Μηδική: Ο καιρός αλλάζει τον προγραµµατισµό των κοπών, σε ανοδική τροχιά οι τιµές του σανού

των Γιώργου Ρούστα και Γιάννη Σάρρου

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και στα δελτία καιρού, οι παραγωγοί μηδικής προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν για το επόμενο διάστημα αν θα πρέπει να κάνουν κοπές ή να αφήσουν την κατάσταση ως έχει. Δίκοπο μαχαίρι για τους ίδιους, διότι αν την αφήσουν υποβαθμίζεται η ποιότητα και τα φυτά χάνουν την ευρωστία τους. Αν, όμως, την κόψουν και βρέξει στο στάδιο της ξήρανσης, κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή λόγω της υγρασίας του σανού.

Μία άλλη λύση, όπως μας την παρουσιάζει ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας, είναι και η ενσίρωση. Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων, για πολλούς λόγους δεν κάνει χρήση του ενσιρώματος και προτιμά παραδοσιακά τον σανό.

«Πρακτικά αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, γιατί αν κόψουμε τη μηδική και την αφήσουμε να ξεραθεί για πέντε μέρες περίπου μπορεί να έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Αν βρέξει αυτό το διάστημα, η ποιοτική της υποβάθμιση θα είναι σημαντική και ίσως χρειαστεί να βγάλουμε τη μηδική εκτός χωραφιού και να την πετάξουμε. Κάτι τέτοιο σημαίνει οικονομικό κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει και το εισόδημά μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την παρούσα περίοδο, οι οποίες παρουσιάζουν μία σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Παναγιώτου ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος. «Μπορεί οι τιμές των ζωοτροφών να βρίσκονται σε τροχιά ανόδου, το θέμα είναι τι περισσεύει στις δικές μας τσέπες.

Λόγω των καιρικών συνθηκών και του κόστους, η παραγωγή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε και η πρακτική αυτή οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις. Οι τιμές παραγωγού (στο χωράφι) για την τρέχουσα περίοδο κυμαίνονται στα 17 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 14 λεπτά την προηγούμενη χρονιά.

Ανάρπαστο το τριφύλλι στη Θεσσαλία

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή της Καρδίτσας από τον «Ιανό» και η διάθεση μιας μεγάλης ποσότητας τριφυλλιού από τις Σέρρες σε εργοστάσιο πέλλετ έχουν καταστήσει ανάρπαστο το τριφύλλι στον θεσσαλικό κάμπο.

Βάσει του νόμου προσφοράς και ζήτησης, η τιμή του έχει αυξηθεί από 15 λεπτά που ήταν πέρυσι στα 18 λεπτά. Και αν στο σιτηρέσιο οι επιλογές των κτηνοτρόφων είναι αρκετές, για την απαραίτητη πρωτεΐνη των ζώων το τριφύλλι είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο παραγωγό Στέλιο Ρίζο, «οι βροχές που έπεσαν στον κάμπο καθυστέρησαν τη δεύτερη κοπή του τριφυλλιού κατά ένα δεκαήμερο. Το πρώτο ψαλίδι έγινε στις αρχές Μαΐου, με μέτρια στρεμματική απόδοση (350 κιλά το στρέμμα).

Ο προγραμματισμός προβλέπει έξι κοψίματα και ο προβληματισμός από τις βροχές που έπεσε σχετίζεται με την καθυστέρηση των τελευταίων κοπών και τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου στην παραγωγή».

Και οι παραγωγοί μηδικής εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα αποπληρωμής τους από τους κτηνοτρόφους, λόγω των αυξήσεων των ζωοτροφών και ζητούν από την πολιτεία να τους ενισχύσει οικονομικά, φοβούμενοι ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.