Μηδική: Μέτριες οι αποδόσεις στον σανό, απογοητευτικές στον σπόρο

Σε καλά επίπεδα η τιμή του προϊόντος, τη στιγμή που η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους μεγαλώνει.
26/08/2024
5' διάβασμα
midiki-metries-oi-apodoseis-ston-sano-apogoiteftikes-ston-sporo-330160

Σχεδόν στο μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων της μηδικής στη χώρα μας έχει πραγματοποιηθεί η κοπή του 4ου χεριού και σιγά σιγά οι παραγωγοί προχωρούν προς το 5ο. Το σενάριο να πάμε ακόμα και για 7ο χέρι στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δείχνει πιθανό να πραγματοποιηθεί και αυτήν τη χρονιά, όπως συνέβη και την προηγούμενη. Για να επιβεβαιωθεί, όμως, στην πράξη, θα πρέπει να υπάρχει και νερό…

Δεδομένου ότι η λειψυδρία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη μηδική, πολλοί από τους παραγωγούς αντιμετωπίζουν, πλέον, με σκεπτικισμό την καλλιέργεια. Ως εναλλακτική λύση, πολλοί εξ αυτών έχουν προκρίνει τη σποροπαραγωγή, που έχει σημειώσει καλά αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια. Στην  τρέχουσα, όμως, περίοδο, οι αποδόσεις των χωραφιών σε σπόρο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Θετικό στην όλη εξέλιξη είναι το γεγονός της καλής τιμής του σανού, αλλά και το ότι η ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους δείχνει να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τον Αποστόλη Εκίζογλου, παραγωγό από την Καρδίτσα, η τιμή του προϊόντος παρουσιάζει άνοδο, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη νερού. Οι τιμές για αυτή την περίοδο κυμαίνονται από στα 27 με 30 λεπτά το κιλό (σ.σ. για τον σανό), ανάλογα με τη συμφωνία που γίνεται. «Σε ό,τι αφορά το θέμα της άρδευσης και της σημαντικής έλλειψης νερού στον τόπο μας, πολλοί συνάδελφοι έχουν στραφεί προς τη σποροπαραγωγή για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Πέρυσι, η τιμή του προϊόντος (σ.σ. σπόρος) κινήθηκε στα 2,20 με 2,30 ευρώ το κιλό. Για την τρέχουσα περίοδο, έχει ανέβει κατά 1 ευρώ πάνω, ωστόσο οι στρεμματικές αποδόσεις είναι απογοητευτικές. Συνήθως, οι αποδόσεις σε σπόρο κυμαίνονταν από 70 έως 80 κιλά το στρέμμα. Τώρα, έχουμε πέσει στα 20 με 30 κιλά», εξηγεί.

Τα χωράφια που αρδεύονται παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με αυτά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους λόγω προβλημάτων στα δίκτυα

Για τον ίδιο, σημαντική παράμετρος είναι και η ενίσχυση που δίνεται από τη Συνδεδεμένη και μπορεί να φτάσει τα 50 ευρώ το στρέμμα. Αναφερόμενος στις αποδόσεις των χωραφιών που καλλιεργεί, υποστηρίζει ότι στο 4ο χέρι κοπής οι αποδόσεις του σε σανό «κυμάνθηκαν από τα 250 έως τα 280 κιλά το στρέμμα, όταν αντίστοιχα άλλες χρονιές ξεπερνάγαμε τα 450 με 500 κιλά».

Στη Βοιωτία, το μεγαλύτερο ποσοστό του σανού πωλείται από το χωράφι

Για μειωμένες αποδόσεις στη σποροπαραγωγή κάνει λόγο και ο Τάσος Στούμπος, παραγωγός από τη Χαιρώνεια. «Οι αποδόσεις σπόρου των χωραφιών μας κυμαίνονται αυτή την περίοδο από 25 έως 35 κιλά το στρέμμα και χαρακτηρίζονται από την πλευρά μας ως πολύ χαμηλές, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στις καιρικές συνθήκες, αλλά και την έλλειψη νερού. Τα χωράφια που αρδεύονται, παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με αυτά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους λόγω προβλημάτων στα δίκτυα», περιγράφει.

Κλείνοντας, ο κ. Στούμπος υποστηρίζει ότι οι τιμές της μηδικής στο χωράφι αυτό το διάστημα κυμαίνονται στα 27 έως 28 λεπτά και το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του σανού φεύγει στην αγορά από το χωράφι. «Λιγότερες είναι οι ποσότητες που αποθηκεύονται, ειδικότερα στα πρώτα και δεύτερα χέρια κοπής», καταλήγει.

Στο 5ο χέρι έφτασαν οι κοπές για την τρέχουσα περίοδο στην Αιτωλοακαρνανία

Μία διαφορετική εικόνα για την καλλιέργεια μεταφέρει από την περιοχή του ο Γιάννης Νάκας, παραγωγός μηδικής και κτηνοτρόφος από την Παλαιομάνινα. Από τα 40 στρέμματα μηδικής που καλλιεργεί, ο κ. Νάκας δεν καλύπτει στο σύνολο τις διατροφικές ανάγκες των ζώων του και το υπόλοιπο ποσοστό το αγοράζει.

«Αυτήν τη στιγμή, η παραδοτέα μηδική στην αποθήκη μου κυμαίνεται από τα 32 έως τα 33 λεπτά το κιλό. Για να περιορίσω το κόστος εκτροφής των ζώων προσπαθώ να αυξήσω την παραγωγή μου όσο μπορώ περισσότερο. Το γεγονός ότι υπάρχει νερό στην περιοχή μας και μπορούμε να το διαχειριστούμε έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», επισημαίνει.

Και συμπληρώνει: «Οι μέσες αποδόσεις από τις κοπές που έκανα μέχρι τώρα έφθασαν στα 400 κιλά το στρέμμα. Αν έχουμε τις περσινές καιρικές συνθήκες, μπορεί να φτάσουμε ακόμα και το 7ο χέρι στη μηδική».