Το μικροκλίμα επηρέασε τις αποδόσεις σε μανταρίνι και λεμόνι

Ανάλογα με την περιοχή, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, βλέπουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα στα μανταρίνια και τα λεμόνια. Ήδη, η συλλογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, ανάλογα με την ποικιλία, έχουμε θετική ή αρνητική εικόνα, τόσο στις αποδόσεις όσο και στην ποιότητα. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές καταγράφονται ελαφρά αυξημένες σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο και δεν παρακολουθούν την πορεία των πορτοκαλιών.

Μπαίνει στην παραγωγή το Νόβα

Σύμφωνα με τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό από το Σκαφιδάκι Άργους, η συλλογή της ποικιλίας Κλημεντίνη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σε λίγες ημέρες μπαίνει στην παραγωγή και η ποικιλία Νόβα, η οποία παρουσίασε μια σχετική οψίμιση. «Συνήθως τη συλλέγουμε στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως αυτήν τη φορά θα μας πάει για μετά τις 15 του μηνός», σημειώνει.

Ανάλογα με την περιοχή, παρατηρούνται και τα αντίστοιχα αποτελέσματα στις αποδόσεις. «Η Ασίνη, το Δράπανο και τα Ίρια παρουσιάζουν μείωση πάνω από 30% σε σύγκριση με το Σκαφιδάκι και το Άργος, όπου οι αποδόσεις είναι κανονικές. Υπολογίζουμε το κάθε δέντρο να φτάνει τα 80 με 100 κιλά όταν βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή», προσθέτει ο κ. Λέρμας.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ποικιλία Κλημεντίνη πωλείται αυτήν τη στιγμή στα 65 λεπτά το κιλό, ενώ για το Νόβα αναμένονται καλύτερες τιμές. Σε ό,τι αφορά τις οψιμότερες ποικιλίες, «η συλλογή τους θα ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο».

Κλείνοντας, ο Αργείος παραγωγός αναφέρεται και στο ζήτημα των εργατών γης, το οποίο, όπως ο ίδιος εκτιμά, θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. «Το γεγονός ότι η ελιά παρουσιάζει μειωμένη καρποφορία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργάτες να έχουν στραφεί προς τα εσπεριδοειδή. Επομένως, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα για την τρέχουσα περίοδο. Το πρόβλημα, όμως, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, όταν η συλλογή των πορτοκαλιών θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», καταλήγει.

Για μειωμένη παραγωγή μανταρινιών κάνει λόγο και ο Νίκος Μπράβος, παραγωγός από την Κόρινθο. Όπως υποστηρίζει, ο ζεστός περσινός χειμώνας επηρέασε ιδιαίτερα τα δέντρα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να είναι σημαντικά μειωμένες. «Πολλά περιβόλια δείχνουν να είναι άδεια από καρπούς, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται πάνω από τους 3,5 τόνους, ενώ για την τρέχουσα περίοδο συζητάμε για 1.000 με 1.500 κιλά το στρέμμα», επισημαίνει.

Ο ίδιος καλλιεργεί την ποικιλία Κλημεντίνη και οι τιμές που παίρνει την τρέχουσα περίοδο κυμαίνονται από 60 έως 70 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή είχαν πέσει στα 55 με 60 λεπτά.

Μπαίνουν νέες φυτεύσεις με Νόβα στην Άρτα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Κλέαρχου Ευστρατίου, παραγωγού μανταρινιών από την Άρτα. Όπως αναφέρει, οι αποδόσεις δείχνουν να είναι μειωμένες πάνω από το 40%, ενώ παράλληλα η τιμή πέφτει από τα 60 λεπτά το κιλό σε χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με την ποιότητα. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι παραγωγοί δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στη συλλογή και το εργατικό δυναμικό καλύπτει το σύνολο των αναγκών στην περιοχή.

Κλείνοντας, ο κ. Ευστρατίου εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον της καλλιέργειας των μανταρινιών στην περιοχή του, λέγοντας ότι «στις νέες φυτεύσεις που γίνονται, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην ποικιλία Νόβα».

Μικρή ζήτηση στο λεμόνι, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές

Ανάλογα με τις περιοχές, αντίστοιχα αποτελέσματα εμφανίζονται και στις αποδόσεις των καλλιεργειών των λεμονιών. Ο Νίκος Τσιώτος, από τα Εξαμίλια Κορινθίας, συλλέγει το τρίτο χέρι της ποικιλίας Ιντερντονάτο, με σχετικά καλές αποδόσεις για τον ίδιο, αλλά και για την περιοχή του. Υποστηρίζει, όμως, ότι «το Ξυλόκαστρο και το Αίγιο δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα, καταγράφοντας εμφανώς μειωμένες παραγωγές». Ο ίδιος αναφέρει ότι τα κτήματά του ξεπερνούν τους 3 τόνους ανά στρέμμα στην παραγωγή. Σχετικά με το θέμα των τιμών, προσθέτει ότι αυτές κυμαίνονται στα 50-55 λεπτά, ούσες στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πάνω από 30% μειωμένη η αρτινή παραγωγή

Για μία δύσκολη χρονιά, με μικρή ζήτηση στο λεμόνι, κάνει λόγο η Άννα Αράπη, από τη Βίγλα Άρτας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η πτώση της παραγωγής ξεπερνά το 30%, λόγω της μειωμένης ανθοφορίας μετά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη.

Ακόμη, η ίδια κάνει λόγο για φθίνουσα πορεία στην τιμή του προϊόντος, η οποία «αρχικά ξεκίνησε από τα 60 λεπτά, αλλά το τελευταίο διάστημα κινείται στα 50 λεπτά το κιλό, με μικρή, όμως, ζήτηση». Η κα Αράπη υποστηρίζει ότι «το επόμενο διάστημα το προϊόν θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της μείωσης της παραγωγής, ενώ η συλλογή του προϊόντος θα συνεχιστεί μέχρι και το Πάσχα από τις όψιμες ποικιλίες».

Κλείνοντας, κάνει αναφορά στο κόστος παραγωγής, που για την ίδια «παρουσιάζεται αυξημένο την τρέχουσα περίοδο, κάτι το οποίο επηρεάζει σημαντικά το αγροτικό εισόδημα».