«Μικροί Καλλιεργητές»: Οι εκπαιδευτικοί λαχανόκηποι «διαμορφώνουν» τους καταναλωτές του μέλλοντος

Η εκπαίδευση μικρών μαθητών σε θέματα αγροδιατροφής θέτει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση των υπεύθυνων καταναλωτών του μέλλοντος, με σωστά διατροφικά πρότυπα και περιβαλλοντική συνείδηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται και η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, με το νέο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Καλλιεργητές».
Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ομάδα της Open Farm. Πιο αναλυτικά, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τον δικό τους σχολικό λαχανόκηπο στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία των λαχανικών και τον ρόλο των καλλιεργητικών πρακτικών στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από ειδικά σχεδιασμένα βιωματικά εργαστήρια σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, την αναγέννηση του εδάφους και τη βιοποικιλότητα.
Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, με διαχρονική της δέσμευση την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και τη διαμόρφωση των διατροφικών προτύπων στα παιδιά, επενδύει σε καινοτόμα προγράμματα που στοχεύουν στη διάδοση της διατροφικής αξίας των λαχανικών, στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και στην επανασύνδεση των παιδιών με τη φύση. Σύμφωνα με την Κατερίνα Μακρίδου-Ωραιοπούλου, διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, «με το πρόγραμμα “Μικροί Καλλιεργητές” κάνουμε ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στη γη και τη βιώσιμη αγροδιατροφή. Στην ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, επενδύουμε στη νέα γενιά μέσα από δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση, καλλιεργούν την αγάπη για τη φύση και προωθούν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες στους μικρούς μαθητές. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και μέσα από τη συνεργασία μας με την Open Farm, οραματιζόμαστε να δούμε καταπράσινους σχολικούς λαχανόκηπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!».
Με τη σειρά του, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επικεφαλής και συνιδρυτής της Οpen Farm, ανέφερε ότι «ξεκίνησε μια πολύ αγαπημένη δράση, που έχει ως στόχο να καλλιεργήσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς νέες δεξιότητες και γνώσεις για τη βιώσιμη αγροδιατροφή και το περιβάλλον. Οι σχολικοί λαχανόκηποι γίνονται το εκπαιδευτικό εργαλείο για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής της τροφής και ειδικά των πολύτιμων για την υγεία τους λαχανικών». Ο ίδιος δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη πέντε σχολεία, με στόχο από τον Οκτώβριο να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας».