Μήλα: Μεγαλύτερες οι απώλειες στις πράσινες ποικιλίες

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την έκπτυξη των οφθαλμών, καθώς και κατά την ανθοφορία της μηλιάς, φαίνεται να ευθύνονται για τις μειωμένες καρποφορίες των δέντρων σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι μηλοπαραγωγοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στον παγετό, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις των δέντρων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θα είναι σημαντικά μειωμένες. Ζητούμενο, αυτήν τη στιγμή, είναι η συνδρομή της πολιτείας στο έργο του συνόλου των καλλιεργητών, με στόχο την προστασία της παραγωγής μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας, τόσο σε θέματα παγετών, χαλαζοπτώσεων, βροχοπτώσεων, όσο και καύσωνα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται μέρα με τη μέρα εντονότερες και για τον λόγο αυτόν απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας.
Σε πολλές περιοχές, καταγράφονται προβλήματα και στην καρπόδεση της μηλιάς. Στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, ο συνδυασμός παγετού, βροχοπτώσεων και αφρικανικής σκόνης δημιούργησε έναν «μανδύα», που εμπόδισε τη γονιμοποίηση των ανθέων. Αν και η ανθοφορία ξεκίνησε καλά, οι καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Το φαινόμενο επηρέασε αρνητικά και τη δραστηριότητα των μελισσών, οδηγώντας σε μειωμένη γονιμοποίηση. Η καρπόδεση στην περιοχή κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 40% έως 50%, με σημαντικές επιπτώσεις και στην ποιότητα των καρπών. Όσον αφορά τις ποικιλίες, οι κόκκινες και τα μήλα Gala φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο σε σύγκριση με τις πράσινες.
Καταστροφές από 30% έως 90% στην παραγωγή της Καστοριάς
Στον παγετό και στη χαλαζόπτωση αποδίδεται η καταστροφή της φετινής παραγωγής στην περιοχή της Καστοριάς, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Μωυσίδη, πρόεδρο της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ).
«Τα δέντρα μας ήταν ανθισμένα, αλλά οι όψιμοι παγετοί δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Στη συνέχεια, έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες», αναφέρει και συνεχίζει: «Το μέλλον της παραγωγής μας διαγράφεται αβέβαιο. Η πολιτεία δεν δείχνει πρόθεση να δώσει ουσιαστικές λύσεις, περιοριζόμενη σε χαμηλές αποζημιώσεις αντί για εφαρμογή νέων τεχνολογιών προστασίας», περιγράφει. Κλείνοντας, τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες να ανοίξουν αγορές στο εξωτερικό, οι φυσικοί κίνδυνοι δυσχεραίνουν την κατάσταση και προκαλούν απώλειες.
Πάνω από 30% οι απώλειες στην Ξάνθη
Προβληματισμένος για την καλλιέργεια της μηλιάς στην περιοχή του εμφανίζεται και ο Χρήστος Κούτρος από το Κουτσό Ξάνθης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φετινή καλλιεργητική περίοδος δεν είναι η καλύτερη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Η ανθοφορία στις μηλιές σχεδόν ολοκληρώθηκε, αλλά με σημαντικές απώλειες, κυρίως στις πράσινες ποικιλίες, οι οποίες ξεπερνούν το 30%». Αντίθετα, μικρότερες είναι οι απώλειες στις κόκκινες και στα μήλα Gala. Κλείνοντας, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή των παραγωγών προς τα ακτινίδια, λόγω καλύτερης προσαρμογής, αλλά και καλύτερων τιμών.
Περιμένουν τον ΕΛΓΑ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Για προβλήματα στην παραγωγή πράσινου μήλου κάνει λόγο και ο Βασίλης Παπάζογλου, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Όπως αναφέρει, οι απώλειες διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και τις θερμοκρασίες που επικράτησαν λόγω παγετού. «Οι πράσινες ποικιλίες φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με τις κίτρινες και τα μήλα τύπου Gala. Αν και η ανθοφορία ξεκίνησε ικανοποιητικά, οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει. Οι παραγωγοί αναμένουν τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών.
Οι περσινές υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την παραγωγή του Πηλίου
Καλή ανθοφορία καταγράφεται στην περιοχή του Πηλίου, σύμφωνα με την Ιουλία Παπούλια, γεωπόνο του Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει πως υπάρχουν κτήματα που επηρεάστηκαν από τις περσινές υψηλές θερμοκρασίες. Σε συνδυασμό με τις υγρασίες, που επικρατούν αυτή την περίοδο, ενδέχεται να παρουσιαστούν επιπτώσεις στην παραγωγή. Η ίδια εκτιμά ότι σαφέστερα αποτελέσματα θα είναι ορατά στις αρχές του καλοκαιριού.
Ξεκινούν τα αραιώματαn στη Φαρμάκη Ελασσόνας
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η περιοχή της Φαρμάκης Ελασσόνας, σύμφωνα με τον μηλοπαραγωγό Νίκο Νταλίπη. Όπως σημειώνει, η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος είναι καλύτερη από προηγούμενες. Τα δέντρα παρουσιάζουν αυξημένη καρποφορία και, ήδη, προγραμματίζονται τα πρώτα αραιώματα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται δεν εμφανίζουν πρόβλημα στην καρποφορία και η εξέλιξη δείχνει θετική. Ο μόνος προβληματισμός του αφορά την επάρκεια νερού ενόψει της νέας περιόδου. «Το διαθέσιμο νερό δεν επαρκεί και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», καταλήγει.