Μίνιμουμ συντελεστής 9% για αγρότες και 10% για Ομάδες στο πρώτο φορολογικό

Νέο τοπίο στη φορολογία των επαγγελματιών της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και των συλλογικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν (συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών), χαρτογραφεί το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το οικονομικό επιτελείο, με πρόθεση να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τις περισσότερες –αν όχι όλες– προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να σταλεί εξαρχής ένα καθαρό μήνυμα ότι η μείωση των φορολογικών βαρών αποτελεί βασική προτεραιότητα της καινούργιας κυβέρνησης. Επειδή, ωστόσο, στους παραλήπτες του εν λόγω μηνύματος… αναπόφευκτα θα βρίσκονται και οι θεσμοί, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε ανοιχτή γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ, κινείται εντός των –ήδη στενών– δημοσιονομικών περιθωρίων.
Νέα κλίμακα το 2020
Στην πρώτη γραμμή φαίνεται ότι βρίσκεται η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, χωρίς μείωση μάλιστα του αφορολόγητου, αλλά με προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αλλαγή αυτή θα συνοδεύεται από μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% ή στο 42% (από 45% σήμερα) και την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας από το 2020 με τουλάχιστον πέντε ενδιάμεσα κλιμάκια.
Εφόσον υλοποιηθεί η εξαγγελία αυτή, είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών δηλώσεων, που είχε επεξεργαστεί τον Μάρτιο σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», το 94,96% των φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα είχε δηλώσει το 2018 κάτω από 10.000 ευρώ (93,7% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις δηλώσεις του 2017).
Έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή έκπτωσης σε όσους φορολογούμενους εξοφλούν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που ενδεχομένως να ισχύσει από φέτος για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις, η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για συντελεστή 10% (από 13%) τόσο για τους συνεταιρισμούς όσο και για τις ομάδες παραγωγών, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από το 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας. Ειδικότερα, μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και περαιτέρω μείωσή του στο 20% το 2021. Μαζί με το μέτρο αυτό προωθείται και μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, επίσης, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της τετραετίας, καθώς και η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
Μπαράζ ελαφρύνσεων στην αγορά ακινήτωνΜεγάλο βάρος στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων θα δίνει το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο με μια σειρά μέτρων στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας. Επίσης, προβλέπεται «πάγωμα» του ΦΠΑ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων για την ερχόμενη τριετία, ενώ για το ίδιο διάστημα αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας, με την προοπτική να επανεξεταστεί από μηδενική βάση το 2022. Τέλος, θα παρέχεται έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων. |