Ξεκίνησαν οι κοπές στην μηδική με αυξητική τάση σε ζήτηση και τιμές

των Γιάννη Σάρρου, Γιώργου Ρούστα, Νικολέτας Τζώρτζη

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε με μικρά προβλήματα η κοπή του πρώτου χεριού μηδικής. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν τη συστηματική συλλογή και οι παραγωγοί περιμένουν να σταθεροποιηθεί η ηλιοφάνεια, ώστε να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Οι προσβολές των φυτών δεν έλειψαν ούτε φέτος, κυρίως από έντομα. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν επίσης από τις πλημμύρες του χειμώνα και της άνοιξης. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή της Κωπαΐδας όπου χιλιάδες στρέμματα μηδικής βγήκαν εκτός παραγωγής.

Αύξηση ζήτησης και τιμής

Μπορεί η νέα παραγωγική περίοδος να ξεκινά με κάποιες δυσκολίες, όμως τα μηνύματα της αγοράς είναι θετικά. Η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος δημιουργεί μια αισιοδοξία στους παραγωγούς της μηδικής, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής και ενσιρώματος από την Αλίαρτο Βοιωτίας. «Η αγορά του προϊόντος παρουσιάζει μία κινητικότητα. Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από τους κτηνοτρόφους, καθώς φαίνεται να υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές στη διάθεση του γάλακτος».

Το φυτό μετά την κοπή μπορεί να έχει δύο κατευθύνσεις διαχείρισης. Η πρώτη αφορά το δέσιμο σε μπάλες μέσα από τη φυσική ξήρανση και η δεύτερη τη δημιουργία ενσιρώματος. Και στις δύο περιπτώσεις η υγρασία παίζει σημαντικά μεγάλο ρόλο. «Υπάρχουν περιπτώσεις να έχει γίνει η κοπή και πάνω στη διαδικασία της ξήρανσης μια μπόρα να αλλάξει όλο τον προγραμματισμό της παραγωγής».

Οι τιμές ξεκίνησαν από τα 13 έως 14 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία και περίπου από τα 9 με 10 για τη δεύτερη, με τάση ανόδου λόγω μειωμένης παραγωγής από τις πλημμύρες. Την ίδια περίοδο πέρυσι, η τιμή ήταν ελαφρά μειωμένη κατά 1 λεπτό. Η διαφοροποίηση μεταξύ των κατηγοριών και η ποιοτική κατάταξη οφείλεται στην παρουσία κυρίως ζιζανίων στα δέματα σανού. Μεγάλο πρόβλημα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει η περιοχή της Κωπαΐδας, καθώς οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα μηδικής να καταστραφούν και ένα ποσοστό να χρειάζεται επανασπορά.

Ο καιρός πάει πίσω τη Θεσσαλία

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ένα ποσοστό των παραγωγών έχει ήδη ξεκινήσει την κοπή της μηδικής και κάποιοι από αυτούς πρόλαβαν και έδεσαν. Η καιρική αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής, όπως επισημαίνει ο παραγωγός Στέλιος Ρίζος από την Πλασιά Αγίας.

«Είχαμε κάποια προβλήματα από τα έντομα, αλλά θα ξεπεραστούν στις επόμενες κοπές. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, η οποία θα επηρεάσει θετικά σε έναν βαθμό και τη ζήτηση του δικού μας προϊόντος. Εκείνο όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών λόγω της μειωμένης κινητικότητας από την πανδημία του κορωνοϊού».

Η τιμή στην πρωτεΐνη και όχι στο χόρτο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση με τον κ. Ρίζο είχε η αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μηδικής και ειδικότερα στην πρωτεΐνη, για τα οποία όμως, όπως τονίζει και ο ίδιος, δεν υπάρχει ένας φορέας πιστοποίησης και ταυτοποίησης. «Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης των καλλιεργειών και της παραγωγής επηρεάζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η περιεκτικότητα.

Αυτό βέβαια αφορά και τον ίδιο τον κτηνοτρόφο. Άλλο να πληρώνει και να αγοράζει “μπάλες τριφυλλιών” κι άλλο να γνωρίζει ο ίδιος την περιεκτικότητα και την ποιότητα της ζωοτροφής που αγοράζει. Και βέβαια αυτό συμφέρει και εμάς, να πουλάμε προϊόν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Τελείωσαν με το πρώτο χέρι στη Δυτική Ελλάδα

Ομαλά εξελίχθηκαν οι κοπές στη Δυτική Ελλάδα. Ο όγκος της παραγωγής συγκεντρώνεται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Τζαχρήστας, γεωπόνος από τις φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. «Στο πρώτο χέρι κοπής δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και όλα ξεκίνησαν ομαλά. Η ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους είναι αυξημένη και όλα δείχνουν ότι η καλλιεργητική περίοδος θα έχει θετικό πρόσημο».

Ανησυχία για τη σποροπαραγωγή

Εκτός από τη διαχείριση του φυτού της μηδικής, ένα ποσοστό των αγροτών ασχολείται και με τη σποροπαραγωγή. Σε συμφωνίες που έχουν κλείσει με διάφορες εταιρείες σποροπαραγωγής, αναλαμβάνουν για λογαριασμό τους την παραγωγή σπόρου. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Μόκας, παραγωγός από τα Γαυράκια Θεσσαλιώτιδας, τα προβλήματα στον τομέα είναι μεγάλα.

«Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι θα πάνε δύο βδομάδες πίσω τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για τη σποροπαραγωγή. Λόγω της μεγάλης υγρασίας, έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα χόρτα και παράλληλα έχουμε και εντομολογικές προσβολές στα φυτά μας. Όταν μας το επιτρέψει ο καιρός, θα κάνουμε την πρώτη κοπή και θα αφήσουμε τα φυτά να αναπτυχθούν για το επόμενο στάδιο, αυτό της σποροπαραγωγής.

Εκεί πρέπει να προστατεύσουμε περισσότερο τα φυτά, ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση σε σπόρο. Μία μέση απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 80 κιλά περίπου και η τιμή για τον παραγωγό ανάλογα με τη συμφωνία φτάνει από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό».