Να παραμείνει η γη σε αγροτικά χέρια και να έρθει νερό από τον Αχελώο

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι αγροτών στη φετινή επέτειο του Κιλελέρ

Επίκαιρη παραμένει και σήμερα η ανάγκη να συνεχίσει η αγροτική γη να βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών, οι οποίοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο νερό και απόλυτη στήριξη από το κράτος. Τα παραπάνω αποτελούν όρο επιβίωσης για τη Θεσσαλία και μόνο έτσι η χώρα μας θα είναι διατροφικά αυτάρκης.

Αυτά τόνισαν στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, των αγροτικών οργανώσεων στην 113η επέτειο της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών το 1910, που συνδιοργάνωσαν στον χώρο του μνημείου, στο Κιλελέρ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ.

Ο ΥΠΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς, επικεντρώθηκε στην κλιματική κρίση, «η οποία αλλάζει το τοπίο και μας υποχρεώνει να προβούμε σε παρεμβάσεις για να γίνουν βιώσιμες οι καλλιέργειες».

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό τομέα με 239.000 έργα, ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τη Θεσσαλία και τα παιδιά μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας και τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο».

Ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ, Θ. Νασιακόπουλος, ζήτησε να θεσμοθετηθεί ένα νέο καθεστώς στο αγροτικό πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό για να μπορούν να καλλιεργούν οι αγρότες τα χωράφια τους, μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Από τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΑ, Νίκος Παυλονάσιος, μίλησε για την άγνοια που κυριαρχεί στους αγρότες σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Ζήτησε ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και περισσότερα προγράμματα για νέους αγρότες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ζήτησε την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου και να αντιμετωπιστεί με γενναία μέτρα το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Γιώργος Διδάγγελος, αιτήθηκε να μη μεταφερθεί η αγροτική γη στους νέους τσιφλικάδες, που είναι τα ξένα funds.