Να καταργηθούν οι πατέντες στους σπόρους ζητούν παραγωγοί κριθαριού

Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε μια εκστρατεία από πολίτες και παραγωγούς με αίτημα την κατάργηση των πατεντών στους σπόρους συμβατικών φυτών και στην ανάπτυξη παραγωγικών ζώων.

Προϊόντα όπως το κριθάρι για βύνη, τα πεπόνια, τα μαρούλια, οι ντομάτες και άλλα, επηρεάζονται από αυτό το καθεστώς. Μια ομάδα με την ονομασία «Ελεύθεροι Ζυθοποιοί», που περιλαμβάνει ζυθοποιούς από Γερμανία, Αυστρία και Λουξεμβούργο, ξεκίνησαν το εγχείρημα, το οποίο εν συνεχεία στήριξαν οι αγροτικές ενώσεις Copa-Cogeca.

Στην πορεία, ακόμη 50 φορείς από 14 χώρες έγιναν κοινωνοί της προσπάθειας. Οι εν λόγω έχουν υπογράψει ψήφισμα που ζητά από τους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που συμβάλλονται με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) να λάβουν μέτρα κατά της ισχύος πατεντών για σπόρους συμβατικών καλλιεργειών.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία των σποροπαραγωγών και των παραγωγών που σποροπαράγουν ή αναπαράγουν συμβατικά προϊόντα ή παραγωγικά ζώα. Η πρόσβαση στη βιοποικιλότητα δεν πρέπει να ελέγχεται ή να εμποδίζεται από πατέντες», αναφέρει μέλος της ομάδας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι διαδικασίες των νέων τεχνολογιών γενετικής επεξεργασίας επιτρέπουν την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της συμβατικής σποροπαραγωγής, δημιουργώντας ένα γκρίζο καθεστώς μεταξύ των συμβατικών και των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.