Σάββας Μπαλουκτσής: Ούτε 900 τα τρακτέρ που πουλήθηκαν μέσα στο 2017

trakter-mpalouktsis-seam

Παρεξηγημένη και, ταυτόχρονα, υποβαθμισμένη χαρακτηρίζει την έννοια της εκμηχάνισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, Σάββας Μπαλουκτσής, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των επαγγελματιών του χώρου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ύπαιθρο Χώρα», τονίζει ότι ο αριθμός των τρακτέρ, που πωλήθηκαν στη χώρα μας τη χρονιά που φεύγει, δεν ξεπέρασε τα 900 και υπογραμμίζει ότι η έλλειψη κεφαλαίων από τους αγρότες και η απουσία, ουσιαστικά, του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια από τις αγροτικές επενδύσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι πωλήσεις του κλάδου;

Εδώ και μια δεκαετία, οι πωλήσεις του κλάδου βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αφενός η γενική οικονομική κρίση και αφετέρου η κακή και με μεγάλη καθυστέρηση διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχουν κρατήσει την αγορά των μηχανημάτων χαμηλά. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος των ετήσιων πωλήσεων, από τα 9.000 τρακτέρ περίπου τη δεκαετία του ’80 και τα 5.000 την 10ετία του ’90, τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 1.200 τρακτέρ. Το 2017, δε, η χρονιά θα κλείσει ακόμη χαμηλότερα, κάτω από τα 900 τρακτέρ! Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο με αυτά τα επίπεδα πωλήσεων.

Έχετε πει ότι η εκμηχάνιση στην Ελλάδα είναι μια «παρεξηγημένη έννοια». Τι ακριβώς εννοείτε;

Είναι σίγουρα μια «υποβαθμισμένη έννοια», από την πολιτεία, τα συλλογικά όργανα των αγροτών, αλλά και από πολλά ΜΜΕ. Ευτυχώς, την αξία της έννοιας «εκμηχάνιση» αντιλαμβάνεται πλέον η νεότερη γενιά των αγροτών και επενδύει σ’ αυτή. Η γεωργία μας δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική, χωρίς εκμηχάνιση. Τότε και τα ελληνικά προϊόντα θα είναι ανταγωνιστικά και ο Έλληνας αγρότης θα απολαμβάνει καλύτερο εισόδημα.

Η εντύπωση που υπάρχει ότι τα γεωργικά μηχανήματα στην Ελλάδα είναι πολλά είναι λανθασμένη; Έχετε σχετικά στοιχεία;

Πρόκειται για εντύπωση και όχι για πραγματικότητα. Ο ΣΕΑΜ έχει κατ’ επανάληψη παραθέσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο στόλος των γεωργικών μηχανημάτων είναι και μικρός, αλλά κυρίως, γερασμένος και τεχνολογικά απαξιωμένος. Σχεδόν τα μισά τρακτέρ στην Ελλάδα είναι ηλικίας 25-45 ετών. Το πρόβλημα είναι ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει επίσημα και αξιόπιστα στοιχεία.

Η χρήση μηχανημάτων θα μπορούσε να φέρει και μείωση του κόστους παραγωγής;

Η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, πρωτίστως, μειώνει το κόστος παραγωγής. Είναι εκπληκτικό πώς μειώνεται το κόστος των εισροών με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ειδικά αυτών που είναι συμβατά με τη Γεωργία Ακριβείας. Επίσης, η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων εξασφαλίζει πολιτισμένες συνθήκες εργασίας και συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Εσείς έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα ως αντιπρόσωποι εξαιτίας της δραστηριοποίησής σας στην Ελλάδα, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών;

Η περιορισμένη επάρκεια κεφαλαίων των αγροτών και η απουσία, ουσιαστικά, του τραπεζικού συστήματος, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη γεωργία, μας υποχρεώνουν να συμμετέχουμε εμείς στη χρηματοδότηση των πωλήσεών μας, με πιστώσεις που φτάνουν μέχρι και τα πέντε χρόνια. Από την άλλη, εμείς καλούμαστε να προπληρώσουμε τις εισαγωγές μας, μια και η χώρα μας θεωρείται αναξιόπιστη και δεν καλύπτεται από τους διεθνείς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη συρρίκνωση της αγοράς την τελευταία δεκαετία, έχουν φέρει πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Βρίσκεστε σε επικοινωνία με το υπουργείο για τα θέματα της εκμηχάνισης;

Ναι, όμως, συνήθως εισπράττουμε καλή διάθεση και καλές προθέσεις. Σπανίως βλέπουμε αποτελέσματα. Είτε γιατί δεν ξέρουν, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν. Και η παρούσα πολιτική ηγεσία δείχνει καλές προθέσεις, έχουμε καλή συνεργασία και επικοινωνία, φοβάμαι όμως ότι δεν έχει δει την αναγκαιότητα για εκμηχάνιση με την προτεραιότητα που θα έπρεπε.

Οι τράπεζες πρέπει να δουν τον αγρότη ως σοβαρό επιχειρηματία

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα μηχανήματα;

Όταν είναι διαπιστωμένη μια ανάγκη και ασκείται στοχευμένη πολιτική, τότε βρίσκονται λύσεις. Ασφαλώς, δεν υπάρχει η κεφαλαιακή επάρκεια στον πρωτογενή τομέα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις, όμως, για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι τράπεζες, υπάρχει η πολιτεία. Για να είναι βιώσιμη μια αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, πρέπει να είναι ανταγωνιστική και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εκμηχάνιση. Ο πρωτογενής τομέας έχει άριστες προοπτικές και πολλά περιθώρια να αξιοποιήσει ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τι θα προτείνατε ως λύση για το πρόβλημα χρηματοδότησης που υπάρχει;

Να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους οι τράπεζες και να δουν τον αγρότη ως έναν σοβαρό επιχειρηματία/πελάτη, δημιουργώντας στοχευμένα και ελκυστικά τραπεζικά προϊόντα. Με το νέο φορολογικό καθεστώς, οι τράπεζες μπορούν πλέον να κάνουν τις απαραίτητες πιστοληπτικές αξιολογήσεις των υποψήφιων δανειοληπτών, χωρίς μεγάλο ρίσκο. Πέραν των άλλων, οι επενδύσεις στην εκμηχάνιση έχουν πλέον και φορολογικά κίνητρα.