Μηδική: Καλές οι αποδόσεις για το δεύτερο και τρίτο χέρι

Σταθερές οι τιμές, αυξημένα τα στρέμματα της καλλιέργειας
24/06/2025
6' διάβασμα
midiki-kales-oi-apodoseis-gia-to-deftero-kai-trito-cheri-356230

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια της μηδικής σε ολόκληρη τη χώρα, με τις πρώιμες περιοχές να έχουν φτάσει στο τρίτο χέρι κοπής και τις ψυχρότερες να ολοκληρώνουν το δεύτερο. Η φετινή εικόνα χαρακτηρίζεται από υψηλές αποδόσεις, ποιοτικό προϊόν και σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές που εγκαταλείπουν το βαμβάκι. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην κτηνοτροφία, τα υψηλά κόστη άρδευσης και η έλλειψη συλλογικών σχημάτων προκαλούν ανησυχία για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κυρίως σε περιοχές όπου παραδοσιακά καλλιεργούνταν βαμβάκι, καθώς η μηδική προσφέρει μια εναλλακτική λύση για καλύτερο εισόδημα.

Γεωγραφικά, η παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η μηδική βασίζεται κυρίως σε μεμονωμένους παραγωγούς και σε ελάχιστα συλλογικά σχήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προϊόν να καταγράφεται είτε ως σανός, είτε ως ενσίρωμα ή μεταποιημένο πέλλετ, χωρίς όμως να προσδιορίζεται με ακρίβεια η ποιότητά του, μέσα από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η Βοιωτία είναι από τις πρώιμες περιοχές και, ήδη, έχει φτάσει στο τρίτο χέρι κοπής. Όπως μας ενημερώνει ο Τάσος Στούμπος από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας, η φετινή παραγωγή είναι ικανοποιητική και κυμαίνεται στα 400-450 κιλά το στρέμμα. «Οι βροχές της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού βοήθησαν σημαντικά τα φυτά, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι καλή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».

Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι, σε σύγκριση με πέρυσι, στην περιοχή του οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστεί, καθώς εγκαταλείφθηκαν βαμβακοκαλλιέργειες. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους προορίζεται για την Κρήτη και άλλα νησιά, όπου εδώ και δεκαετίες υπάρχει σταθερή και αποδοτική συνεργασία με τους κτηνοτρόφους. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 18 έως 20 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στο χωράφι.

Μειώνονται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Κοζάνη, παρά τις καλές αποδόσεις

Ο Νίκος Θάνος, παραγωγός μηδικής από την Κοζάνη, αναφέρει ότι υπάρχει μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την καλλιέργεια της μηδικής τα επόμενα χρόνια. Όπως λέει, έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο χέρι κοπής, ενώ το τρίτο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Θάνος καλλιεργεί 300 στρέμματα, ωστόσο επισημαίνει ότι οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι μειώνουν αισθητά το ζωικό τους κεφάλαιο. «Η ζήτηση τα επόμενα χρόνια θα περιοριστεί σημαντικά. Έχουμε ταυτίσει την καλλιέργεια με την κτηνοτροφία, αλλά οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι μεγάλης ηλικίας και σταδιακά εγκαταλείπουν το επάγγελμα», αναφέρει.

Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνει ότι αυξάνουν τις ανάγκες για συχνότερο πότισμα, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Για τις αποδόσεις, υποστηρίζει ότι κυμαίνονται, σταθμισμένα, στα 350 κιλά ανά στρέμμα. Η τιμή πώλησης παραδοτέου προϊόντος απευθείας στον στάβλο του κτηνοτρόφου κυμαίνεται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τη συμφωνία.

Διπλασιασμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Καρδίτσα

Ο Κώστας Κόκκινος, παραγωγός μηδικής στους Σοφάδες, αναφέρει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του διπλασιάστηκαν φέτος, κυρίως λόγω υποχώρησης της βαμβακοκαλλιέργειας, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει μελλοντικά και τις τιμές. «Η ψυχολογία των κτηνοτρόφων δεν είναι η καλύτερη και αυτό θα επηρεάσει και τη δική μας παραγωγή», σημειώνει.

Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων: «Οι μεγάλες μονάδες απαιτούν μεγάλες μπάλες σανού, ενώ εμείς παράγουμε τις μικρές των 25 κιλών. Όμως, αυτό απαιτεί σύγχρονο και δαπανηρό μηχανολογικό εξοπλισμό».

Μοναδική λύση η επιδότηση για τις ξηρικές καλλιέργειες στη Δεσκάτη

Ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, παραγωγός από το Δασοχώρι Δεσκάτης, ασχολείται με ξηρικές καλλιέργειες μηδικής, καθώς τα ποτιστικά χωράφια στην περιοχή είναι περιορισμένα. Όπως λέει, οι αποδόσεις εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και, κυρίως, από τις βροχοπτώσεις. «Μπορεί να πάρουμε ένα ή δύο χέρια, αλλά αν βρέξει το καλοκαίρι, ίσως και τρίτο. Χωρίς επιδότηση, όμως, η καλλιέργεια δύσκολα θα είναι βιώσιμη», τονίζει.

Σταθερή η καλλιέργεια μηδικής για παραγωγή πέλλετ στις Σέρρες

Στα προβλήματα που σχετίζονται με το αρδευτικό νερό της περιοχής του εστιάζει ο Θεοφάνης Συμεών, παραγωγός μηδικής από τον Προβατά Σερρών. Ο ίδιος καλλιεργεί μηδική με συμβολαιακή σχέση με εργοστάσιο μεταποίησης για την παραγωγή πέλλετ.

Ο κ. Συμεών δηλώνει ευχαριστημένος με την καλλιέργεια, λόγω των μειωμένων εργασιών που απαιτούνται. «Η συλλογή του προϊόντος γίνεται απευθείας από την εταιρεία, ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας, γεγονός που καθορίζει και τα τελικά αποτελέσματα», αναφέρει. Υπολογίζει, επίσης, ότι κάθε χρόνο πραγματοποιεί έξι κοπές και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις καιρικές συνθήκες, καθώς το προϊόν μεταποιείται αμέσως.

Ωστόσο, εστιάζει στο πρόβλημα της άρδευσης, καθώς το νερό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της καλλιέργειας. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα για πολλούς παραγωγούς είναι η καταπολέμηση της αντράκλας (Portulaca oleracea), που θεωρείται δύσκολο ζιζάνιο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: