Τον πρώτο γύρο επαφών του με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είχε πριν από μερικές ημέρες ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε άριστο κλίμα, εκλαμβάνονται ως σημάδια μιας ευρύτερης προσπάθειας από πλευράς νέας διοίκησης ΗΠΑ για αποκατάσταση των διαταραγμένων διατλαντικών σχέσεων.

«Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εμβαθύνει και να αναζωογονήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ» ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Αμερικανού προέδρου, ύστερα από επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε εντελώς διαφορετικούς τόνους από αυτούς που μας είχε συνηθίσει εδώ και μια τετραετία ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει την ΕΕ ως «εχθρό» και να την κατηγορήσει ότι εξαπατά τις ΗΠΑ στο εμπόριο, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές «θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις». Από τη δική της πλευρά, η επικεφαλής της Κομισιόν εμφανίστηκε ευδιάθετη και αισιόδοξη, προκαλώντας κύμα ανακούφισης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπροστά στην προοπτική ομαλότερων σχέσεων μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων και εντάσεων υπό την ηγεσία Τραμπ.

«Ήταν μεγάλη μου χαρά να συνομιλήσω με τον εκλεγμένο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας: «Είναι μια νέα αρχή για την παγκόσμια εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ. Οι από κοινού εργασίες μπορούν να διαμορφώσουν την παγκόσμια ατζέντα με βάση τη συνεργασία, τις πολυμερείς σχέσεις, την αλληλεγγύη και τις κοινές αξίες».

www.euractiv.com