Μόνο η κατάλληλη πρόληψη σώζει το ακτινίδιο από την ψευδομονάδα

Ανησυχία επικρατεί στους παραγωγούς ακτινιδίου για το βακτήριο της ψευδομονάδας και για το λόγο αυτό υπήρξε, κατόπιν αιτήματος βουλευτή της αντιπολίτευσης, γραπτή ενημέρωση, εκ μέρους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Το ελληνικό ακτινίδιο είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας μας με εξωστρεφή προσανατολισμό και ταξιδεύει σε πάνω από 50 χώρες.

Επανειλημμένα έχει γίνει ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνονται απολυμάνσεις σε φορτηγά αλλά και σε κλωβούς και να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, διότι οι ελληνικές ποικιλίες κινδυνεύουν να μολυνθούν ακόμη κι από τα παλετοκιβώτια ή κι από τα φορτηγά, αν δεν έχουν απολυμανθεί, καθώς έρχονται από Ιταλία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το βακτήριο αυτό Pseudomonas syringae pv actinidiae (PSA) έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς.

Έτσι, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το επίσημο Εργαστήριο του Μπενάκειο Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κατάρτισε κι έστειλε κατευθυντήριες οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής κυρίως για τους παραγωγούς ακτινιδίου, για την προστασία των αμόλυντων οπωρώνων.

Η ασθένεια εξαπλώνεται, με τη βοήθεια των δυνατών ανέμων και των βροχοπτώσεων αλλά και με τα έντομα, τη γύρη και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Το συγκεκριμένο βακτήριο, που προκαλεί την ασθένεια, βρέθηκε το 2014 στην Πέλλα.

Η ασθένεια εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1980 στην Ιαπωνία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, το 1992 βρέθηκε στην Ιταλία προκαλώντας περιορισμένα προβλήματα στην Ιταλία, για περίπου 15 χρόνια, με αποκορύφωμα την περίοδο 2007-8 , που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή του Λάτσιο. Καθώς επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες πρέπει να τηρούνται απολύτως οι κανόνες ασφαλείας , για να μην εξαπλωθεί η νόσος και στη χώρα μας.