο για την οικονομική ανακούφιση των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τους θηρευτές, η έρευνα της ComAgri επισημαίνει ότι «δεν αυξάνουν την ανοχή ούτε υποκινούν αλλαγές στις κτηνοτροφικές πρακτικές». Η έρευνα αποδίδει τις ιδιαίτερα υψηλές απώλειες ζωικού κεφαλαίου που σημειώθηκαν στη Νορβηγία και τη Γαλλία σε συστήματα εκτροφής όπου τα πρόβατα βόσκουν ελεύθερα σε δασικές και ορεινές περιοχές δίχως περιφράξεις, βοσκούς ή τσοπανόσκυλα για να τα προστατεύσουν.

Η έρευνα χαρακτηρίζει «μη βιώσιμη» την επιλεκτική θανάτωση των σαρκοφάγων «λόγω των νομικών περιορισμών, της κατακραυγής, του υψηλού κόστους και της χαμηλής αποτελεσματικότητας». Ωστόσο, η μελέτη κρίνει ότι θα πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος βαθμός επιλεκτικής απομάκρυνσης των ζώων με θανατηφόρα μέσα, ακόμη και σε συστήματα όπου τα ζώα προστατεύονται καλά. Αυτό, διότι «κανένα σύστημα δεν είναι 100% αποτελεσματικό». Αυτό είναι και το βασικό σημείο τριβής με την επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ComEnvi), για την οποία η ComAgri έχει ισχυριστεί ότι αντιστέκεται στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος προστασίας των λύκων.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μια διαχρονική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, οι θηρευτές προβληματίζουν ένα μεγάλο κομμάτι των αγροτικών κοινωνιών, με τον τρόπο αντιμετώπισής τους να διχάζει πολλές περιοχές της επικράτειας.