Μπολιάζουν τις νερατζιές για να δίνουν …λεμόνια

Μπολιάζουν τις νερατζιές για να δίνουν ...λεμόνια
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Τις νερατζιές στις γειτονιές στο κέντρο της πόλης μπόλιασε πριν λίγες βδομάδες ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για δίνουν λεμόνια. «Μπολιάζουμε τα δέντρα μας, δίνουμε καρπούς στην πόλη μας», αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, ενέργεια που βρήκε θετική απήχηση από τους κατοίκους της πόλης. Όμως, όπως όλα, έτσι και η κίνηση αυτή του μπολιάσματος, βρήκε και τις …αντίθετες φωνές.

Η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό όπως εξηγεί στην ανακοίνωση «σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. […] Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμά της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε περίπτωση πάγου ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει».  

Με την άποψη αυτή συντάχτηκε και η διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που έχει ο Δήμος Αθηναίνων, αυτή την στιμή τα δέντρα που υπάρχουν στην περιοχή είναι: 883 πικροδάφνες, 815 καζουαρίνα, 784 αϊλάνθοι, 714 μελιά, 579 πεύκα, 522 δάφνες Απόλλωνος, 491 γιακαράντα, 490 πλατάνια, 441 ακακίες, 439 φοίνικες κανάριοι, 355 χαρούπια, 351 φοίνικες ουασιγκτόνιοι, 282 ευκάλυπτοι, 207 προυνοί, 166 κυπαρίσσια, 141 πιπέρια, 97 λεμονιές, 81 λεϊλάντ, 49 γάζια, 38 αγγέλικα, 34 συκιές, διάφορα άλλα 7.220. 

-Διαφήμιση-