Ο Μυκονιάτης από… την Τζια δημιουργεί 15 τυριά με νησιωτική ταυτότητα

Καθετοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής στο νησί της Κέας

Αφορμή για έναν νέο άνθρωπο να παραμείνει και να εξελιχθεί στον τόπο καταγωγής του, δημιουργώντας μία καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα, έγινε ο αγροτικός τομέας. Ο 29χρονος Αλέξανδρος Μυκονιάτης από την Τζια έχει κρατήσει την παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού δημιουργώντας τοπικά τυριά και συνδυάζοντας σύγχρονα μέσα και τις γνώσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Προμηθεύει τόσο την τοπική αγορά, όσο και το κατάστημα λιανικής που διαθέτει η οικογένειά του. «Βρισκόμαστε στην Κάτω Μεριά Κέας, μία περιοχή κατά κύριο λόγο αγροτική εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, και για την οικογένειά μου, η ενασχόληση με την κτηνοτροφία ξεκίνησε από τον παππού μου περνώντας στον πατέρα μου και έπειτα σε εμένα. Ωστόσο, σήμερα όλα τα μέλη της οικογένειας βοηθούν στην επιχείρηση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αλέξανδρος.

Η δραστηριότητα της αγροτικής επιχείρησης της οικογένειας ξεκινά από την παραγωγή των δικών τους ζωοτροφών για την εκτροφή των αγελάδων και των προβάτων τους. Το γάλα μεταποιείται από τον Αλέξανδρο σε τοπικά τυριά μετά και από τις γνώσεις που πήρε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. «Μου άρεσε πολύ η δραστηριότητα της κτηνοτροφίας, ήμουν από μικρός στα ζώα και η όλη εξέλιξη που μπορεί να σου προσφέρει ο συγκεκριμένος τομέας ήταν ένας λόγος να μείνω στο νησί. Στο συγκεκριμένο επάγγελμα μπορείς συνεχώς να δημιουργήσεις και να βελτιωθείς. Το 2016 και μετά από πολύ αγώνα και προσπάθεια της οικογένειάς μου, δημιουργήσαμε το τυροκομείο», εξηγεί ο Αλέξανδρος. Ο ίδιος έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα νέων αγροτών, έχοντας αποκτήσει τις δικές του καλλιέργειες.

Εκπαίδευση στην τυροκομία

Η ενασχόληση με την τυροκομία έπρεπε για τον 29χρονο να συνοδεύεται από τις κατάλληλες γνώσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε να εκπαιδευτεί. Όπως εξηγεί, «αποφάσισα να πάω στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, γιατί ήθελα να εξελίξουμε τη δουλειά μας. Ήξερα ότι από εκεί θα λάβω τις αρχές που έπρεπε και τις γνώσεις που χρειάζονταν για να αναλάβω το τυροκομείο. Στα χρόνια φοίτησης, μάθαμε πολλά και μαθαίνουμε ακόμα, καθώς οι καθηγητές είναι ακόμα και σήμερα δίπλα μας. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που έχω τελειώσει, αλλά είναι δίπλα μας και σε ερωτήσεις που κάνουμε και σε προβλήματα που ενδέχεται να συναντήσουμε, αλλά και σε οτιδήποτε χρειαστούμε».

Προϊόντα

Με βάση τις γνώσεις του, αλλά και την παράδοση του νησιού, ο Αλέξανδρος δημιουργεί στο τυροκομείο 15 διαφορετικά προϊόντα ανάλογα και με την εποχή. «Δημιουργούμε 15 διαφορετικούς κωδικούς τυριών ανάλογα με την εποχή. Ως βάση, όμως, έχουμε το ξηροτύρι Κέας, που υπήρχε πάντα ως παραδοσιακό τυρί του νησιού, για την παραγωγή του οποίου όμως έχουμε προσαρμόσει τις τεχνολογίες που χρειάζεται. Δημιουργούμε, επίσης, διάφορες γραβιέρες.

Μία είναι η γραβιέρα “Τριώ Λογιώ”, η οποία περιέχει τρία γάλατα και φτιάχνεται παραδοσιακά από τους ντόπιους εδώ και χρόνια. Δημιουργούσαν δηλαδή μία μείξη από τα γάλατα. Φτιάχνουμε, επίσης, κοπανιστή, μυζήθρα ξερή και ρυζόγαλο, τη συνταγή του οποίου έχουμε πάρει από τη γιαγιά μας», αναφέρει ο Αλέξανδρος.

Η δραστηριότητα της οικογένειας δεν σταματά στα παραπάνω. Ο 29χρονος, σε συνεργασία με τον αδερφό του, Γιάννη, φτιάχνουν και παγωτό. «Την εποχή που εγώ σπούδαζα στη Γαλακτοκομική Σχολή, ο αδερφός μου σπούδαζε ζαχαροπλάστης, καθώς είχαμε αποφασίσει να δουλέψουμε μαζί στο τυροκομείο. Με βάση τις γνώσεις του, λοιπόν, δημιουργούμε και παγωτό», εξηγεί ο ίδιος.

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα που δημιουργεί ο Αλέξανδρος με την επωνυμία «Τυράκειον» φτάνουν στους καταναλωτές με δύο τρόπους: τόσο μέσα από ένα δίκτυο συνεργατών στο νησί όσο και μέσω της απευθείας πώλησης από το κατάστημα λιανικής που διαθέτει η οικογένειά του.

Όπως εξηγεί, «το 50% περίπου της παραγωγής μας το δίνουμε σε μαγαζιά που συνεργαζόμαστε στο νησί, όπως μίνι μάρκετ, κάποια εστιατόρια και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Η υπόλοιπη παραγωγή διατίθεται στο κατάστημα που διαθέτουμε στη χώρα του νησιού». Ο ίδιος εξηγεί ότι τα προϊόντα τους τα επιλέγουν κυρίως τουρίστες, αλλά και άνθρωποι που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στο νησί».

Επόμενα σχέδια

Στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης «Τυράκειον» είναι η επέκτασή της και στους καταναλωτές στην Αθήνα. «Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει στην Αθήνα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου το δεύτερο κατάστημα λιανικής πώλησης των προϊόντων μας. Επίσης, σύντομα στο τυροκομείο μας θα λειτουργήσει μία έκθεση που θα γίνονται παραδοσιακές τυροκομήσεις», αναφέρει ο Αλέξανδρος.