Μηδική: Η ζήτηση των κτηνοτρόφων αυξάνει το ενδιαφέρον για νέες σπορές

Να αυξήσουν τα στρέμματά τους σκέφτονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί μηδικής, καθώς η ζήτηση για τριφύλλι από τους κτηνοτρόφους παραμένει υψηλή και οι τιμές διαγράφουν μία σταθερά ανοδική πορεία.

Η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή των προηγούμενων χρόνων, με τις «βιολογικά καλλιεργούμενες» εκτάσεις, που ανέδειξε την παθογένεια της παραγωγής, η οποία ως αυτοσκοπό είχε την είσπραξη των επιδοτήσεων από τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τίποτα παραπάνω. Αυτή η πρακτική χτύπησε ένα μεγάλο ποσοστό παραδοσιακών καλλιεργητών μηδικής, καθώς κατακρήμνισε τις τιμές, φτάνοντας ακόμα και σε πωλήσεις κάτω του κόστους παραγωγής.

Για έναν ιδιόμορφο κανιβαλισμό στον τομέα αυτόν κάνει λόγο ο Δημοσθένης Κατσής, γεωπόνος και σποροπαραγωγός μηδικής από την Καρδίτσα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το τελευταίο διάστημα ξεκαθαρίζει το τοπίο που είχε δημιουργηθεί στον τομέα: «Επαγγελματίες του κλάδου, με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια και διαχείριση του προϊόντος, βγήκαν εκτός αγοράς, λόγω των μεγάλων καλλιεργούμενων εκτάσεων από βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι είχαν στόχο μόνο την επιδότηση και λιγότερο την παραγωγή του προϊόντος, διαθέτοντάς το ακόμη και σε τιμές κόστους».

Περιγράφοντας μία εικόνα της κατάστασης για την τρέχουσα περίοδο είπε ότι στις θερμότερες περιοχές οι σπορές έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν σε όλη τη χώρα προς τα τέλη Απριλίου. «Προβλέπεται μία αύξηση της τάξης του 15% με 20% λόγω και των προβλημάτων που προέκυψαν από τις θεομηνίες σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες και να χρειάζονται επανασπορές».

Στα 25 λεπτά οι τιμές για τους κτηνοτρόφους

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Βασίλη Παναγιώτου, από την Αλίαρτο Βοιωτίας, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών σε μία ελλειμματική χρονιά. «Ως πρωτεϊνούχο φυτό, δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να καλύψουν μέρος της διατροφής του ζωικού τους κεφαλαίου σε πρωτεΐνη. Αν λάβουμε υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές της σόγιας ανέβηκαν, το ποσοστό κτηνοτρόφων που στρέφονται στη μηδική μεγαλώνει συνεχώς». Αναφερόμενος στην αγορά της μηδικής, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτό το διάστημα οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 25 με 26 λεπτά το κιλό.

Με τις τιμές αυτές συμφωνεί και ο κτηνοτρόφος Νίκος Κατσούλας, από τη Λαμία, λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολος ο προγραμματισμός από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων για αγορές ζωοτροφών κατευθείαν από το χωράφι κατά την περίοδο της συλλογής, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων. Είναι όμως αναγκαιότητα από την πλευρά μας να αποταμιεύσουμε κεφάλαια, ώστε να κάνουμε τις αγορές όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες. Καθημερινά στο σιτηρέσιο των προβάτων χρειαζόμαστε από 1 έως 1,5 κιλό μηδική, ώστε να καλύψουμε τις διατροφικές τους ανάγκες».

Συμβολαιακή με τοπικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες πέλλετ

Για σταθερή χρόνια χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις κάνει λόγο ο Νίκος Ψαλίδας, παραγωγός από τα Φάρσαλα, εστιάζοντας στη συνεργασία με τοπικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής μηδικής σε πέλλετ. «Η πρακτική αυτή μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σταθερές τιμές καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι οποίες μεσοσταθμικά κυμαίνονται από 15 έως 16 λεπτά το κιλό ξερής μάζας. Μπορεί η πώληση σε κτηνοτρόφους μετά τη συλλογή ή και την αποθήκευση να φέρνει μεγαλύτερο κέρδος, όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα σε θέματα πληρωμών, για αυτό προτιμάμε μία σταθερή συνεργασία με διάφορες εταιρείες του χώρου».

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός και νέα συλλογικά σχήματα

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με το προϊόν αυτό είναι να έχει και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, υποστηρίζουν ειδικοί του χώρου. «Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι συνάρτηση των εισροών που χρειαζόμαστε, αλλά και των εργατικών χεριών που πολλές φορές μας λείπουν», δηλώνει ο Νίκος Σκορδάς από την Αμφίκλεια. «Υπάρχουν σήμερα μηχανήματα τα οποία αυξάνουν την παραγωγικότητα σε μεγάλο ποσοστό και μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τη χειρωνακτική εργασία, αυτό όμως απαιτεί επενδύσεις σε κεφάλαια, τα οποία στην τρέχουσα περίοδο είναι δυσεύρετα».

Αναφερόμενος στο θέμα της πώλησης του προϊόντος, ο ίδιος δήλωσε ότι ο παραδοσιακός τρόπος πρέπει να σταματήσει και οι παραγωγοί μηδικής, όπως και άλλων ζωοτροφών, πρέπει να προχωρήσουν σε συνεργασίες με κτηνοτρόφους μέσα από σύγχρονα συλλογικά σχήματα. «Αυτές οι μορφές συνεργασίας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα το προϊόν μας, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και παράλληλα οι πελάτες κτηνοτρόφοι μας να προμηθεύονται προϊόντα με μικρότερο κόστος, χωρίς μεσάζοντες».

Όψιμες οι σπορές στη Δυτική Ελλάδα

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Δυτική Ελλάδα κάνει λόγο ο Παναγιώτης Τζαχρήστας, γεωπόνος από τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, με σημαντικά όμως προβλήματα στις σπορές, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων. Η μηδική, όπως λέει ο ίδιος, «είναι ένα ευαίσθητο φυτό και όταν παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα σαπίζει, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό η παραγωγή του».