Μηδική: Οι βροχές του Μάη πηγαίνουν πίσω τις κοπές

Σε αναμονή για την κοπή του πρώτου χεριού βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών μηδικής, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Ένα μεγάλο ποσοστό των φυτών βρίσκεται στην ανθοφορία και αν δεν γίνει η κοπή, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η ξήρανση του σανού απαιτεί 6-7 ημέρες και οι παραγωγοί δεν ρισκάρουν, λόγω της αστάθειας του καιρού. Παράλληλα, μαζί με την ανάπτυξη των φυτών της μηδικής, άξιος αναφοράς είναι και ο αριθμός ανεπιθύμητων ζιζανίων στις φυτείες, που θα επηρεάσουν καθοριστικά την ποιότητα του προϊόντος.

Κερδισμένοι με την παρούσα κατάσταση δείχνουν να είναι οι παραγωγοί που κάνουν και ενσίρωση, διότι προγραμματίζουν καλύτερα την παραγωγή τους, χωρίς να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες. Κερδισμένοι όμως φαίνονται να είναι και οι κτηνοτρόφοι ελευθέρας βοσκής, καθώς οι βροχές που έπεσαν βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη των αυτοφυών φυτών των βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό την ευκαιρία, μειώνοντας σημαντικά το κόστος εκτροφής τους.

Δύο εβδομάδες πίσω οι κοπές

Ο Νίκος Σκορδάς, παραγωγός μηδικής από την Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας, κάνει λόγο για οψίμιση της παραγωγής και εκτιμά ότι οι κοπές θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Μαΐου. «Άλλες χρονιές συνήθως στα τέλη Απριλίου κάναμε τις πρώτες κοπές και είχαμε στα χέρια μας σανό προς πώληση. Αν η κατάσταση συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις, αλλά θα χάσουμε και παραγωγές».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, πιστεύει ότι σε σύγκριση με την περσινή περίοδο οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα του προϊόντος. «Σε ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους κτηνοτρόφους για το πότε θα ξεκινήσουμε τις κοπές και πόσο θα πουλάμε το προϊόν, απαντάμε ότι για την τρέχουσα περίοδο θα κυμανθεί στα 15-18 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξεκινήσαμε από 21 έως 22 λεπτά για την α’ ποιότητα. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν και από την τιμή της ενέργειας, που επηρεάζει σημαντικά και συνεχώς το κόστος παραγωγής».

Λάρισα: Αισθητά μειωμένες οι αποδόσεις

Στο ποιοτικό προϊόν στοχεύει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από τη Λάρισα. Υποστηρίζει ότι η πρωτεΐνη παίζει τον σημαντικότερο ρόλο και για αυτόν τον λόγο ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη, του οποίου είναι μέλος, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο έχει ξεκινήσει η κοπή, όμως «οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αισθητά μειωμένες, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Από τα 400 κιλά το στρέμμα που περνάμε μεσοσταθμικά στην πρώτη κοπή, μέχρι τώρα είμαστε στα 250 κιλά». Ο κ. Παναγιώτου κάνει λόγο για αυξημένο ποσοστό χορταριών και εντομολογικές προσβολές «που επηρεάζουν σημαντικά τις καλλιέργειες και υποβαθμίζουν το προϊόν». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, εκτίμησε ότι σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι μειωμένες. Υποστήριξε όμως ότι ο ίδιος και η ομάδα του στοχεύουν στην ποιοτική διαφοροποίηση, για να κερδίσουν το κάτι παραπάνω.

Κωπαΐδα: Οργώθηκαν τα χωράφια που καταστράφηκαν από τα ποντίκια

Για μία δύσκολη χρονιά με σημαντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια της μηδικής κάνει λόγο ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, γεωπόνος από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Εκτιμά ότι ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων μηδικής οργώθηκε, λόγω της καταστροφής που υπέστησε από τον μεγάλο αριθμό ποντικιών.

«Σε πολλά από αυτά τα χωράφια έχει γίνει επανασπορά, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος εγκατάστασης», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, είπε ότι λόγω των βροχοπτώσεων έχουν πάει πίσω οι κοπές στην περιοχή του, «κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τις στρεμματικές αποδόσεις».

Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για την αγορά

Ο Μιχάλης Αβδανάς, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα, καλύπτει τις ανάγκες των ζώων του στο 70% από ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές και τις υπόλοιπες τις αγοράζει από άλλους. «Το 60% του σιτηρεσίου που χρησιμοποιώ στα ζώα μου το καλύπτω με μηδική. Αυτή σε ένα ποσοστό είναι δική μου και την υπόλοιπη την καλύπτω από την αγορά. Προσπαθώ να επιλέξω ποιοτική ζωοτροφή, ώστε να ενισχύσω τις αποδόσεις των ζώων μου».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι «θα είναι μειωμένες, λόγω της συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας».

Υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η καλλιέργεια της μηδικής στη χώρα μας, κάτι που θα επηρεάσει και τις τιμές του προϊόντος, ενώ εκτιμά ότι δεν θα κάνει αγορές αυτή την περίοδο, αλλά θα περιμένει το καλοκαίρι, όταν «θα έχουν ξεκινήσει τα υπόλοιπα χέρια κοπής, διότι ποιοτικά είναι καλύτερα».

SoftAcid P+: Η λύση στην αποθήκευση των χονδροειδών ζωοτροφών