Μόνο οι καλλιεργητές βλέπουν να πέφτει η τιμή στο πεπόνι

Μόνο οι καλλιεργητές βλέπουν να πέφτει η τιμή στο πεπόνι
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Αμετακίνητα «αλμυρή» μέχρι το 1 ευρώ, παραμένει στη λαϊκή αγορά η ανώτερη τιμή του πεπονιού και στα επίπεδα των 70 λεπτών το κιλό στο σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι στους παραγωγούς η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 10 – 12 λεπτά το κιλό. «Μέχρι το τέλος Ιουνίου η τιμή κινούταν γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό, που θεωρείται μια καλή τιμή. Όταν μετά τις 10 Ιουλίου βγήκαν οι μεγάλες ποσότητες στα Τρίκαλα, όπου “χτυπάει η καρδιά” του προϊόντος, οι τιμές έπεσαν στα 10 – 11 λεπτά.

Η μέση τιμή που πουλήθηκαν τα πεπόνια στη Λάρισα ήταν τα 20 λεπτά, που δεν είναι τιμή για “να φάει ψωμί ο παραγωγός”», είπε, κάνοντας το φετινό απολογισμό της περιόδου της μαζικής συγκομιδής στην περιοχή, ο Θ. Χάιδας, γεωπόνος και παραγωγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, και στην Πελοπόννησο, που τροφοδοτεί την αγορά ακόμα, οι τιμές καθηλώθηκαν στα 10 – 12 λεπτά το κιλό, όπου, όπως μας έλεγαν το προηγούμενο διάστημα καλλιεργητές από την Ηλεία, είχαν φτάσει στην αρχή της παραγωγής ακόμα και τα 60 λεπτά το κιλό, πριν αρχίσουν τα παίρνουν την κατιούσα.

«Φέτος άγγιξε μια καλούτσικη τιμή, γύρω στα 40 λεπτά κατά μέσο όρο» μας είπε μεταξύ άλλων ο συνταξιούχος αγρότης – συνεταιριστής, Γ. Ρίτσος. Ο ίδιος ωστόσο, τόνισε ότι αφενός τα αβάσταχτα κόστη, αφετέρου οι απώλειες του προηγούμενου χρόνου, στην πραγματικότητα διογκώνουν τα αδιέξοδα για τους καλλιεργητές της γης.

Πριν από ένα μήνα, την 1η Αυγούστου στη λαϊκή η τιμή του πεπονιού ήταν γενικευμένα στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ στις 30 του μήνα έβρισκε κανείς και στα 68 και 80 λεπτά. Στα σούπερ μάρκετ την 1η του μήνα πωλούνταν μέχρι 79 λεπτά το κιλό έναντι 68 λεπτών την προηγούμενη Τρίτη.

  • Μελίνα Ζιάγκου, Χριστίνα Καραβοκύρη

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

-Διαφήμιση-