Μόνο με επιβράβευση του ποιοτικού βαμβακιού θα σταματήσει η τάση φυγής

Το μήνυμα του προέδρου του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτη Παπαδόπουλου, στους εκκοκκιστές

«Κοινή διαπίστωση είναι ότι, με την πολιτική των προπωλήσεων, οι εκκοκκιστές προσπαθούν να δελεάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς να παραμείνουν στην καλλιέργεια και να μη στραφούν αλλού. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν ότι στη Θεσσαλία τουλάχιστον, εάν δεν αποφασίσουν να επιβραβεύσουν οικονομικά το ποιοτικό βαμβάκι, η τάση φυγής από τον “λευκό χρυσό” θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Αυτό δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, αφήνοντας αιχμές για τη στάση ορισμένων εκκοκκιστών, με αφορμή τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού 2016-2020 του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος της Καρδίτσας που έχει στη διάθεσή του.

Ο Λαρισαίος συνεταιριστής δηλώνει δικαιωμένος που τα τελευταία χρόνια φωνάζει ότι «το ποιοτικό βαμβάκι δεν επιβραβεύεται από τα εκκοκκιστήρια», καθώς βάσει αυτών των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα δίνουν πολύ καλές αποδόσεις στην ίνα, σχεδόν όλα πάνω από 35%. «Κι όμως, όλοι πληρωνόμαστε για 32% απόδοση», δηλώνει χαρακτηριστικά και αναρωτιέται: «Επίσης, με βάση τα εκτιμητήρια των νοικοκυριών, διαπιστώνω ότι όλοι έχουμε υγρασία 13% με 15%. Είναι δυνατόν;».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει την πρότασή του προς τη ΔΟΒ για κάθε ποσοστό που αυξάνεται η απόδοση πάνω από το 32%, ο παραγωγός να κερδίζει ένα λεπτό στην τελική τιμή.

Ομάδες παραγωγών

Στο μεταξύ, αυξημένο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον των αγροτών να ενταχθούν στις Ομάδες Παραγωγών του Συνεταιρισμού, μετά τη θετική πορεία που καταγράφουν οι ομάδες Βιομηχανικής Τομάτας και Βαμβακιού. «Ακόμη και την προμήθειά μας από τις βιομηχανίες τις δίνουμε στα μέλη μας, ενώ προσφέρουμε σε χαμηλές τιμές τα αγροεφόδια. Στόχος μας να καλύπτουμε μόνο τα λειτουργικά έξοδα και όχι να βγάζουμε κέρδος», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ αποκαλύπτει ότι ήδη μέλος της ΟΠ Βαμβακιού έκλεισε συμφωνία για προπώληση βαμβακιού με 55 λεπτά/κιλό.

Η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει και στη δημιουργία Ομάδας Δημητριακών, με αφορμή και τη στροφή που παρατηρείται τελευταία στο σιτάρι.

Αρδευτικό πρόγραμμα

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει την ανησυχία πολλών αγροτών για την καθυστερημένη έναρξη του Προγράμματος 4.1.2. που σχετίζεται με την επιδότηση αρδευτικών συστημάτων.
«Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2020 και έπρεπε να προκηρυχθεί σε έναν μήνα. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο όλοι μας αναμένουμε με ανυπομονησία», καταλήγει ο Λαρισαίος συνεταιριστής.