Μικροοινοποιϊα Ευτυχία Μιχαηλίδου στο Δοξάτο Δράμας: Μια οικογενειακή επιχείρηση που χαρίζει στιγμές ευτυχίας

Ο βιολογικός αμπελώνας αριθμεί, πλέον, 50 στρέμματα
16/04/2025
4' διάβασμα
mikrooinopoiia-eftychia-michailidou-sto-doxato-dramas-mia-oikogeneiaki-epicheirisi-pou-charizei-stigmes-eftychias-350941

Τρεις γενιές ανταμώνουν κάτω από τον ίσκιο των αμπελιών συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε το 1990. Η ιστορία της Μικροοινοποιίας Ευτυχία Μιχαηλίδου ξεκινά από τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα, δίνοντας σάρκα και οστά στο μεράκι του. Φύτεψε ως επί το πλείστον γαλλικές ερυθρές ποικιλίες σε 15 στρέμματα στο χωριό Κύργια του Δήμου Δοξάτου Δράμας.

«Σταδιακά, τα στρέμματα άρχισαν να αυξάνονται, αλλά ταυτόχρονα διαμόρφωσε έναν χώρο φύλαξης των κρασιών, που εξελίχθηκε στην πορεία του χρόνου στο υπάρχον οινοποιείο», περιγράφει η κόρη του, Ευτυχία. Το 2017, αποφάσισαν με την αδερφή της, Άννα, να δημιουργήσουν τη Μικροοινοποιία Ευτυχία Μιχαηλίδου, μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής ποιοτικών βιολογικών οίνων, δικαιώνοντας τον πατέρα τους, που ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού.

«Τα πρώτα χρόνια, ο πατέρας μας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, καθώς δεν υπήρχαν βιολογικά σκευάσματα. Χαράζουμε την πορεία μας σύμφωνα με τις δικές του αρχές: Καλλιεργούμε τα αμπέλια μας με σεβασμό στο περιβάλλον και τα φυτά», περιγράφει, δίνοντας έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο αμπελώνας, πλέον, αριθμεί 50 στρέμματα και περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. «Η τελευταία ποικιλία που προστέθηκε είναι το Ασύρτικο. Είναι δύσκολες οι νέες φυτεύσεις και οι νέες ποικιλίες, ειδικά όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια. Μετά από δύο χρόνια, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε φυτεύσεις με γηγενείς ποικιλίες», σημειώνει.

Στην οικογενειακή επιχείρηση όλοι συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Η Ευτυχία σπούδασε οικονομικά, ο σύζυγός της είναι χημικός και ο ανιψιός της οινολόγος. Η ίδια χάρισε το όνομά της σε τέσσερις μέχρι στιγμής ετικέτες, υποσχόμενη ποιοτικούς οίνους, προερχόμενους αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους, βιολογικής καλλιέργειας οικογενειακούς αμπελώνες, αλλά και… ευτυχία. «Πολλές φορές μού μεταφέρουν σχόλια οι καταναλωτές μας ότι περνούν υπέροχα, με βραδιές Ευτυχίας», αναφέρει.

«Ανοιχτές Πόρτες»

Η Μικροοινοποιία Ευτυχία Μιχαηλίδου δέχεται τις επισκέψεις των ενδιαφερομένων κατόπιν ραντεβού. Το κτήριο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα και οι επισκέπτες την άνοιξη μπορούν να απολαύσουν την ξενάγηση, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους.

Οι ετικέτες του οινοποιείου κινούνται, κυρίως, σε κάβες και εστιατόρια στον Νομό Δράμας, ενώ σταδιακά οι ιδιοκτήτριες αυξάνουν το δίκτυο διανομής μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. «Όποιος δοκιμάζει τις ετικέτες μας, δηλώνει οπαδός της Ευτυχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρυσι, συμμετείχαν για πρώτη φορά στη μεγάλη γιορτή του κρασιού, τη «Δραμοινογνωσία», κι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, οπότε φέτος θα λάβουν πάλι μέρος στις «Ανοιχτές Πόρτες». «Το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο. Ξεκινήσαμε ήδη τη διοργάνωση της συμμετοχής μας τον φετινό Μάιο. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να μας γνωρίσει το κοινό μαζί με τους άλλους ποιοτικούς οίνους της Δράμας. Επίσης, ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούμε όλη η οικογένεια και οι στενοί φίλοι, δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας», επισημαίνει η Ευτυχία.

Η κα Μιχαηλίδου υπογραμμίζει ότι η διαχείριση του προϊόντος γίνεται ολοκληρωμένα από την οικογένεια κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλους τους: Αμπέλι, οινοποίηση, εμφιάλωση και προώθηση φέρουν την υπογραφή τους.

«Επιλέγουμε να κάνουμε μικρά σταθερά βήματα, έτσι ώστε να μη δημιουργούμε οικονομικές εκκρεμότητες, να είναι όλα διαχειρίσιμα», προσθέτει. Το επόμενο σημαντικό βήμα που σχεδιάζουν είναι να προχωρήσουν σε βιολογική φιάλη, η οποία προϋποθέτει οργάνωση της γραμμής παραγωγής. Η παραγωγή της Μικροοινοποιίας Ευτυχία Μιχαηλίδου ανέρχεται σε 10.000 φιάλες ετησίως και παρουσιάζει αυξητική τάση.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: