Μπαράζ προδημοσιεύσεων για δράσεις του ΠΑΑ μέχρι να λειτουργήσει το ΠΣΚΕ

Οι προκηρύξεις που ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία των δικαιούχων

Στην προδημοσίευση μίας σειράς προσκλήσεων δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020 πρόκειται να προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για ακόμη μία φορά δεν είναι έτοιμο να τις υποστηρίξει.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος αυτός, έως ότου δηλαδή τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ΠΣΚΕ, οι προδημοσιεύσεις θα λειτουργήσουν περισσότερο προς την κατεύθυνση προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων δικαιούχων.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με δύο προδημοσιεύσεις δράσεων, τα αρδευτικά και τα αντιχαλαζικά. Ειδικότερα, μετά την υπογραφή του θεσμικού πλαισίου της Δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι τις επόμενες ημέρες θα άνοιγε και η πρόσκληση. Ωστόσο, από το ΥΠΑΑΤ η ενημέρωση είναι ότι θα προηγηθεί η προδημοσίευση της πρόσκλησης.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η προδημοσίευση της 2ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων», με δεδομένο –όπως είχε γράψει η «ΥΧ» τον περασμένο μήνα– ότι εγκρίθηκαν τα κριτήρια επιλογής.

Σύμβουλοι

Με μεγάλη καθυστέρηση, και με μειωμένο προϋπολογισμό, πρόκειται να προχωρήσει και το μέτρο των γεωργικών συμβούλων. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κλειδώσει στα 30 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί ο τελευταίος κύκλος διεργασιών πριν από την ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μ. Βορίδης επιβεβαίωσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ», πως το μέτρο θα υλοποιηθεί σύντομα. Όσον αφορά τις άλλες εκκρεμότητες του ΠΑΑ, από την πλατεία Βάθη διαβεβαιώνουν πως όλα είναι έτοιμα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί σιγά-σιγά και το Υπομέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας», μια και το θεσμικό πλαίσιο έχει υπογραφεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και τα υπομέτρα 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων των ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1-16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για κλιματική αλλαγή και τις τρέχουσες περιβαλλοντικές πρακτικές» του Μέτρου 16 «Συνεργασία», καθώς με την ολοκλήρωση των ενστάσεων της πρώτης φάσης (Δράση 1), και την ανάρτηση του οριστικού πίνακα, θα προχωρήσει κανονικά και η Δράση 2 για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων.