Much-Better Oil: Μείωση της ασθένειας του γλοιοσπορίου και βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος

Τι λένε στην «ΥΧ» για το έργο και τα αποτελέσματά του οι παραγωγοί-μέλη Αναστασία Μίχου, από τον ΑΕΣ «Νηλέας», και Χρήστος Νικητόπουλος, από τον ΑΕΣ «Ελαιώνας»
05/07/2025
4' διάβασμα
much-better-oil-meiosi-tis-astheneias-tou-gloiosporiou-kai-veltiosi-tis-poiotitas-tou-paragomenou-proiontos-357103

Η εφαρμογή του σύγχρονου προγράμματος φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας του γλοιοσπορίου της ελιάς πραγματοποιήθηκε στις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών-μελών του ΑΕΣ «Νηλέας» και ΑΕΣ «Ελαιώνας». Για τα αποτελέσματα του έργου Much-Better Oil και τη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλούν στην «ΥΧ» η Αναστασία Μίχου, από τον ΑΕΣ «Νηλέας», και ο Χρήστος Νικητόπουλος, από τον ΑΕΣ «Ελαιώνας».

Υπάρχει πρόβλημα με το γλοιοσπόριο στην περιοχή; Πώς επηρεάζεται η παραγωγή;

Αναστασία Μίχου: Η παρουσία του γλοιοσπορίου στην περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ είναι αυτονόητο ότι η παραγωγή επηρεάζεται σημαντικά όταν η ασθένεια εκδηλωθεί.

Χρήστος Νικητόπουλος: Η ασθένεια του γλοιοσπορίου παρουσιάστηκε στην περιοχή μας, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, από το 2016. Τότε ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα λόγω αυτής της ασθένειας. Η παραγωγή μας μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και το λάδι που παραγάγαμε ήταν πολύ υποβαθμισμένο.

Τις κακές χρονιές είχατε εγάλες απώλειες;

Αναστασία Μίχου: Με την άμεση και έγκαιρη εφαρμογή των απαραίτητων επεμβάσεων, καταφέραμε να περιορίσουμε τις ζημιές στην παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου και του καρπού.

Χρήστος Νικητόπουλος: Τις κακές χρονιές, που υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τον μύκητα του γλοιοσπορίου, κάναμε πολλούς ψεκασμούς. Αυτό σημαίνει μεγάλο κόστος, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα τις πιο πολλές φορές λόγω των παραλλαγών του γλοιοσπορίου. Κάποιες χρονιές, οι απώλειες είχαν φτάσει σε ποσοστό 50%-60% της παραγωγής μας.

Τι άλλαξε μετά τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο και την εφαρμογή των σκευασμάτων που σας πρότειναν;

Αναστασία Μίχου: Η συνεργασία με το πανεπιστήμιο και η στοχευμένη εφαρμογή των προτεινόμενων σκευασμάτων οδήγησαν σε αισθητή μείωση της προσβολής από το γλοιοσπόριο.

Χρήστος Νικητόπουλος: Με τις υποδείξεις των υπευθύνων, ακολουθήσαμε εξατομικευμένα προγράμματα φυτοπροστασίας και κάναμε προληπτικούς ψεκασμούς με τα κατάλληλα σκευάσματα την κατάλληλη στιγμή, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι εύκολη η εφαρμογή των σκευασμάτων; Πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη εποχή;

Αναστασία Μίχου: Η εφαρμογή των σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς συνοδεύεται από κατανοητές και σαφείς οδηγίες του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με αυτές –και με βάση τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων–, η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την άνθιση ή στα αρχικά στάδια της ανθοφορίας.

Χρήστος Νικητόπουλος: Δεν δυσκολευτήκαμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και, με την κατάλληλη καθοδήγηση, έγιναν όλα σωστά. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την άνοιξη στην ανθοφορία και αργότερα στη διάρκεια της ωρίμανσης του καρπού.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Αναστασία Μίχου: Οι εφαρμογές που πραγματοποιήθηκαν απέδωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς μείωσαν αισθητά την ένταση της προσβολής από γλοιοσπόριο, ακόμη και σε χωράφια με σοβαρά προβλήματα τα προηγούμενα έτη.

Χρήστος Νικητόπουλος: Θεωρώ ότι ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Περιορίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η ασθένεια του γλοιοσπορίου, που είχε γίνει εφιάλτης για εμάς τους καλλιεργητές.

Θα λέγατε ότι υπήρξε μείωση των εξόδων σας για την καλλιέργεια;

Αναστασία Μίχου: Η εφαρμογή των καλλιεργητικών συστάσεων του πανεπιστημίου για το γλοιοσπόριο δεν οδήγησε σε μείωση των ετήσιων καλλιεργητικών δαπανών, όμως συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Χρήστος Νικητόπουλος: Υπήρξε σημαντική μείωση των εξόδων, γιατί οι ψεκασμοί έγιναν στοχευμένα και ελεγχόμενα.

Διαβάστε επίσης

Κ. Αλιφέρης – Μuch Better Oil: «Στόχος η έμπρακτη ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας και η υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών έναντι του γλοιοσπορίου»

Δύο έτη εφαρμογών ολοκλήρωσε το πιλοτικό έργο που αφορά την ποιοτική, αλλά και την ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής ελαιολάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μέσα από τη μελέτη και την εξειδίκευση της καταπολέμησης της επικίνδυνης ασθένειας του γλοιοσπορίου της ελιάς. Ο λόγος για το έργο Much Better Oil, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 16 […]

05/07/2025 6' διάβασμα