Μικρή βελτίωση στο κόστος παραγωγής για έναν ακόμη μήνα

Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία

Το Δελτίο Τύπου Εκροών – Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Αύγουστο του 2023 καταγράφει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωση του Γενικού Δείκτη Εισροών στον πρωτογενή τομέα, μετά από πολλούς μήνες συνεχούς αυξητικής πορείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «o Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 2%, έναντι αύξησης 25%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Αυγούστου 2022 με τον Αύγουστο του 2021». Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 2,0%, τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022 οφείλεται: α) στη μείωση κατά 3,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και, κυρίως, στη μεταβολή της ομάδας «ενέργεια και λιπαντικά» και β) στην αύξηση κατά 8% του Δείκτη Τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,8%. Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023 παρουσίασε αύξηση 8,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022.

Από την αυξητική μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επιστροφή του κόστους παραγωγής στα προ ενεργειακής κρίσης και ρωσοουκρανικού πολέμου επίπεδα, τη στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, παρά τη γενική τάση μείωσης του Δείκτη Εισροών σε ετήσια βάση, στη σύγκριση Αυγούστου 2023 με Ιούλιο του 2023, η κατηγορία «ενέργεια και λιπαντικά» παρουσιάζει αύξηση (+3,8%) μετά από δύο συνεχόμενους μήνες, όπου και επικράτησε σταθερότητα, με οριακά αυξητικές μεταβολές από μήνα σε μήνα.

Αντίθετες πορείες για εισροές – εκροές στο πεντάμηνο

Ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη των δεικτών εισροών και εκροών, που αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ. Σε αυτό προκύπτει ότι, τη στιγμή που πολλοί δείκτες του κόστους παραγωγής σημειώνουν πτωτική πορεία, η αξία ορισμένων προϊόντων παρουσιάζει αυξητική τάση, συμπαρασύροντας τον Δείκτη Εκροών.

Να σημειωθεί ότι οι Δείκτες Εισροών – Εκροών (οι οποίοι είθισται να ακολουθούν παράλληλες πορείες για μεγάλες χρονικές περιόδους) ξεκίνησαν τις αντίθετές τους πορείες από τον Απρίλιο του 2023 (ΔΤ ΕΛΣΤΑΤ Ιουνίου 2023) και συνεχίζουν σε παρόμοιο μοτίβο τους τελευταίους πέντε μήνες. Για τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 και σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, μεγάλη αύξηση καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ στις κατηγορίες λαχανικά και κηπευτικά (+37,8%) και φρούτα (+28%).

Όπως αναμενόταν, δεσπόζει η αύξηση άνω του 100% για το ελαιόλαδο (+102,3%). Στον αντίποδα, τα δημητριακά και οι σπόροι είναι μειωμένα κατά 26,6% και τα βιομηχανικά φυτά παρουσιάζουν ετήσια μείωση τιμής κατά 15%.