Μήλα-αχλάδια: Μειωμένη η παραγωγή στη Γηραιά Ήπειρο

mila-axladia
-Διαφήμιση-

Ακόμα μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις τείνει να διαμορφωθεί η φετινή συνολική παραγωγή σε μήλα και αχλάδια στην Ευρώπη, καθώς, με βάση τις νεότερες προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκυρο site αγροδιατροφής Freshplaza, η συνολική παραγωγή για το 2017 υπολογίζεται στους 9 εκατ. τόνους, ήτοι κατά ¼ λιγότερη σε σχέση με το 2016. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις στη σχετική αγορά σε επίπεδο Ευρώπης, δημιουργώντας περιορισμένη διαθεσιμότητα, καθώς, μάλιστα, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ προβλέπεται μείωση της παραγωγής. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα μήλα, φτάνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το 70%, κυρίως λόγω του παγετού, αλλά χαλαζόπτωσης σε κάποιες περιοχές, που σημειώθηκαν στη διάρκεια της άνοιξης, πετυχαίνοντας τα δέντρα στη φάση της ανθοφορίας.

Σε πολλές χώρες, πάντως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η έκταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία θέλουν την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία και τις χώρες της Βαλκανικής να έχουν τις σοβαρότερες απώλειες. «Μιλάμε για διψήφιο ποσοστό μείωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές από το νότιο ημισφαίριο αναμένεται ότι θα εξαντληθούν σύντομα, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε μια άδεια-διαθέσιμη αγορά για τα ευρωπαϊκά μήλα από τις αρχές Αυγούστου. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ποικιλιών, η κατάσταση για τα Γκόλντεν είναι κακή, κυρίως στην Ιταλία, όπου η σοδειά για ορισμένους παραγωγούς έχει μειωθεί στο μισό. «Παρόλο που η ζήτηση για την ποικιλία είναι καλή, οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτήν, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται και μείωση της καλλιέργειας», σημειώνεται, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι η εγκατάλειψη καλλιεργειών εξαιτίας των χαμηλών τιμών παραγωγού δεν είναι μόνο… ελληνικό «προνόμιο».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα