Μηδική: Καλύτερη ποιότητα και τιμές αναμένουν από το 3ο χέρι οι παραγωγοί

Κάτω από δύσκολες συνθήκες και με «το μαρτύριο της σταγόνας» ξεκίνησε η συλλογή της μηδικής στη χώρα. Μπορεί ημερολογιακά να βρισκόμαστε στο 3ο χέρι κοπής, σύμφωνα με άλλες χρονιές, ουσιαστικά όμως οι παραγωγοί είναι μπερδεμένοι από το τι έχουν συλλέξει μέχρι και σήμερα.

Το αποτέλεσμα δείχνει να είναι αρνητικό, διότι το πρώτο και το δεύτερο χέρι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και πολλές παραγωγές χάθηκαν, λόγω βροχοπτώσεων. Οι τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες δείχνουν να είναι καλύτερες για τη μηδική, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπερβολικές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα δεν θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους προβλήματα.

Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Θάνος, παραγωγός μηδικής από την Κοζάνη, «οι μέχρι τώρα κοπές από το πρώτο και το δεύτερο χέρι ήταν άκρως αποκαρδιωτικές και δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι βροχές υποβάθμισαν το προϊόν που συλλέξαμε, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου χωράφια έτοιμα να υποδεχθούν νεόφυτες καλλιέργειες πλημμύρισαν ολοκληρωτικά, με συνέπεια να μείνουν ακαλλιέργητα».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο και σε αναμονή για τη νέα κοπή, ο κ. Θάνος είπε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, όμως αυτό θα εξαρτηθεί την επόμενη περίοδο. Μας εξηγεί επίσης ότι ο καύσωνας μπορεί να επισπεύσει την ξήρανση του φυτού, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα κατά τη διάρκεια της συλλογής.

«Αν δεν έχει ένα ποσοστό υγρασίας το φυτό, κατά τη διαδικασία της συλλογής, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα φύλλα και να έχουμε μειωμένες αποδόσεις τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του προϊόντος μας», καταλήγει.

Η υποβάθμιση του προϊόντος από τις προηγούμενες κοπές είχε ως αποτέλεσμα και τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά για τον κ. Θάνο. Υποστηρίζει όμως ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, διότι η προσφορά δεν καλύπτει στο σύνολό τους τις ανάγκες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση στην τιμή.

«Από τα 28 με 30 λεπτά το κιλό που δίνουμε αυτήν τη στιγμή το προϊόν μας, με παράδοση στον στάβλο του κτηνοτρόφου, βλέπω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μία αύξηση, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος των απωλειών από τις προηγούμενες συλλογές μας».

Συνεχίζουν τις καταστροφές τα ποντίκια στη Βοιωτία

Για μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, με σημαντικές απώλειες στο πρώτο και στο δεύτερο χέρι, κάνει λόγο ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Εκτιμά ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το τρίτο χέρι κοπής, αλλά οι αποδόσεις δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες. «Από τη μία πλευρά, έχουμε τις εναλλαγές του καιρού, από την άλλη τα ποντίκια και στη μέση τις καλλιέργειές μας που βάλλονται πανταχόθεν». Υποστηρίζει επίσης ότι η ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικά αυξημένη.

«Αυτή την περίοδο πουλάμε 22 με 24 λεπτά τον σανό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο αγγίζαμε ακόμα και τα 27 λεπτά. Το ενσίρωμα κυμαίνεται από 11 με 12 λεπτά το κιλό και απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες κτηνοτροφικών μονάδων», λέει ο κ. Παναγιώτου.

Συμβάσεις για πέλλετ κρατάνε τιμές και ποιότητα στις Σέρρες

Στη συμβολαιακή καλλιέργεια μηδικής έχει στραφεί ο Θεοφάνης Συμεών, από τον Προβατά Σερρών. Ο ίδιος αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει το 3ο χέρι συλλογής και κατευθύνει τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής του για πέλλετ σε επιχείρηση στην περιοχή του. «Ένα μικρό μόνο ποσοστό το κρατάω για σανό, ώστε να έχω και μία εναλλακτική επιλογή ως προς την πώληση του προϊόντος μου», λέει ο ίδιος.

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας, ο κ. Συμεών λέει ότι δεν είχε απώλειες από τις βροχές, διότι, μετά την κοπή, το προϊόν κατευθυνόταν στη μεταποίηση. Βέβαια, για τον ίδιο, σημαντικός είναι και ο παράγοντας της υγρασίας του φυτού μετά τη διαδικασία της κοπής, διότι ανάλογα με την περιεκτικότητα πληρώνεται και ο παραγωγός.

«Όταν ξεπερνάμε το 50% στην υγρασία, η τιμή του προϊόντος είναι στα 5,8 λεπτά το κιλό. Όταν όμως αυτή πέσει κάτω από το 34%, η τιμή διαμορφώνεται στα 8 λεπτά το κιλό». Υποστηρίζει επίσης ότι οι πληρωμές δεν ξεπερνούν τις 25 μέρες μετά την παράδοση και πως «οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 600 έως 700 κιλά το στρέμμα, για κάθε κοπή».