Μήλο-Αχλάδι: Μικροκαρπίες και χαμηλές αποδόσεις συνθέτουν την εικόνα της παραγωγής

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την υπόλοιπη Ευρώπη

Τα μηνύματα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου για τις αποδόσεις και την ποιότητα των καρπών, οι παραγωγοί τα είχαν λάβει από το ξεκίνημα της ανθοφορίας. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των αχλαδιών έχει συλλεχθεί με τραγικά αποτελέσματα, ειδικότερα για όσους καρπούς κατευθύνονται στην βιομηχανία. Τα μήλα βρίσκονται στην αρχή της συλλογής και το σενάριο για τα τελικά αποτελέσματα είναι δυσοίωνο.

Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, το τελευταίο διάστημα και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που προέκυψαν, δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι ακριβείς επιπτώσεις. Αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η συλλογή, ώστε να μπει στα ψυγεία η παραγωγή.

ΜΗΛΟ

Μετράει πληγές και στην παραγωγή και στην εμπορία

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Ο Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, αναφερόμενος στη συλλογή του καρπού για την τρέχουσα περίοδο, κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και το 35% μιας μέσης παραγωγής. «Έχουμε σχεδόν τελειώσει με την ποικιλία Gala και εκείνο που αποκομίζουμε είναι οι μειωμένες αποδόσεις και τα μικρά μεγέθη. Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα και πράσινα μήλα, των οποίων η συλλογή ξεκινάει σε λίγες ημέρες».

Για τον ίδιο, η φετινή χρονιά εμπορικά αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν όλοι οι παραγωγοί να αντέξουν τις χαμηλές τιμές. «Στην περιοχή μας πάνω από 1.000 στρέμματα έχουν εγκαταλειφθεί. Οι περσινές τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 17 λεπτά το κιλό, μειώνοντας σοβαρά το εισόδημα και ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί αποφάσισαν να οδηγηθούν στην έξοδο από την καλλιέργεια».

Εστιάζοντας στο θέμα των εξαγωγών, είπε ότι αυτές δείχνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και ειδικότερα προς τις αραβικές χώρες. «Η Αίγυπτος για εμάς αποτέλεσε μία εναλλακτική λύση μετά τη Ρωσία, όμως δείχνει και αυτή να έχει προβλήματα. Αύξησε τους δασμούς στα 2.500 ευρώ ανά κοντέινερ, δηλ. στα 13 λεπτά το κιλό μήλων», αναφέρει.

Κλείνοντας ο κ. Ζέικος αναφέρθηκε και στο θέμα του υψηλού κόστους εγκατάστασης νέων μηλεώνων. «Για να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες μήλων και να μπούμε στις νέες τεχνολογίες, το κόστος εγκατάστασης νέων φυτειών είναι ακριβότερο ακόμα και από την αξία αγοράς της γης στην οποία θα γίνει η επένδυση. Η αγορά γης κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ το στρέμμα ενώ η εγκατάσταση ενός σύγχρονου μηλεώνα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ», καταλήγει.

Όψιμα τα μήλα, μικρές οι αποδόσεις στην Καστοριά

Στο τρίπτυχο παγετός – φουζικλάδιο – χαλάζι αποδίδει τη φετινή μειωμένη παραγωγή στην περιοχή του ο Δημοσθένης Μωυσίδης πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ).

Εκτιμά ότι οι αποδόσεις είναι μειωμένες από 60% έως 70%. «Από τους 20.000 τόνους που συγκεντρώνουμε μεσοσταθμικά, κάθε χρόνο υπολογίζουμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε τους 7.000. Αν συνυπολογίσουμε ότι έχουν μπει στην παραγωγή και νέες φυτεύσεις, γίνεται αντιληπτό το ποσοστό της μείωσης».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, επικεντρώνεται στη συγκομιδή της ποικιλίας Gala. «Τα Gala δείχνουν να είναι όψιμα. Σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει η συλλογή για τα κόκκινα μήλα και σε 20 ημέρες υπολογίζουμε ότι θα συλλέγουμε Golden και Fuji, στις αρχές Οκτωβρίου». Αυτή την περίοδο εμπορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο η Α ποιότητα και κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά το κιλό «χωρίς να περιμένουμε σημαντικές μεταβολές για το επόμενο διάστημα», καταλήγει.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τα Starking στην Τρίπολη

Για μειωμένες παράγωγες στα μήλα της Αρκαδίας κάνει λόγο ο Ηλίας Γκάγκας, γεωπόνος από την περιοχή. «Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μήλα Starking και λιγότερο στα Delicious Πιλαφά. Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στα δέντρα, με αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις.

Η ποικιλία Πιλαφά επειδή, είναι όψιμη, έχει λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις άλλες». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και «ένα σημαντικό ποσοστό μήλων μπαίνει στα ψυγεία. Η διάθεσή τους γίνεται μέχρι τον Μάιο, ανάλογα με τις τεχνικές ψύξης που εφαρμόζουν τις εγκαταστάσεις».

 

ΑΧΛΑΔΙ

Καλύτερη εικόνα για τα Κρυστάλλια σε σύγκριση με τα βιομηχανικά

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα μήλα κινείται και η φετινή χρόνια για τα αχλάδια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών «Άργισσα», Αλέκο Μπαντραλέξη, «ο ζεστός χειμώνας και η έλλειψη ψύχους δεν βοήθησαν στη διαφοροποίηση των οφθαλμών, με αποτέλεσμα η ανθοφορία να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους όψιμους παγετούς, τα επακόλουθα για τη φετινή περίοδο στο αχλάδι της περιοχής μας καταγράφονται αρνητικά».

Για τα Κρυστάλλια, ποικιλία η οποία καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών της περιοχής, εκτιμά ότι οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες. «Σε μία μέση χρόνια μπορούμε να ξεπεράσουμε ακόμα και τους 3,5 τόνους το στρέμμα. Φέτος όμως έχουμε πέσει στους 2 με 2,5 τόνους».

Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, που αποτελεί επίμαχο ζήτημα για το επόμενο διάστημα λόγω της συντήρησης των αχλαδιών, που θα παραμείνουν στα ψυγεία τους για 6 με 8 μήνες, ο κ. Μπαντραλέξης έδειξε μια μικρή αισιοδοξία. «Από τα 40 με 45 λεπτά που πουλήσαμε την περσινή περίοδο για φέτος συζητάμε πάνω από τα 60 λεπτά το κιλό. Το εισόδημα φυσικά θα εξαρτηθεί από το κόστος συντήρησης του προϊόντος, αλλά και τις τιμές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στην αγορά».

Δεν πήραν βάρος τα βιομηχανικά

Για μειωμένες αποδόσεις ανάλογα με την ποικιλία κάνει λόγο η Σοφία Κεμπαπίδου, γεωπόνος από τη Βέροια. Υποστηρίζει ότι οι βιομηχανικές ποικιλίες «είχαν σημαντικά προβλήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από την έναρξη της ανθοφορίας, όπως επίσης και του καύσωνα που ακολούθησε πάνω στην ανάπτυξη του καρπού, επιδρώντας σημαντικά στο βάρος τους».

Οι ποικιλίες Williams και Σίσσυ δεν έδωσαν θετικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να αντιμετωπίζει σημαντικό προβλήματα κάλυψης των αναγκών της σε πρώτη ύλη. «Η Σίσσυ είχε μία μείωση της τάξης του 60% με 70%, σημαντικό ποσοστό, που επηρέασε το εισόδημα των παραγωγών, ενώ η Williams κυμάνθηκε από 900 έως 1.000 κιλά το στρέμμα».

Για την κα Κεμπαπίδου, οι παραγωγοί δείχνουν να είναι δυσαρεστημένοι από την πλευρά της πολιτείας, η οποία δεν κάνει δεκτό το αίτημά τους για μειωμένη παραγωγή, καθώς δεν προκύπτει από την ακαρπία. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι παραγωγοί θα δυσκολευτούν πολύ στη νέα καλλιεργητική περίοδο», δηλώνει εμφανώς προβληματισμένη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες αχλαδιών, η Σάντα Μαρία δείχνει να είναι αισθητά μειωμένη. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η ποικιλία Κόσια, όπως επίσης και η Αbate Fetel.