Να γίνει τοπόσημο για την περιοχή η γαρίδα Πλαταμώνα

Την αξιοποίηση των εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγει ο Νομός Πιερίας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της τουριστικής προβολής και του γαστρονομικού πολιτισμού ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Τζιουβάρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιουβάρα, ένα από τα προϊόντα που θα πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερη δυναμική με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία είναι οι γαρίδες του Πλαταμώνα. Αν και άγνωστες στο ευρύ κοινό, οι γαρίδες της περιοχής έχουν ιστορία και ταυτότητα σχεδόν ενός αιώνα. «Μπορεί ο Πλαταμώνας να είναι γνωστός για το Κάστρο του, όμως οι γαρίδες που αλιεύονται στην περιοχή έχουν τη δική τους ιστορία, πάνω στην οποία μπορούμε να επενδύσουμε, ώστε να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους και γενικότερα για την περιφέρεια», αναφέρει.

Η γαρίδα και τα τρένα

Σε μια αναδρομή του παρελθόντος, φαίνεται πως η γαρίδα του Πλαταμώνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα και τα μέσα της δεκαετίας του 1910, όταν κατασκευαζόταν η σιδηροδρομική γραμμή και ο σιδηροδρομικός σταθμός της περιοχής. Κάτω από τον σταθμό υπήρχαν κάποια λίγα ψαρόσπιτα που αλίευαν τη γαρίδα, η οποία μέσω του τρένου έφτανε στη Βαρβάκειο αγορά και, όπως παρατηρεί ο κ. Τζιουβάρας, έγινε αμέσως ξακουστή ως «η Γαρίδα του Πλαταμώνα».

«Από την επιστημονική έρευνα που έχω κάνει, φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο έγινε γνωστή η γαρίδα. Την ίδια περίοδο φτάνουν στην περιοχή και εγκαθίστανται στον Πλαταμώνα, τη δεκαετία του 1920, οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν τη διαδικασία, ενώ αργότερα καταφτάνουν στον σταθμό και οι πρώτοι τουρίστες», περιγράφει ο ίδιος.

Από τότε μέχρι και σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν κάποιοι ψαράδες στο λιμενικό καταφύγιο που αλιεύουν αποκλειστικά γαρίδα, η οποία και «ταξιδεύει» ανώνυμα για τις αγορές, παρά το γεγονός ότι έχει ανώτερη ποιότητα, πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μέγεθος και γεύση.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιουβάρα, η αξιοποίηση, αλλά και η προστασία της γαρίδας, θα μπορούσε να γίνει στη βάση του μοντέλου που ακολουθήθηκε στον Αμβρακικό Κόλπο όπου, μεταξύ άλλων, διερευνήθηκε, μέσα από τη διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, αν οι γαρίδες τους είναι ανώτερης ποιότητας και με μοναδικές ιδιότητες.

Το καλάθι της Πιερίας

Το καλάθι της Πιερίας έχει πολλά προϊόντα που είναι γνωστά στην Ελλάδα και θα πρέπει να προβληθούν περαιτέρω, ή να αποκτήσουν πιστοποίηση ώστε να συγκροτηθεί η παραγωγή και να βοηθηθούν οι καλλιεργητές. «Τα μύδια Μακρυγιάλου τα γνωρίζουν όλοι, όμως λιγότερο γνωστά είναι το χοιρινό Βρίας ή το κοτόπουλο Εξοχής, καθώς η πτηνοτροφία αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, το ρύζι Αιγινίου, όπου ένα μικρό κομμάτι της ορυζοκαλλιέργειας στην Κεντρική Μακεδονία το διεκδικεί, τα μήλα και η ρίγανη Μοσχοποτάμου, το κεράσι Κολινδρού και Ράχης, το ακτινίδιο και το κάστανο. Είναι εξαιρετικά προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν τα συστατικά της δικής μας κουζίνας», καταλήγει ο κ. Τζιουβάρας.