Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Μηδική: Ο καλός καιρός έδωσε και άλλο χέρι κοπής

14/11/2023
6' διάβασμα
midiki-o-kalos-kairos-edose-kai-allo-cheri-kopis-306532

Οι ηλιόλουστες ημέρες του Νοεμβρίου, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Οκτώβριο, βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών της μηδικής και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών έχει ξεκινήσει την κοπή για σανό ή ενσίρωμα.

Οι τιμές του ενσιρώματος τριφυλλιού βρίσκονται σε ανοδική τροχιά χάρη στη μεγάλη ζήτηση από την κτηνοτροφία, αλλά και στη μειωμένη παραγωγή λόγω των καταστροφών που υπέστησαν πολλές καλλιέργειες μηδικής, κυρίως, στον κάμπο της Θεσσαλίας. Η εν λόγω εξέλιξη, ακόμη και με σημαντικό ρίσκο σποράς για αυτή την περίοδο, έχει στρέψει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών με καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού προς τη μηδική. Αυτό το διάστημα, η σπορά γίνεται για να κερδίσουν οι παραγωγοί την πρωιμότητα, καθώς οι ανοιξιάτικες σπορές θα είναι οψιμότερες, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα με δύο χέρια κοπής.

Ο Κώστας Φορτάτος, παραγωγός από τη Χαιρώνεια, υποστηρίζει ότι έχει φτάσει στα έξι χέρια κοπής, με καλές αποδόσεις. «Αν μας βοηθήσει ο καιρός για το επόμενο διάστημα, μπορεί να πάρουμε ακόμα μία κοπή για σανό. Η μέση τιμή πώλησης από το χωράφι κυμαίνεται στα 25-27 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος», αναφέρει. Όπως, όμως, εκτιμά, «έχει ανοδική τροχιά λόγω της μεγάλης ζήτησης από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι κλείνουν ποσότητες, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι τη χειμερινή περίοδο».

Μεγάλη η ζήτηση για pellet μηδικής

Ο Θεοφάνης Συμεών, παραγωγός μηδικής από τις Σέρρες, συνεργάζεται με εργοστάσιο μεταποίησης του προϊόντος για συμπυκνωμένες ζωοτροφές. «Η συμφωνία μας είναι να πουλάω 8-9 λεπτά το κιλό από το χωράφι».

Επίσης, όπως ο ίδιος δηλώνει, ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής από τη βιομηχανία μεταποιείται σε pellet, επιμηκύνοντας με τον τρόπο αυτόν την περίοδο λειτουργίας. «Σε κανονικές συνθήκες, το εργοστάσιο δουλεύει περίπου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, όμως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και την ανάπτυξη της μηδικής, το κρατάνε για άλλες δέκα ημέρες σχεδόν. Εμάς μας βοηθάει αυτό, διότι αν η μηδική μείνει στο χωράφι, λόγω και της μεγάλης ανάπτυξής της, θα τη βρούμε μπροστά μας ως εμπόδιο στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο».

Στη συνέχεια, ο κ. Συμεών τονίζει ότι η τιμή του σανού κυμαίνεται στα 27 λεπτά το κιλό στο χωράφι και, λόγω της μεγάλης ζήτησης, θα αυξηθεί περισσότερο σε αυτά που είναι ήδη αποθηκευμένα.

Αυξήθηκαν οι εκτάσεις στην Κωπαΐδα

«Ο καλός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών και μπορεί να δώσει ακόμη ένα χέρι κοπής», δηλώνει ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας, και υποστηρίζει ότι «τα χωράφια σε αεριζόμενες περιοχές δίνουν καλύτερης ποιότητας προϊόν, λόγω της μειωμένης παρουσίας υγρασίας στα φυτά».

Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν, αλλά ο σπόρος της μηδικής δεν καλύπτει τη ζήτηση. «Υπάρχει σημαντική ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους και πολλοί παραγωγοί στρέφονται στη μηδική», εξηγεί. Κλείνοντας, ο κ. Παναγιώτου εστιάζει στο θέμα των τιμών, οι οποίες, όπως αναφέρει, έχουν αυξητική τάση λόγω της ζήτησης. Αυτή την περίοδο, οι καλές μηδικές ξεπερνούν τα 30 λεπτά το κιλό και τα αποθηκευμένα φτάνουν τα 40 λεπτά το κιλό.

Αυτό το διάστημα, η σπορά γίνεται για να κερδίσουν οι παραγωγοί την πρωιμότητα, καθώς οι ανοιξιάτικες σπορές θα είναι οψιμότερες, με αποτέλεσμα να χάσουν
ένα με δύο χέρια κοπής

Σπέρνουν σε βαμβακοχώραφα στην Καρδίτσα

Για να κερδίσουν τον χρόνο που έχασαν από τις βροχές και τις πλημμύρες, παραγωγοί της Καρδίτσας όργωσαν τα βαμβακοχώραφα και ξεκίνησαν τις σπορές μηδικής. Όπως μας ενημερώνει ο Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός μηδικής με 400 στρέμματα από το Νέο Ικόνιο, «οι μεγάλες καταστροφές στο φυτικό μας κεφάλαιο δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Από τα 400 στρέμματα που καλλιεργώ, μόνο τα 40 δεν έχουν προβλήματα, ενώ για τα υπόλοιπα θα αναγκαστώ να κάνω επανασπορές. Για να καλύψω τις ανάγκες της επόμενης περιόδου, προσπαθώ να βρω σιτοχώραφα που δεν είχαν προβλήματα και να τα σπείρω με μηδική». Υποστηρίζει, επίσης, ότι την άνοιξη θα γίνουν περισσότερες σπορές, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την αγορά του σπόρου.

Μεγάλες οι ζημιές στα αποθηκευμένα δέματα

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Εκίζογλου σημειώνει ότι αυτές ανεβαίνουν λόγω της μεγάλης ζήτησης, αλλά και της χαμένης παραγωγής από τις πλημμύρες, καθώς «δεν καταστράφηκε μόνο το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και μεγάλο ποσοστό της συλλεχθείσας παραγωγής που ήταν στις αποθήκες».

Ο ίδιος κάνει έκκληση στην πολιτεία να συνδράμει σύντομα στην ανασυγκρότηση της παραγωγής, ώστε και οι αγρότες να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. «Η μηδική δεν είναι ούτε μονοετής καλλιέργεια, ούτε δενδρώδης. Έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και, για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την πολιτεία, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες». Τέλος, σχετικά με τις τιμές, ο κ. Εκίζογλου υποστηρίζει ότι αυτές κυμαίνονται στα 26-30 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα που θέλουν οι κτηνοτρόφοι.