Γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποια είναι η πραγματική ανάγκη κάθε ζώου στην εκμετάλλευσή τους, ενώ έχουν τον τρόπο να μεταφράζουν τι σημαίνει κάθε κίνηση και συμπεριφορά των αγελάδων εξαλείφοντας τις πιθανότητες λάθους, που θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή. Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση των αδερφών Κούτρα, με το όνομα Θρακική Βιοκτηνοτροφική, λειτουργεί στον Nομό Ροδόπης από το 1974.

Με μικρά βραχιόλια, μοναδικά για κάθε ζώο, οι ιδιοκτήτες της εκμετάλλευσης δέχονται κάθε 40 δευτερόλεπτα χρήσιμα δεδομένα για την υγεία κάθε ζώου. «Από το 2006 και μετά χρησιμοποιούμε το σύστημα ανίχνευσης με ποδόμετρο. Είναι κάποιες μικρές συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται με ένα βραχιόλι στο πόδι κάθε ζώου, χωρίς να επιφέρει κάποια δυσκολία κίνησης. Το πρώτο σύστημα που χρησιμοποιήσαμε κατέγραφε τη συνολική παραγωγή γάλακτος σε ημερήσια βάση, καθώς και την εκδήλωση του οίστρου, δηλαδή την αύξηση ή τη μείωση της κινητικότητας του ζώου. Το καινούργιο σύστημα που χρησιμοποιούμε από τις αρχές του 2017, σε 550 ζώα της εκμετάλλευσης, βελτιώνει όλα αυτά τα δεδομένα και μας βγάζει ουσιαστικά τη συμπεριφορά του ζώου. Δηλαδή, καταγράφει το πόσες ώρες ήταν όρθιο, πόσες ώρες ξάπλωσε, αν πήγε στο φαγητό ή το νερό ή εάν καθόταν μόνο του. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για εμάς, καθώς μας βοηθούν να κάνουμε αλλαγές στη διαχείριση των ζώων», αναφέρει στην «ΥΧ» ο 25χρονος Βαγγέλης Κούτρας, που ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας.

Οφέλη

Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι, σύμφωνα με τον Βαγγέλη, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν τα λάθη. «Συνήθως τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ανθρώπινα λάθη, που οδηγούν στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής και τα συστήματα αυτά είναι τα μόνα που σου δίνουν τα στοιχεία, ώστε να μπορέσεις να τα αντιληφθείς έγκαιρα και να τα αντιμετωπίσεις».

Βραβείο

Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ως μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, έχει στοιχεία σχετικά με τον δείκτη υγιεινής του γάλακτος που παράγει. Τα στοιχεία αυτά είναι ο λόγος που η κτηνοτροφική εκμετάλλευση βραβεύτηκε για την επίτευξη της μεγαλύτερης μείωσης του μέσου όρου του αριθμού σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του έτους 2018, που σύμφωνα με τον Βαγγέλη σημαίνει καλύτερη υγεία του ζώου και καλύτερο παραγόμενο προϊόν».