Μήλο: Στον απόηχο μιας καλής εμπορικής σεζόν εξελίσσεται η μηλοκαλλιέργεια

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν μέχρι στιγμής στη μηλοκαλλιέργεια, αφού άλλες περιοχές περιγράφουν μία καλή παραγωγικά χρονιά κι άλλες βιώνουν ανατροπές λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι καρποί έχουν πλέον σχηματιστεί και οι παραγωγοί ξεκινούν τη διαδικασία του αραιώματος. Παράλληλα, το θετικό πρόσημο με το οποίο έκλεισε η προηγούμενη εμπορική περίοδος αφήνει ελπίδες για ένα καλό ξεκίνημα φέτος, παρόλο που είναι ακόμη νωρίς για το στάδιο αυτό.

Καλή χρονιά αναμένουν οι παραγωγοί των ορεινών μήλων Καστοριάς, που μέχρι στιγμής έχουν σύμμαχο τον καιρό. Οι καρποί έχουν δέσει και το μέγεθος είναι αυξημένο για την εποχή, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βαενάς, πρόεδρος του ΑΣ Ορεινών Μήλων (ΟΡ.ΜΗ.) Βιτσίου Καστοριάς, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη εμπορική περίοδος, που τελείωσε γύρω στον Φεβρουάριο, έκλεισε πολύ καλά για τον συνεταιρισμό. Η έλλειψη που υπήρχε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έκανε πιο εύκολες τις εξαγωγές, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο ως προς τις τιμές, εξήγησε ο Ευθύμιος Μπαλάνης, γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, που διαχειρίζεται εμπορικά τα μήλα της ΟΡ.ΜΗ. Βιτσίου.

Κεραυνός εν αιθρία στο Πήλιο

Στην περιοχή του Πηλίου, όπου οι καρποί βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και οι παραγωγοί μπήκαν στα αραιώματα, η πρωτοφανής σε διάρκεια χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε στις 26 Μαΐου, πλήττοντας τα χωριά Ζαγορά, Πουρί και Μακρυρράχη, ανέτρεψε τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αυξημένη παραγωγή. «Υπάρχουν κάποια σημεία που έχουν ξεφύγει, αλλά υπάρχουν και περιοχές που φαίνεται να έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή», σχολίασε ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, τονίζοντας τη σημασία της μηλοκαλλιέργειας για τον κάθε παραγωγό της περιοχής. «Παρά το ότι η ποσότητα ήταν λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη, η ζήτηση ήταν αυξημένη» ανέφερε, σχολιάζοντας την εμπορική περίοδο που έκλεισε και πρόσθεσε ότι και το διάστημα της καραντίνας παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση, η οποία αποτυπώθηκε στον μήνα Μάρτιο με περίπου 20% αύξηση.

Το μέγεθος καρυδιού έχει πάρει περίπου ο καρπός στην Αγιά Λάρισας, όπου και εκεί οι παραγωγοί έχουν μπει στο στάδιο του αραιώματος. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν (θερμός χειμώνας και παγετός κατά τη διάρκεια της άνοιξης) ήταν αυτές που κατά τον Γιώργο Ζέικο, πρόεδρο του ΑΣ Αγιάς «Ο Κίσσαβος», θα προκαλέσουν κάποιες απώλειες, οι οποίες φαίνεται πως δεν θα είναι σε ανησυχητικό επίπεδο.

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της περιοχής παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και το γεγονός ότι όσοι αλλοδαποί εργάτες έρχονται θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα, με τη διαδικασία να προκαλεί καθυστερήσεις. Από την άλλη, οι πωλήσεις της σεζόν που έκλεισε κύλησαν αρκετά εύκολα και καλά για τα μέλη του συνεταιρισμού. «Αυτό δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επόμενη χρονιά, αφού δεν θα υπάρχει αποθηκευμένο προϊόν στα ψυγεία» εξήγησε, εκτιμώντας τουλάχιστον ένα καλό ξεκίνημα.

Καλή καρποφορία και καρπόδεση ανέφερε και ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας στην Τρίπολη. Κι εκεί οι παραγωγοί μπαίνουν στο αραίωμα. Σε ό,τι αφορά την περσινή παραγωγή, ο ίδιος ανέφερε καλή εμπορική διακίνηση των Πιλαφά της περιοχής, όσων ήταν καλά σε ποιότητα, αφού λόγω της χαλαζόπτωσης η περσινή παραγωγή είχε μείωση 50%-60%.