Μήλο: Έφυγαν τα δύο πρώτα κοντέινερ από την Αγιά για τις αραβικές χώρες

Το αρνητικό πρόσημο των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων φαίνεται ότι επαληθεύεται και από το εγχώριο ρεπορτάζ, αφού τα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές χτύπησαν τη μηλοκαλλιέργεια, αφήνοντας τις επιπτώσεις τους στην παραγωγή. Ξεκινώντας με μικρές ποσότητες από τις πρώιμες ποικιλίες, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να μπει στο φόρτε της η συγκομιδή, οπότε και ωριμάζουν οι κύριες ποικιλίες σε αρκετές παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Με την επιφύλαξη για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, αφού υπάρχουν ακόμα στα ψυγεία περσινές ποσότητες που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως βαρίδι, η ζήτηση απορροφά τις πρώτες ποσότητες της φετινής σοδειάς ικανοποιητικά

Με την επιφύλαξη για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, αφού σύμφωνα με τους παραγωγούς υπάρχουν ακόμα στα ψυγεία περσινές ποσότητες που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως βαρίδι, η ζήτηση απορροφά τις πρώτες ποσότητες της φετινής σοδειάς ικανοποιητικά. Η καρπόπτωση και το χαλάζι διαμόρφωσαν μία εικόνα που, παρά τα θετικά μηνύματα της ανθοφορίας, φαίνεται ότι φέρνει τη φετινή παραγωγή μειωμένη κατά 20%-25% στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας, με την επιφύλαξη πάντα των πρώτων εκτιμήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ «Ο Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο. Ελαφρώς μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή και για τους καλλιεργητές της Καστοριάς, κυρίως λόγω του παγετού του Μαΐου.

«Είναι κομμάτια που η ζημιά ήταν στο 30%, αλλά και άλλα που επηρεάστηκαν κατά 60% ή και 70%, ωστόσο, ευτυχώς δεν έπληξε γενικώς την περιοχή», σχολίασε ο Δημήτρης Βαενάς, πρόεδρος του ΑΣ «Ορεινών Μήλων» Βιτσίου-Καστοριάς, για τους παραγωγούς της περιοχής που βλέπουν μια πολύ καλή από άποψη ποιότητας χρονιά.

Σε κάποιες περιοχές του Πηλίου, οι βροχοπτώσεις την περίοδο της ανθοφορίας, δεν άφησαν τις μέλισσες να δουλέψουν σωστά, οδηγώντας εξαρχής σε έναν περιορισμό της φετινής παραγωγής κυρίως για τα Στάρκιν.

Όμως, και οι μεταγενέστερες βροχοπτώσεις, που έφεραν μαζί τους και φουζικλάδιο, αλλά και η χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου έπληξαν οπωρώνες της περιοχής, με αποτέλεσμα να αναμένεται κάποια μείωση στο σύνολο της παραγωγής, εξήγησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, Αντώνης Πολίτης.

Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώιμα Gala σε Αγιά και Πήλιο

Με μία οψίμηση από επτά έως δέκα μέρες υπολογίζεται η συγκομιδή για τους παραγωγούς της Αγιάς, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, με τους μηλοκαλλιεργητές να κόβουν κάποιες πρώτες ποσότητες, όπου το επιτρέπει ο χρωματισμός, εξήγησε ο Γ. Ζέικος. Για την ίδια ποικιλία, αύξηση των ποσοτήτων αναμένει το Πήλιο, σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στις νέες φυτεύσεις, οι οποίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Αντ. Πολίτη. Και για τις δύο περιοχές, οι συγκομιδές των κόκκινων ποικιλιών αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη, κυρίως μετά τις 10, οπότε και θα μπουν στον κύριο όγκο της παραγωγής, ενώ το ίδιο διάστημα, αναμένεται να μπουν στους οπωρώνες για να μαζέψουν πρώτα από τα νεόφυτα οι παραγωγοί της Καστοριάς.

Το ενδιαφέρον της αγοράς και λόγω της τουριστικής κίνησης των νησιών, αλλά και σε αγορές τρίτων χωρών (Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος κ.ά.) που προμηθεύονται τα ελληνικά μήλα, φαίνεται ότι τραβά τις ποσότητες που κόβονται πρώιμα. «Στείλαμε δύο κοντέινερ και προγραμματίζουμε και άλλα τρία. Υπάρχει ενδιαφέρον και στα Gala και στα Granny Smith, που συγκομίζονται πρόωρα, όσα έχουν πάρει το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ζητά η αγορά», ανέφερε ο κ. Ζέικος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις τιμών και εξαγωγών και όσο ακόμη υπάρχουν στα ψυγεία περσινές ποσότητες.