Μήλα: Προβληματίζουν η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη εργατών γης και οι πεσμένες τιμές

21/10/2024
8' διάβασμα
mila-provlimatizoun-i-klimatiki-allagi-i-elleipsi-ergaton-gis-kai-oi-pesmenes-times-311233

Εν μέσω της περιόδου συγκομιδής των μήλων βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν σημαντικά στη διαδικασία, που στόχο έχει τη συγκέντρωση των παραγόμενων ποσοτήτων στους ψυκτικούς θαλάμους. Η μέχρι τώρα εικόνα των καρπών που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί, σε συνδυασμό με τις στρεμματικές αποδόσεις, δεν παρουσιάζει αξιόλογες μεταβολές, ή τουλάχιστον τέτοιες που να προσδίδουν ένα ξεκάθαρο θετικό πρόσημο στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Για μεγάλο ποσοστό μικροκαρπίας λόγω της παρατεταμένης ζέστης του καλοκαιριού κάνει λόγο από τη Λάρισα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Ο Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος.

«Οι πράσινες ποικιλίες δείχνουν να είναι καλύτερες ποιοτικά και ποσοτικά σε σύγκριση με τις κόκκινες», δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣ Αγιάς «Ο Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος

Όπως υποστηρίζει, ανάλογα με τις ποικιλίες που καλλιεργεί κάθε παραγωγός της περιοχής, έρχονται και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. «Οι πράσινες ποικιλίες δείχνουν να είναι καλύτερες ποιοτικά και ποσοτικά σε σύγκριση με τις κόκκινες. Στο σύνολο, όμως, αυτό που αποκομίζουμε, συγκρίνοντας και με άλλες καλλιεργητικές περιόδους, είναι ότι η φετινή χρονιά εξακολουθεί να είναι το ίδιο δύσκολη», επισημαίνει.

Εκτιμά, επίσης, ότι η συλλογή των καρπών θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, ο κ. Ζέικος σημειώνει ότι αυτές είναι χαμηλές, ευρισκόμενες σε κατώτερα επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις αγορές, οι παραγωγοί δέχονται πιέσεις από τους εμπόρους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ώθηση των τιμών προς τα κάτω», περιγράφει.

Όσο για το κόστος παραγωγής και ειδικότερα των εργατών γης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Πολιτεία και εργάτες γης δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν με τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες συλλογές να πηγαίνουν πίσω, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ημερομίσθιο για τον ίδιο έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 50 ευρώ. «Κλείνουμε τις συμφωνίες ανάλογα και με το φιλότιμο του καθενός. Με την παρούσα κατάσταση, δεν γίνεται ο αγρότης να είναι το θύμα, διότι το κράτος δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα».

Μέτρια η χρονιά για την Καστοριά

Στην ολοκλήρωση της συλλογής της ποικιλίας Fuji αναφέρεται ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟ Καστοριάς, λέγοντας ότι η εικόνα της παραγωγής δεν ήταν η αναμενόμενη. «Κρατήθηκαν, έως έναν βαθμό, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα», αναφέρει.

Αγορές των μήλων «με ράσα ή χωρίς αυτά»

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των αγορών και ειδικότερα στις αραβικές χώρες, ο κ. Μωυσίδης κάνει λόγο για μικρή ζήτηση του προϊόντος, λόγω των τοπικών διενέξεων. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η τοπική αγορά δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με την κατανάλωση του μήλου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και, για τον λόγο αυτόν, επιλέγει ακόμη τα καλοκαιρινά φρούτα.

Προβληματίζεται, όμως, από την εμπορία του προϊόντος λόγω της παράνομης διακίνησης. «Για άλλη μία φορά, τα στέκια και οι παράγκες κάνουν ζημιά στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη διακίνηση του προϊόντος. Οι τιμές για τα κόκκινα μήλα κυμαίνονται στα 35-50 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Το κράτος δηλώνει απόν και η αναγκαιότητα δημιουργίας ομάδας παραγωγών και σύγχρονων συλλογικών σχημάτων αποτελεί μονόδρομο σε αυτή την εξέλιξη», τονίζει.

Στα περσινά επίπεδα η παραγωγή στο Πήλιο

Στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην παραγωγή των μήλων της περιοχής αναφέρεται η Ιουλία Παπούλια, γεωπόνος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Η ίδια εκτιμά ότι, από την εξέλιξη της συλλογής, ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής και ιδιαίτερα της πρώτης ζώνης έχει οδηγηθεί προς τη χυμοποίηση, λόγω της υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών. «Θέλουμε να κρατήσουμε την ποιότητα του καρπού σε υψηλά επίπεδα και για τον λόγο αυτόν καρποί που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές τούς στρέψαμε στη χυμοποίηση», δηλώνει.

Πάνω από 50% μειωμένη η παραγωγή στην Ελασσόνα

Για διαχωρισμό των περιοχών, σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις των μηλοπαραγωγών από τις καταστροφές, κάνει λόγο ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. Υποστηρίζει ότι η περσινή χρονιά λόγω του Daniel, αλλά και η φετινή, δείχνουν έντονη παρέμβαση των κλιματολογικών συνθηκών, με σημαντικά μειωμένες αποδόσεις των δέντρων. «Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η παραγωγή δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη, πάνω από το 50% μιας μέσης χρονιάς. Δεν γίνεται άλλες περιοχές να ενισχύονται για τις απώλειες και η δική μας να μένει εκτός», υπογραμμίζει.

ΣΕΚΛΑ

Ένα ευρώ το ενδιάμεσο κόστος μέχρι και πριν το ράφι

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) κάνει λόγο για παραπληροφόρηση από «δημοσιολογούντες», δίνοντας ένα παράδειγμα με την ποικιλία μήλων Στάρκιν. Υποστηρίζουν ότι η τιμή παραγωγού ξεκινά στα 70 λεπτά (οι παραγωγοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάνουν λόγο για τιμές στα 40-45 λεπτά), πριν από τη λιανική φθάνει 1 ευρώ με κέρδος εμπόρων 0,13 ευρώ/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου, η πορεία της τιμής έχει ως εξής:

  • 0,70 ευρώ/κιλό παραγωγός.
  • 0,10 ευρώ/κιλό εργάτες συγκομιδής.
  • 0,20 ευρώ/κιλό αποθήκευση, ψυγεία.
  • 0,15 ευρώ/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο.
  • 0,07 ευρώ/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων).
  • 0,35 ευρώ/κιλό έξοδα συσκευασίας.
  • 0,13 ευρώ/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων.

Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 ευρώ. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή –κατ’ ελάχιστο– στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη την πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 ευρώ/κιλό.

«Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες κάνουν, από τη μια πλευρά, τους παραγωγούς να απορούν και, από την άλλη, τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα που δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: