Δενδροκομία: Εικόνα μειωμένων αποδόσεων σε ακτινίδια, σύκα και ρόδια
Τη σκυτάλη της συλλογής των καρποφόρων δέντρων έχει πάρει αυτή την περίοδο η συκιά, ενώ σε λίγο ακολουθεί το ρόδι και στις αρχές Οκτωβρίου το ακτινίδιο, όταν θα συμπληρώσει τα απαιτούμενα σάκχαρα. Φέτος, οι μειωμένες ποσότητες νερού αφήνουν το αποτύπωμά τους στις καλλιέργειες αυτές, με τους παραγωγούς να προβληματίζονται όχι μόνο για την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, αλλά και για την επόμενη, αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα έχουν νερό για να τις ποτίσουν.
Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα στο σύνολο των καλλιεργειών είναι αυτή των μειωμένων αποδόσεων, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο. Όλα αυτά, όταν σιγά σιγά μπαίνει στο κάδρο της παραγωγικής διαδικασίας και το θέμα της εμπορίας των συγκεκριμένων προϊόντων. Για παράδειγμα, οι μειωμένες αποδόσεις στα σύκα δεν μπορούν να καλύψουν τις αγορές και θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή τα σημάδια των κενών που δημιουργούν.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά δημιουργεί προβλήματα η παράνομη συλλογή ακτινιδίων, σε μια περίοδο που τα σάκχαρα είναι σχεδόν μηδενικά. Πρόκειται, δηλαδή, για άγουρα ακτινίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, οι επιτήδειοι παραγωγοί και έμποροι συνεχίζουν απτόητοι την παράνομη αυτή πρακτική, η οποία δυσφημίζει την ταυτότητα του προϊόντος και παράλληλα δυναμιτίζει τον κλάδο.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: Στο έλεος των παράνομων κοπών – Καλή η ποιότητα των καρπών
Για αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών σε ό,τι αφορά το εμπόριο του ακτινίδιου κάνει λόγο ο Άγγελος Ξυλογιάννης, παραγωγός από την Άρτα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι γίνονται κοπές «τη νύχτα, με φεγγάρι», ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί οι επιτήδειοι. «Με στόχο τοεφήμερο κέρδος, αλλά με μεγάλη ζημιά στην καλλιέργεια του ελληνικού ακτινίδιου, συλλέγουν σημαντικές ποσότητες και εμπορεύονται τα προϊόντα σε βάρος των νόμιμων παραγωγών», προσθέτει.
Παρακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας στην περιοχή του, ο κ. Ξυλογιάννης υποστηρίζει ότι ο καύσωνας αύξησε τις ανάγκες των ακτινιδίων σε νερό. Σημειώνει, όμως, ότι «η ποιότητα των καρπών είναι καλή, αν και οι αποδόσεις υπολογίζονται σχετικά μειωμένες».
Για άλλη μια φορά δημιουργείται πρόβλημα από τις ενέργειες επιτήδειων να συλλέγουν άγουρα ακτινίδια, σε μια περίοδο που τα σάκχαρα είναι σχεδόν μηδενικά
Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρεται στο θέμα της έλλειψης εργατών γης, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τη συλλογή των καρπών. Προβληματίζεται, επίσης, για την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ όσον αφορά τους εργάτες στα φυτώρια, η οποία δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις, αλλά και οικονομικά αδιέξοδα.
Δεν κάλυψαν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους τα δέντρα στην Πιερία
Σύμφωνα με τον Διονύση Φόλια, παραγωγό από την Καρίτσα Πιερίας, η συλλογή της ποικιλίας Heyward θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, όταν τα σάκχαρα ξεπεράσουν τα 6,2 brix. Οι πρωιμότερες ποικιλίες, όπως είναι η Τσεχελίδης, θα συλλεχθούν κατά 15 με 20 μέρες νωρίτερα. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο χειμώνας ήταν ζεστός και για τον λόγο αυτό τα δέντρα δεν κάλυψαν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους, ώστε να ολοκληρωθεί ο λήθαργός τους. «Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανεμοθύελλα, που δημιούργησε προβλήματα καρπόπτωσης», προσθέτει. Τέλος, ο κ. Φόλιας υποστηρίζει ότι η ποιότητα των καρπών θα είναι καλύτερη και οι τιμές θα είναι ανεβασμένες σε σύγκριση με πέρυσι.
Πάνω από 50% η πτώση της παραγωγής στη Φθιώτιδα
Για σημαντική μείωση της παραγωγής ακτινιδίων και στην κοιλάδα του Σπερχειού κάνει λόγο ο Λάμπρος Μουστερής, παραγωγός από τη Μακρακώμη. «Τα δέντρα μας επηρεάστηκαν σε μεγάλο ποσοστό από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα τον καύσωνα. Εκτιμούμε ότι μεσοσταθμικά θα κινηθούμε στο φάσμα των 1,5-2 τόνων παραγωγής ανά στρέμμα, όταν άλλες χρονιές φθάναμε τους 3 με 3,5 τόνους», περιγράφει.
ΡΟΔΙ: Τάση αντικατάστασης της καλλιέργειας
Απογοητευμένοι εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό οι παραγωγοί ροδιού, λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια. Οι καταστροφικοί παγετοί, οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε νερό και τις χαμηλές τιμές, τους οδηγούν στην έξοδο από την καλλιέργεια. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Ηλίας Γκάγκας, παραγωγός από την Τρίπολη. Υποστηρίζει, δε, ότι στις ηπιότερες σε θερμοκρασία περιοχές της Αρκαδίας, η καλλιέργεια της ροδιάς αρχίζει να αντικαθίσταται από ελαιώνες, λόγω της καλύτερης τιμής στο ελαιόλαδο.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η συλλογική της ποικιλίας Acco και στη συνέχεια της Wonderful. «Τις μεγαλύτερες ποσότητες τις διαθέτω για νωπή κυρίως χρήση στην εγχώρια αγορά και η μέση τιμή που πούλησα πέρυσι για την Α’ ποιότητα έφτασε τα 60 έως 70 λεπτά το κιλό», καταλήγει.
Δεν αποζημιώθηκαν οι παραγωγοί της Φθιώτιδας για τον παγετό του 2021
Για μεγάλη γραφειοκρατία από την πλευρά της πολιτείας κάνει λόγο η Γιώτα Χήνα, παραγωγός ροδιού από την Τιθορέα Λοκρίδας. Όπως αναφέρει, η τοπική καλλιέργεια της ροδιάς καταστράφηκε από τον παγετό του 2021, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς. «Εμείς πράξαμε τα δέοντα και μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να επαναφέρουμε τις καλλιέργειές μας, αλλά η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται», τονίζει με νόημα.
Η κα Χήνα καλλιεργεί την ποικιλία Acco, όπως επίσης και τη Wonderful. «Ταυτόχρονα με αυτές τις ποικιλίες, πειραματιζόμαστε και με άλλες, ώστε από την αξιοποίηση του ροδιού να δημιουργήσουμε καινοτόμα προϊόντα. Η φετινή χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη για τα δέντρα μας και υπολογίζουμε να κυμανθεί πάνω από το 30% μιας μέσης απόδοσης, σε σύγκριση με τις μηδενικές αποδόσεις προηγούμενων χρόνων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Νίκου Θεοδώρου, παραγωγού ροδιών από τη Λαμία, ο οποίος κάνει λόγο για ανανέωση του κτήματός του μετά από τον παγετό, αλλά με μεγάλο κόπο και υπό συνθήκες οικονομικής στενότητας. «Δυστυχώς, άλλοι συνάδελφοι δεν θέλουν να συνεχίσουν και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες», σημειώνει. Επιπλέον, ο ίδιος επισημαίνει ότι «για να μπορέσει κάποιος να μείνει στην καλλιέργεια, θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταποίηση του προϊόντος, ώστε να κερδίζει την προστιθέμενη αξία, διότι η πώληση ως νωπό προϊόν στους εμπόρους δεν συμφέρει λόγω της χαμηλής τιμής».
Η ανομβρία δημιουργεί προβλήματα στη Δράμα
Στην πρωίμιση της φετινής παραγωγής αναφέρεται ο Γιώργος Αργυρίου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών (ΑΣΟΠ) Αγίου Αθανασίου Δράμας. Όπως εκτιμά, η συλλογή θα ξεκινήσει με την ποικιλία Acco από τα μέσα Σεπτεμβρίου και τη Wonderful στις αρχές Oκτωβρίου.
Προβληματίζεται, όμως, ιδιαίτερα για το θέμα του νερού, που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, διότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. «Οι μειωμένες ποσότητες νερού επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες μας, αλλά το βασικότερο από όλα είναι το πρόβλημα της καρπόδεσης, λόγω των θερμοκρασιών», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα εμπορίας του προϊόντος, ο ίδιος προσθέτει ότι την περσινή περίοδο ο συνεταιρισμός πλήρωσε για την Α’ ποιότητα στα 50 λεπτά το κιλό και για τη Β’ στα 20 λεπτά. Επιπλέον, παρακολουθώντας την κατάσταση των αγορών του εξωτερικού, που εκεί στρέφεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του συνεταιρισμού, ο κ. Αργυρίου δείχνει αισιόδοξος.
Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει μια στροφή των παραγωγών στη βιολογική καλλιέργεια της ροδιάς, με στόχο την αξιοποίηση των προγραμμάτων, αλλά και την προστιθέμενη αξία στο προϊόν. «Εμείς, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις πρωτοβουλίες των παραγωγών», καταλήγει.
ΣΥΚΟ: Έπεσαν πρώιμα οι καρποί για να επιβιώσουν τα δέντρα
Δυσκολότερη δείχνει να είναι η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος σε σύγκριση με την περσινή στα σύκα. Για πρωτόγνωρες εικόνες στην περιοχή του κάνει λόγο ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ», οι παραγωγοί θα συλλέξουν μόνο το 70% της μέσης στρεμματικής απόδοσης κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.
«Τα τελευταία χρόνια, ζούμε έναν παραγωγικό εφιάλτη. Έχει ξεκινήσει με τις πυρκαγιές, για δύο χρόνια οι βροχές που έπεφταν αυτή την περίοδο δεν μας άφησαν να μαζέψουμε την παραγωγή και, φέτος, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν σοβαρό θέμα στην καρποφορία», επισημαίνει.
Εστιάζοντας στο θέμα των υποδομών άρδευσης στην περιοχή του, υποστηρίζει ότι είναι ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αρδεύσουν τις ελάχιστες ποσότητες που θέλει το δέντρο, ώστε να κρατήσει την παραγωγή του. «Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στα επικλινή εδάφη και λιγότερο στα πεδινά, όμως οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες», τονίζει.
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, δυσκολία για τον κ. Στολίδη εστιάζεται στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος, καθώς, με τις ελάχιστες ποσότητες που διαθέτει, ο Συνεταιρισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει αγορές στις οποίες έχει υπολογίσιμη παρουσία. «Η κατάσταση αυτή έχει αντανάκλαση και στον τομέα της μεταποίησης, καθώς πολλά εργατικά χέρια που απασχολούνταν στον Συνεταιρισμό θα μείνουν χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα εισοδήματα στον τόπο μας», λέει φανερά προβληματισμένος.
Χάθηκε η ευκαιρία για αναδιάρθρωση στη Μεσσηνία
Αξιολογώντας την κλιματική αλλαγή, έτσι όπως αυτή η διαμορφώνεται στον τομέα της παραγωγής στην καλλιέργεια του σύκου, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, διευθυντής της συνεταιριστικής επιχείρησης ΣΥΚΙΚΗ, υποστηρίζει πως, αν γινόταν η ανανέωση των καλλιεργειών συκιάς, τα νέα δέντρα θα είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις καιρικές συνθήκες και θα ήταν περισσότερο αποδοτικά. «Δυστυχώς, όμως, χάθηκε η ευκαιρία για την περιοχή μας και τα προβλήματα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλα», συμπληρώνει.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, επισημαίνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στα φύλλα και τους καρπούς, αλλά και στους βλαστούς. «Τα προβλήματα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, όπου θα επηρεάσουν σημαντικά τις αποδόσεις, αλλά και την ποιότητα των καρπών. Με ανακοίνωσή μας, καλέσαμε τους παραγωγούς να υποβάλουν δηλώσεις για τις ζημιές προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να καλύψουν μέρος των απωλειών», δηλώνει.
Κλείνοντας, και ο ίδιος εκτιμά ότι οι μειωμένες αποδόσεις από την τρέχουσα παραγωγική περίοδο θα επηρεάσουν συνολικά τις αγορές του σύκου.