Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Μικροκαρπίες και χαμηλές αποδόσεις συνθέτουν το σκηνικό της συλλογής καρυδιών

18/10/2023
4' διάβασμα
mikrokarpies-kai-chamiles-apodoseis-synthetoun-to-skiniko-tis-syllogis-karydion-304151

Η συλλογή των καρυδιών ξεκίνησε για την τρέχουσα περίοδο στις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα σκιαγραφεί μια όψιμη παραγωγή με σημαντικές απώλειες, αλλά και υποβάθμιση στην ποιότητα.

Οι καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου επηρέασαν αρνητικά τα δέντρα, ξεκινώντας ακόμη και από τον χειμώνα, όπου οι ώρες ψύχους δεν κάλυψαν τις ανάγκες των φυτών. Το καλοκαίρι, οι καύσωνες δημιούργησαν ηλιακά εγκαύματα, με σημαντικά προβλήματα στους καρπούς.

Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο ο Άγγελος Μπούτσικας, καρυδοπαραγωγός από την Αταλάντη Λοκρίδας. Υποστηρίζει, επίσης, ότι τα μεγέθη των καρπών είναι μικρά, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά την τελική τιμή του προϊόντος. «Με διάμετρο κάτω από 30 χιλιοστά, τα καρύδια δεν είναι εμπορεύσιμα. Ένα σημαντικό ποσοστό από την παραγωγή που συλλέγουμε κυμαίνεται στα 28 χιλιοστά».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπούτσικας υποστηρίζει ότι τα μεγάλα σε μέγεθος καρύδια, δηλαδή αυτά που η διάμετρός τους ξεπερνά τα 34 χιλιοστά, έχουν καλύτερη αντιμετώπιση στην αγορά και οι τιμές τους κυμαίνονται από τα 3,80 έως τα 4 ευρώ το κιλό. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι αυτή την περίοδο το χλωρό καρύδι πωλείται από τα 2,80 έως τα 3 ευρώ το κιλό. «Είναι μία καλή τιμή, διότι δεν το αποθηκεύουμε και φεύγει με ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας, δίνοντας περισσότερο βάρος στον καρπό», καταλήγει.

Οι μυκητολογικές προσβολές επηρέασαν την παραγωγή

Ο Θανάσης Γκουγκούλης, παραγωγός καρυδιών από την Τσαπουρνιά Σαρανταπόρου, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή λόγω του καύσωνα, αλλά και των βροχοπτώσεων που δημιούργησαν προβλήματα στους καρπούς. «Αυξήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι μυκητολογικές προσβολές, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα των καρπών. Στις αρχές της εβδομάδας ξεκινάμε τη συλλογή, αλλά η εικόνα των δέντρων δεν είναι αυτή που είχαμε την περσινή περίοδο», σημειώνει. Αναφερόμενος στο θέμα των ποικιλιών, επισημαίνει ότι οι πρώιμες έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τις όψιμες. Για τον ίδιο, «καλή εικόνα δείχνει να εμφανίζει η ποικιλία Τσάντλερ, με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της, αλλά και την προσαρμοστικότητα που δείχνει στον τόπο μας».

Οι βορειοανατολικές καλλιέργειες δείχνουν καλύτερες αποδόσεις

Για όψιμη συλλογή κάνει λόγο και ο Μάκης Σαλεπτσής, από το Πύθιο Ελασσόνας. Όπως υποστηρίζει, οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή, η οποία δείχνει να είναι μειωμένη κατά 20% με 30% από μία μέση χρονιά. «Ο καύσωνας και η χαλαζόπτωση, που είχαμε στην περιοχή, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του καρπού, κάτι το οποίο δεν είχαμε συναντήσει την προηγούμενη χρονιά».

Ο ίδιος αναφέρεται και σε περιοχές της Ελασσόνας οι οποίες δεν είχαν σοβαρά προβλήματα, λόγω του βορειοανατολικού προσανατολισμού, άρα δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. «Μπορεί αυτές οι καλλιέργειες να είναι όψιμες, αλλά αναμένουμε καλύτερη παραγωγή και ποιότητα στους καρπούς», υποστηρίζει.

Διαχωρισμός των προσβεβλημένων καρπών γίνεται στην Κατερίνη

Για τις δυσκολίες στη συλλογή, όπως επίσης και τη διαλογή του προϊόντος, κάνει λόγο ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, παραγωγός από το Λιτόχωρο Πιερίας. Όπως εξηγεί, οι καιρικές συνθήκες, και ιδιαίτερα οι βροχοπτώσεις, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των καρπών. «Οι ασθένειες, όπως επίσης και τα εγκαύματα, προκάλεσαν προβλήματα στους καρπούς, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερες αποδόσεις. Για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα, διαχωρίζουμε τους προσβεβλημένους καρπούς από τους εμπορεύσιμους, κάτι το οποίο όμως ανεβάζει σημαντικά το κόστος».