Μήλο-αχλάδι: Τα φορτωμένα δέντρα ανεβάζουν το κόστος αραιώματος

Ξεπερνώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, όπως επίσης και τα προβλήματα της ανθοφορίας μέσα στην άνοιξη, το σύνολο των γιγαρτόκαρπων εμφανίζει ενθαρρυντική εικόνα. Υπάρχουν όμως περιοχές όπου η αχλαδιά παρουσίασε σημαντικά προβλήματα, με συνέπεια την απώλεια ποσοτήτων.

Φυσικά, η υπερπαραγωγή δημιουργεί και προβλήματα στην ποιότητα των καρπών, καθιστώντας τα αραιώματα απαραίτητα. Σε μία δύσκολη συγκυρία με μεγάλο το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικών χεριών, θα υπάρξουν εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν θα προλάβουν τους χρόνους μέχρι τη συλλογή.

Αν υπολογίσουμε ότι σε 20 μέρες περίπου ξεκινά η συλλογή του αχλαδιού και όσο πάμε προς το καλοκαίρι μπαίνουν περισσότερες καλλιέργειες σε παραγωγή, το πρόβλημα θα διογκώνεται. Όπως μας ενημερώνει ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζει η μηλοκαλλιέργεια είναι άριστη, εκείνο όμως που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή είναι η καταστροφή της παραγωγής στις αχλαδιές.

«Ο παγετός του Απριλίου επηρέασε τις αχλαδιές και τώρα υπολογίζουμε ότι η καταστροφή μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 90%. Μπορεί η αχλαδιά για την περιοχή μας να μην καλύπτει σημαντικό αριθμό στρεμμάτων (περίπου 700 στρέμματα), όμως το σύνολο των παραγωγών που ασχολείται με αυτή την καλλιέργεια δεν έχει μήλα, με αποτέλεσμα το εισόδημά του για την τρέχουσα περίοδο να είναι αρνητικό».

Σε ό,τι αφορά τη μηλοκαλλιέργεια, ο κ. Μωυσίδης έδειξε ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με τη μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα κτήματα. «Πάνω από 12.000 στρέμματα στην περιοχή μας καλύπτονται με μήλα. Παράγουμε πάνω από 15 ποικιλίες, αν μας βοηθήσει ο καιρός και δεν έχουμε προβλήματα από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλες, το αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς θα είναι εξαιρετικό».

Αναφερόμενος στο θέμα των εργατικών για το αραίωμα των καρπών στα δέντρα, είπε ότι το μεροκάματο για την περιοχή φτάνει και τα 40 ευρώ. «Ακόμη και με αυτό το ποσό, ψάχνουμε να βρούμε εργάτες και δεν είναι εύκολο», δηλώνει προβληματισμένος.

Από τις 20 Ιουνίου η συλλογή στις Kοντούλες

Για καλή χρονιά και χωρίς προβλήματα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ Τυρνάβου, Σωτήρης Ταμπόσης. Μπορεί το χαλάζι που έπεσε να δημιούργησε κάποια μικρά θέματα, αλλά, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εικόνα, η παραγωγή είναι καλή. «Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ για τη χαλαζόπτωση που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Τυρνάβου, Αργυροπούλι και Δελέρια, χωρίς όμως να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα», τονίζει ο ίδιος, αναφέροντας και την ολοκλήρωση του αραιώματος αυτές τις ημέρες, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη έλλειψη εργατών γης.

«Επειδή το σύνολο της παραγωγής μας σε μήλα και αχλάδια είναι για επιτραπέζια χρήση απαιτείται καλύτερη διαχείριση και διαλογή από εργατικά χέρια, κάτι το οποίο αυτή την περίοδο είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί».

Σχετικά με τη συλλογή του αχλαδιού είπε ότι «στις 20 Ιουνίου ξεκινάμε τη συλλογή στις Κοντούλες και από τον Αύγουστο μπαίνει σε παραγωγή το Κρυστάλλι». Η κύρια θετική εξέλιξη στην καλλιέργεια για τον ίδιο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους για τα οπωροφόρα. «Βλέπουμε νέες φυτεύσεις και ειδικά από νέους αγρότες το τελευταίο διάστημα. Τα οπωροφόρα δέντρα για την περιοχή μας έχουν σημαντικό ενδιαφέρον και ο συνεταιρισμός μας υποστηρίζει όλες αυτές τις δράσεις», καταλήγει ο κ. Ταμπόσης.

Καλύτερα από πέρυσι το Πήλιο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Γιάννη Κράββαρη, ο οποίος κάνει λόγο για καλή παραγωγή τόσο στα μήλα, όσο και στα αχλάδια. «Η μέχρι τώρα εικόνα των δέντρων μας είναι ικανοποιητική, προχωράμε στη διαδικασία του αραιώματος λόγω της υπερφόρτωσης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα, η οποία για εμάς αποτελεί την αιχμή του δόρατος και της στρατηγικής μας στη διαχείριση και στην εμπορία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα αχλάδια, τα οποία είναι σε λιγότερες εκτάσεις, αλλά δείχνουν να είναι φορτωμένα».

Και για τον ΑΣ Ζαγοράς, όμως, η εύρεση εργατικών χεριών ήταν εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και στο αραίωμα και στη συλλογή. Παράλληλα,
ο κ. Κράββαρης προβληματίζεται για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τις οποίες καλείται να επωμιστεί ο καταναλωτής. «Κάνουμε μία προσπάθεια να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος, έτσι ώστε να μη μετακυλήσουμε το κόστος αυτό στους καταναλωτές», υποστηρίζει.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών παραγωγού, είπε ότι η περσινή περίοδος έκλεισε για την πρώτη ποιότητα στα 90 με 91 λεπτά το κιλό. «Επιδιώκουμε πάντα την ποιότητα. Σε συνδυασμό με την ταυτότητα του προϊόντος, τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του μήλου, δίνουμε προστιθέμενη αξία στο εισόδημα των συναδέλφων μας».