Μηδική: Οι επανασπορές ισορροπούν την κακή περσινή σεζόν

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις θα είναι οι ανοιξιάτικες σπορές μηδικής κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών, για να κερδίσουν χρόνο, έσπειραν από το φθινόπωρο και πριν από την έναρξη των παγετών.

Ο κάμπος της Κωπαΐδας αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην καλλιέργεια αυτoύ του φυτού και, όπως τονίζει ο γεωπόνος Θεόδωρος Χριστοδούλου, «στις αρχές Μαρτίου ξεκινά η σπορά της μηδικής για τους παραγωγούς που δεν έσπειραν το φθινόπωρο. Οριακές θα είναι οι αυξήσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες θα είναι επανασπορές από προηγούμενες καλλιέργειες μηδικής που είχαν πρόβλημα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της υγρασίας».

Ένα μεγάλο ποσοστό, όπως προσθέτει ο ίδιος, έχει καλλιεργηθεί με καλαμπόκι για να μη χαθεί η χρονιά: «Παραδοσιακά, η περιοχή μας φημίζεται για την καλλιέργεια της μηδικής και ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών έχει προσαρμόσει τις εκμεταλλεύσεις του με τον αντίστοιχο μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και την πώληση του προϊόντος τους σε κτηνοτρόφους».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο παραγωγός μηδικής και κτηνοτρόφος Βασίλης Παναγιώτου από την Αλίαρτο Βοιωτίας: «Διατηρούμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μηδικής με μικρό αριθμό νέων σπορών για να καλύψουμε τις ανάγκες της κτηνοτροφικής μας εκμετάλλευσης και, παράλληλα, πουλάμε τις υπόλοιπες ποσότητες σε άλλους κτηνοτρόφους».

Η καλλιέργεια ακολουθεί την πορεία της κτηνοτροφίας

Για σταθεροποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και ελάχιστες σπορές αυτή την περίοδο κάνει λόγο ο παραγωγός μηδικής Ιωάννης Αποστόλου από την περιοχή της Θεσσαλιώτιδας: «Δεν αναμένεται αύξηση στρεμμάτων μηδικής και αυτές που διατηρούνται είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα και ειδικά αυτό της βιολογικής γεωργίας. Οι χαμηλές τιμές του προϊόντος δεν προκαλούν αισιοδοξία, ώστε να επενδύσουμε σε αυτή την καλλιέργεια, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς και τα μηνύματα που έχουμε από την κτηνοτροφία δεν είναι τα καλύτερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του γεωπόνου, Παναγιώτη Τζαχρήστα, από την περιοχή των Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας: «Η μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες αποτελούν τον βασικό πελάτη των παραγωγών μηδικής, μας δείχνει πού θα κινηθεί για το επόμενο διάστημα η καλλιέργεια αυτού του φυτού. Για την τρέχουσα περίοδο, οι σπορές της μηδικής στην περιοχή μας δείχνουν να είναι μειωμένες σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές.

Τέλος, η άναρχη εικόνα που παρατηρείται όλα τα χρόνια στον τομέα της εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού σπόρων μηδικής συνεχίζεται. Σχεδόν στην πλειονότητά του διακινείται χωρίς παραστατικά έγγραφα και πιστοποιητικά. Μέσα από αυτή την παράνομη διαδικασία ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της μετάδοσης ασθενειών και, κυρίως, του παράσιτου της κουσκούτας, γιατί δεν γίνεται σωστά η διαλογή του σπόρου».