Μήλο: Αλλάζουν το αρνητικό κλίμα οι όψιμες ποικιλίες

Της Ελένης Ριζάκη

Σε θετική πορεία φαίνεται να βρίσκεται πλέον η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα, καθώς προς το τέλος της συλλογής η συνολική εικόνα της καλλιέργειας άλλαξε προς το καλύτερο. Οι παραγωγοί πλέον μαζεύουν τις όψιμες ποικιλίες, στις οποίες πρωτοστατούν τα Γκράνυ Σμιθ.

Καλύτερη από άλλες χρονιές η φετινή στη Ζαγορά

Στη Ζαγορά Πηλίου, οι μηλοπαραγωγοί έχουν σημαντικό λόγο να χαμογελούν, καθώς η φετινή καλλιεργητική χρονιά ήταν και ποιοτικά και ποσοτικά καλή, ενώ η συγκομιδή κύλησε ως επί το πλείστον ομαλά. Σύμφωνα με τον Αντώνη Πολίτη, υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, αυτή την περίοδο συγκομίζονται τα τελευταία Φιρίκια και ό,τι έχει απομείνει από μικρές ποσοτικά ποικιλίες, όπως τα Γκράνυ Σμιθ.

«Οι ποσότητες είναι μεγάλες και η ποιότητα καταπληκτική. Είναι εξαιρετική η χρονιά σε γενικές γραμμές, από τις καλύτερες των τελευταίων ετών», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης. Αναφερόμενος στον τομέα της αγοράς, εξηγεί πως φέτος η κατάσταση είναι πιεστική, όμως η περιοχή βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, εφόσον τα μήλα της Ζαγοράς δέχθηκαν μία μείωση στην τιμή της χονδρικής: «Αντιλαμβανόμαστε την πίεση των καταναλωτών και δεν θέλουμε σε μια χρονιά με αυξημένη ποσότητα, να έχουμε απώλειες στην υποστήριξη».

Εναλλακτική στήριξη του εισοδήματος αναζητά η Καστοριά

Στην Καστοριά, αν και υπήρχε φόβος ότι θα έμεναν μήλα στα δέντρα, τελικά βρέθηκαν λύσεις και η συγκομιδή ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με καλές ποσότητες. Βέβαια, ο Δημήτρης Βαενάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων Βιτσίου, αναφέρει πως η αποθήκευση, το κόστος, η ενέργεια και η αγορά προβληματίζουν τους παραγωγούς.

Μάλιστα, για την αγορά, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «έχει ξεκινήσει σε χαμηλά επίπεδα και ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, κινείται χαμηλά στις μονάδες που ασχολούνται με τη διαχείριση. Όσα μήλα χτυπήθηκαν από χαλάζι, οι παραγωγοί αποφάσισαν να τα στρέψουν προς τη χυμοποίηση. Τα τελευταία που μαζέψαμε ήταν Φούτζι, όμως ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής είχε μαζευτεί μέχρι 10-12 Οκτωβρίου».

Ολοκληρώνται οι πράσινες ποικιλίες

Στον αντίποδα των δύο προηγούμενων περιοχών, στην Αγιά Λάρισας εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, καθώς, ύστερα από τη δυσκολία των παραγωγών να εξάγουν την παραγωγή τους στην Αίγυπτο, τώρα τα περιβόλια πλήττονται και από την καρπόκαψα, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζέικο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», ο οποίος μιλά για «περιβόλια που είχαν 80% απώλεια».

Ο ίδιος ενημερώνει πως τώρα συγκομίζονται τα όψιμα Γκράνυ Σμιθ και καθησυχάζει πως οι πράσινες ποικιλίες δεν θα παραμείνουν στα δέντρα.