Μηδική: Προοπτικές για καλή εμπορία από τις αποθήκες

Έπιασε τα 19 λεπτά στο χωράφι

Με αξιώσεις για καλύτερες τιμές ξεκίνησε η εμπορία της αποθηκευμένης πλέον μηδικής, η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε για φέτος με ικανοποιητικές αποδόσεις και ποιότητα για τις περιοχές που δεν υπέστησαν σοβαρές απώλειες από καιρικά φαινόμενα. Η γενικευμένη τάση για αυξήσεις στα τιμολόγια των γαλατάδων για το αιγοπρόβειο και η μικρή φετινή παραγωγή μηδικής στο σύνολό της δημιουργούν προϋποθέσεις για καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Βασίλη Παναγιώτου από την Αλίαρτο, η χρονιά φέτος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, η παραγωγή είναι μικρή, γιατί πολλά χωράφια μπήκαν στην απονιτροποίηση και γιατί μια μερίδα χωραφιών που θέλει πολύ νερό δεν σπάρθηκαν με τριφύλλι λόγω του μεγάλου κόστους άρδευσης, ενώ άλλα μέτρησαν βαριές απώλειες από τα πλημμυρικά φαινόμενα. «Από την άλλη, όμως, αναμένονται καλύτερες τιμές για το γάλα, με τους κτηνοτρόφους να δίνουν έμφαση στην πρωτεΐνη στις ζωοτροφές. Συνεπώς, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να τσιμπήσουν στην πορεία και οι τιμές για τη μηδική, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη και τις δυνατότητες των κτηνοτρόφων». Ήδη, στη διάρκεια της διάθεσης από το χωράφι, η τιμή παραγωγού, όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, ξεκίνησε από 14 λεπτά και έφτασε στα 17 λεπτά στην περιοχή, ένα λεπτό πιο πάνω από πέρσι, ενώ η αποθήκη ξεκινάει από τα 23 λεπτά.

Από τις Φυτείες Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, ο παραγωγός Ευάγγελος Τάκος μας είπε ότι οι τιμές στο χωράφι ξεκίνησαν στα 11 λεπτά το κιλό και έφτασαν μέχρι και 19 λεπτά το κιλό, ενώ προς το παρόν οι τιμές στα αποθηκευμένα διαμορφώνονται στα 5 ευρώ η μπάλα. «Έχουν ανέβει οι τιμές στο γάλα κατά 2-3 λεπτά. Εάν πληρώσουν καλύτερα οι γαλατάδες, θα δούμε κι εμείς καλύτερη ζήτηση. Φέτος “τσιμπήσαμε” 2 λεπτά πιο πάνω. Εάν πάει καλύτερα η κτηνοτροφία θα δουλέψει όλη η αλυσίδα της τροφοδοσίας, μέχρι τον παραγωγό, τα εφόδια κ.λπ.».

Αποδόσεις

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Τάκο, τα χωράφια που είχαν νερό, είχαν και καλές αποδόσεις: «Μέχρι την τέταρτη κοψιά είχαμε γύρω στις 15 μπάλες των 25 κιλών ανά στρέμμα η καθεμιά. Όσα δεν είχαν νερό, έβγαλαν 8-10 μπάλες ανά στρέμμα».

Στις αρχές του μήνα ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στη Λάρισα, με πέντε κοπές, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΘΕΣγη, Βαγγέλης Παναγιώτου, «μας καθυστέρησε ο καιρός, δεν προλάβαμε να κάνουμε σε μικρότερα διαστήματα τις κοπές και διήρκεσε περισσότερο η κάθε κοπή». Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στα 1.300-1.500 κιλά/στρέμμα για το μεγαλύτερο ποσοστό των χωραφιών, ενώ το πέμπτο χέρι έδωσε μικρότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις, 200 κιλά/στρέμμα, εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας τη μέρα με τη νύχτα μέσα στο καλοκαίρι, που επηρέασαν την ανάπτυξη του φυτού.

Συμβολαιακή γεωργία

Ο συνεταιρισμός, που από πέρσι ξεκίνησε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας μηδικής, το οποίο δίνει έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος, φέτος, διακρίνοντας τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται για την επόμενη χρονιά, επιδιώκει να κλείσει περισσότερα συμβόλαια με παραγωγούς, για να αυξήσει τις ποσότητες που παραλαμβάνει.

«Πάντα με ποιοτικά κριτήρια και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, θα το παλέψουμε για καλύτερες τιμές. Βέβαια, οι τιμές πρέπει να είναι τέτοιες που να μην διακυβεύεται η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων», τόνισε ο κ. Παναγιώτου. Φέτος η σύμβαση προέβλεπε 15 λεπτά σταθερή τιμή και όσο ανεβαίνει η πρωτεΐνη, ανεβαίνει και η τιμή. Η πλειοψηφία των παραγωγών από τους οποίους συγκέντρωσε τριφύλλι ο συνεταιρισμός, το 80%, έχει πιάσει το συν 2, δηλαδή 17 λεπτά από το χωράφι.