Μικρότερη παραγωγή λεμονιού φέτος σε ΕΕ και Τουρκία

Οι έμποροι δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς

Πιεσμένες καταγράφονται οι τιμές του λεμονιού στην παγκόσμια αγορά αυτό το διάστημα, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η σεζόν από τη Ν. Αφρική. Ο απολογισμός της δείχνει εξαγωγές ρεκόρ για φέτος. Η σεζόν για την Ισπανία άνοιξε με τα Primafiori, με αναμενόμενη παραγωγή κατά 20% μικρότερη από πέρσι. Στις ΗΠΑ αναμένονται ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες, δεδομένων των μικρότερων εξαγωγών από Ισπανία και Τουρκία. Την ίδια στιγμή, οι έμποροι στην ευρωπαϊκή αγορά προσπαθούν να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανασκόπηση της παγκόσμιας αγοράς λεμονιού, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα FrehPlaza, σύμφωνα με την οποία, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, η ολλανδική αγορά κυριαρχείται από την ισπανική παραγωγή προς το παρόν. Οι έμποροι αναφέρουν ότι υπάρχουν ποσότητες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει επάρκεια σε μεγάλα μεγέθη. Αντίθετα, στις χονδρεμπορικές αγορές της Γερμανίας επικρατεί η Τουρκία, με μικρότερες ποσότητες από Ισπανία, Ν. Αφρική, Ιταλία και Κύπρο. Από εκεί, γίνεται λόγος για διαφορές τιμών ανάλογα με την προέλευση. Το λεμόνι της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Ν. Αφρικής κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ η Ιταλία γενικά πουλάει ακριβό premium προϊόν. Φθηνότερη απ’ όλες τις χώρες είναι Κύπρος στη γερμανική αγορά.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, που κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης παραγωγού της ΕΕ, η συγκομιδή και οι εξαγωγές κινούνται σε ανοδική τροχιά, κυρίως λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για δεύτερης κατηγορίας προϊόν, όπως μεταφέρουν κύκλοι της αγοράς. Φέτος, η παραγωγή υπολογίζεται σε 1,110 εκατ. τόνους, που σημαίνει 20% λιγότερο από πέρσι. Αυτή την περίοδο, η τιμή παραγωγού κινείται ανοδικά, γιατί αναμένεται μείωση της παραγωγής από τον Ιανουάριο και μετά και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 0,45 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι, ωστόσο, πιέζουν, καθώς δεν φαίνονται πρόθυμοι να πληρώσουν καλά.

Από την άλλη μεριά, σημαντικά μειωμένη, λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν, είναι η παραγωγή της Ιταλίας, πράγμα που δίνει ώθηση στην τιμή παραγωγού, με αποτέλεσμα να φτάνουν το 1,3 ευρώ για τα συμβατικά και 1,4 για τα βιολογικά.

Τέλος, σημαντική μείωση παραγωγής αναφέρεται για την Τουρκία, η οποία σε ορισμένες περιοχές φτάνει και στο 60%-70%, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας.