Μηδική: Οι βροχές καθυστερούν τις κοπές και υποβαθμίζουν την ποιότητα

Η καλλιέργεια έχει κερδίσει έδαφος από βαμβάκι και καλαμπόκι
02/05/2025
6' διάβασμα
midiki-oi-vroches-kathysteroun-tis-kopes-kai-ypovathmizoun-tin-poiotita-351890

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι παραγωγοί μηδικής σε όλη τη χώρα, περιμένοντας τη βελτίωση του καιρού. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, παρότι ευεργετικές για άλλες καλλιέργειες, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη μηδική, καθώς ήδη θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η φετινή καλλιέργεια παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση στρεμμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, κερδίζοντας έδαφος από το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Να σημειωθεί ότι η χρονιά που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη για τους παραγωγούς, καθώς η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και η ζήτηση του προϊόντος αναμένεται να επηρεάσουν και τις τελικές τιμές.

Προβλήματα εξαιτίας των τιμών της υγρασίας στη Φθιώτιδα

Προβληματισμένος δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός μηδικής Βέργος Βέργος, από το Μαρτίνο Φθιώτιδας. Όπως αναφέρει, κάποιοι συνάδελφοί του ξεκίνησαν τις πρώτες κοπές, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της υψηλής υγρασίας. «Ο καιρός μάς δημιουργεί σοβαρά εμπόδια και, όπως φαίνεται, η συλλογή θα μετατεθεί προς τα τέλη του μήνα. Όσοι πρόλαβαν να κόψουν, πούλησαν το προϊόν τους σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Μηδική χωρίς ζιζάνια (καθαρή) πουλήθηκε από 15 έως 16 λεπτά το κιλό, έναντι 22 λεπτών πέρυσι, ενώ η μηδική με ζιζάνια πουλήθηκε γύρω στα 10 λεπτά το κιλό, από 17 λεπτά πέρσι», περιγράφει.

Κλείνοντας, ο ίδιος επισημαίνει πως φέτος έχουν καλλιεργηθεί περισσότερα στρέμματα στην περιοχή του λόγω της έλλειψης νερού, αλλά και των χαμηλών τιμών που επικράτησαν σε βαμβάκι και καλαμπόκι.

Έτοιμοι για το πρώτο «χέρι» στην Κοζάνη

Αντιμέτωποι με τον καιρό βρίσκονται και οι παραγωγοί μηδικής στην Κοζάνη. Ο Νίκος Θάνος, παραγωγός από τα Σέρβια, δηλώνει πως το πρώτο «χέρι» είναι έτοιμο για κοπή και ότι θα ξεκινήσουν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ο ίδιος αναφέρει πως οι τιμές που έχει συμφωνήσει με κτηνοτρόφους είναι 30 λεπτά το κιλό για σανό και 15 λεπτά για ενσίρωμα, το οποίο επεξεργάζεται ο ίδιος. «Αν αναλάβει τη διαχείριση του ενσιρώματος ο κτηνοτρόφος, η τιμή πέφτει στα 8 λεπτά το κιλό», διευκρινίζει. Επιπλέον, παρατηρεί ότι φέτος υπάρχει μεγάλη μείωση στην καλλιέργεια καλαμποκιού. «Από τα 5.000 στρέμματα, που καλλιεργούσαμε τα τελευταία χρόνια, έχουν απομείνει μόλις 1.000 στον κάμπο των Σερβίων. Αντ’ αυτών, έχουν σπαρθεί βίκος και κτηνοτροφικό μπιζέλι. Όσον αφορά τη μηδική, η εικόνα παραμένει σταθερή», συνοψίζει.

Στροφή προς τη σποροπαραγωγή στην Καρδίτσα

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και τα περιορισμένα αποθέματα νερού στη λίμνη Σμοκόβου στρέφουν τους παραγωγούς μηδικής της Καρδίτσας προς τη σποροπαραγωγή. «Είναι δύσκολο να βγει η χρονιά ακόμη και με την καλύτερη διαχείριση του νερού. Για αυτό στραφήκαμε στη σποροπαραγωγή», εξηγεί ο Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός με πάνω από 350 στρέμματα μηδικής.

Ο ίδιος περιγράφει: «Θα πάρουμε το πρώτο χέρι για σανό, για να καθαρίσει το χωράφι από τα ζιζάνια, και μετά θα προχωρήσουμε σε παραγωγή σπόρου. Ήδη, έχουμε σύμβαση με εταιρεία. Οι τιμές για τον σπόρο φτάνουν τα 3,20 ευρώ/κιλό, με μέσες αποδόσεις τα 50-60 κιλά ανά στρέμμα. Με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας μηδικής μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής, ενώ η Συνδεδεμένη Ενίσχυση μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ ανά στρέμμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Εκίζογλου αναφέρει πως οι έλεγχοι από το ΚΕΠΠΥΕΛ είναι σχολαστικοί, ώστε να περιοριστούν ζιζάνια όπως η κουσκούτα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα του σπόρου.

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις Σέρρες

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Θεοφάνης Συμεών, παραγωγός μηδικής από τον Προβατά Σερρών. Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του για τη χαμηλή στάθμη της λίμνης Κερκίνης, που αρδεύει τις καλλιέργειες της περιοχής. Όπως τονίζει, αν η κοπή δεν γίνει άμεσα, θα υπάρξουν προβλήματα.

«Το σύνολο της παραγωγής μου προορίζεται για μεταποίηση, αλλά λόγω του βάρους των μηχανημάτων δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια. Περιμένουμε να στεγνώσει το έδαφος για να αποφύγουμε τις ζημιές. Η υγρασία επηρεάζει άμεσα και τις τιμές· άλλο να πουλήσουμε με 80% υγρασία και άλλο με 35%. Η διαφορά στην τιμή είναι σημαντική». Καταλήγοντας, σημειώνει πως η μείωση της καλλιέργειας βαμβακιού και καλαμποκιού στην περιοχή του οδήγησε σε αύξηση των στρεμμάτων με μηδική, αν και ο ίδιος δηλώνει: «Με βαριά καρδιά, θα καλλιεργήσουμε ξανά και το βαμβάκι».

Στηρίζουν το προϊόν οι κτηνοτρόφοι του Αγρινίου

Μια καλλιέργεια που εγκαταλείπεται σταδιακά από τους γεωργούς είναι η μηδική, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Γιάννη Νάκα, από την Παλαιομανίνα Αγρινίου. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρά τις δυσκολίες, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του συνεχίζουν να επενδύουν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καθώς αποτελεί βασική ζωοτροφή και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή των ζώων τους. «Το κόστος για την αγορά ζωοτροφών είναι απαγορευτικό, επομένως η αυτοπαραγωγή μηδικής είναι μονόδρομος για εμάς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ήδη, στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές της μηδικής, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα, καθώς οι συχνές βροχοπτώσεις καθυστερούν τις διαδικασίες.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: