Να στηριχθεί το αχλάδι, αλλιώς κινδυνεύει με εγκατάλειψη

SOS από Τυρναβίτες παραγωγούς

Με βαριά καρδιά θα μπουν στα χωράφια τους για να συγκομίσουν τα αχλάδια οι Τυρναβίτες αγρότες, καθώς και φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω του παγετού του Μαρτίου και των ζημιών που προκάλεσε γενικότερα ο καιρός. «Δυστυχώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και τρίτη μέσα σε μία πενταετία, ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας. Η εξέλιξη είναι προβληματική για το μέλλον της καλλιέργειας.

Αν δεν υπάρξει γενναία αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, αλλά κυρίως από το de minimis, τότε το μέλλον προβλέπεται ζοφερό», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ», Χρήστος Τασούλας. Και να σκεφτεί κανείς ότι το επιτραπέζιο αχλάδι που καλλιεργείται στην επαρχία Τυρνάβου αντιστοιχεί στο 80% της εγχώριας παραγωγής.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό της συγκομιδής, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, έχει ως εξής: «Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τα επιτραπέζια και την ποικιλία Κοντούλα, η οποία λόγω μειωμένης παραγωγής παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση από τους εμπόρους. Η τιμή εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 ευρώ. Θα ακολουθήσει, μετά τις 10 Ιουλίου, η ποικιλία Κόσια, ένα εξαγώγιμο προϊόν, κυρίως προς τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, με την τιμή της να κυμαίνεται στα 40 με 50 λεπτά.

Τέλος Ιουλίου θα ακολουθήσει η ποικιλία Σάντα Μαρία κι αμέσως μετά ο βασιλιάς του αχλαδιού, το Κρυστάλλι, το οποίο στην επαρχία Τυρνάβου το συναντάμε σε 12.000 στρέμματα, από τα συνολικά 17.000 συνολικά του αχλαδιού. Σχετικά με τα βιομηχανικά αχλάδια που οδηγούνται στη μεταποίηση (για κομπόστα), η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου περίπου, με μία πολύ μικρή παραγωγή στην ποικιλία Σίσσυ και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο θα ακολουθήσουν τα Williams και, τέλος, θα μπει με τα hiland. Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με τη βιομηχανία Κρόνος».