-Διαφήμιση-
gaia-sense

«Οι τιμές διαμορφώνονται στα 25-30 λεπτά μεικτά στον παραγωγό, τιμές «μέτριες προς καλές για το ξεκίνημα»

Hανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν όψιμη τη φετινή χρονιά για τις αρκετές περιοχές καλλιέργειας Ναβαλίνας, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πιο πίσω οι κοπές και, προς το παρόν, με εξαίρεση την Αργολίδα, να περιορίζονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Από όλες τις πλευρές, πάντως, τα μηνύματα προδιαγράφουν μια καλή χρονιά ποιοτικά και ποσοτικά, παρά τις επιμέρους μειωμένες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι εξαγωγές που έχουν ξεκινήσει, με την αγορά να στέλνει θετικά μηνύματα για τη ζήτηση, πραγματοποιούνταν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας μόνο από την περιοχή της Αργολίδας και, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εξαχθεί 5.700 τόνοι.

Καλή χρονιά βλέπουν στην Αργολίδα

«Είμαστε στο ξεκίνημα της Ναβαλίνας με καλές ποιότητες και παραγωγές. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά. Η τιμή κινείται στα 26 λεπτά (μεικτά) και οι εξαγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει προς όλους τους προορισμούς μας», τόνισε ο πρόεδρος της Συνεταιρισμού Αργολίδας ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαναός, Γιώργος Ντόκος, ανέφερε πως οι τιμές κινούνται στα 25-26 λεπτά για τα μεγάλα νούμερα, 23-25 λεπτά για τα μεσαία μεγέθη και πως η παραγωγή φέτος, κατά την εκτίμησή του, θα ανέλθει σε 300.000-350.000 τόνους, «όταν πέρσι, με το χαλάζι, δεν είχαμε ούτε τα μισά». Οι εξαγωγές μέχρι τώρα κατευθύνονται σε όλους τους πάγιους προορισμούς για το ελληνικό πορτοκάλι, όπως Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά. «Οι αγορές παίρνουν ποσότητες προκειμένου να αρχίσουν να εφοδιάζουν τα καταστήματά τους», σημείωσε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει καθυστέρηση στις ποσότητες λόγω αποπρασινισμού. Εδώ ήταν μια πρώιμη χρονιά κατά 10 ημέρες περίπου. Τώρα είμαστε στις 70 ώρες και ευελπιστούμε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα είμαστε στις 2 μέρες. Η Ναβαλίνα έχει το ιδίωμα να κοκκινίζει μέσα και να μένει επάνω στον μίσχο πράσινη. Οι αγορές θέλουν ομοιόμορφο χρωματισμό, για αυτό μπαίνουν στον φούρνο μία-μιάμιση μέρα».

Αργότερα ο μεγάλος όγκος σε Ηλεία και Λακωνία

Με καλούς οιωνούς ξεκινάει η σεζόν στην Ηλεία, όπου πέρσι σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές, με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Δίας, Κώστα Κυπριώτη, να κάνει λόγο για καλά μεγέθη και ικανοποιητική παραγωγή. «Η ομάδα θα μαζέψει γύρω στους 15.000 τόνους, αλλά, ουσιαστικά για εξαγωγές θα μιλάμε μετά τις 15-20 Νοεμβρίου, καθώς τώρα τα λίγα που μαζεύονται πάνε για αποπρασινισμό», μας είπε ο ίδιος. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 25-30 λεπτά μεικτά στον παραγωγό, τιμές «μέτριες προς καλές για το ξεκίνημα», σύμφωνα με τον κ. Κυπριώτη. Σημειώνει, πάντως, ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου θα είναι σαφή τα πράγματα για τον μεγάλο όγκο της παραγωγής. «Αυτήν τη στιγμή, από τους 15 εξαγωγείς δουλεύουν οι 2-3. Οι υπόλοιποι θα δουλέψουν με χρωματισμένα κανονικά», ανέφερε.

«Οι αγορές ζητούν πορτοκάλια, αλλά ο καιρός δεν μας αφήνει να κόψουμε.»

Για όψιμη χρονιά κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος, ενώ, όπως σημείωνε στις αρχές της εβδομάδας, «ο καιρός δεν δείχνει να δίνει βροχές για τις επόμενες 15 μέρες. Άρα πάμε ακόμα πιο πίσω για να αρχίσουμε κανονικά συγκομιδή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγορές ζητούν πορτοκάλια, αλλά ο καιρός δεν μας αφήνει να κόψουμε. Η εμπορία αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται ουσιαστικά από την Αργολίδα, όπου είχε κάνει κάποιες βροχές, ειδικά σε πρώιμες περιοχές». Χαρακτηρίζει τη χρονιά «ουδέτερη εμπορικά», προς το παρόν, και σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος αρνητικών προβλέψεων. Οι τιμές στην περιοχή ως επί το πλείστον διαμορφώνονται στα 25 λεπτά καθαρά για τον παραγωγό. Όπως επεσήμανε, σε επίπεδο ανταγωνισμού, είναι θετικό για το ελληνικό προϊόν το γεγονός ότι προβλήματα με τον καιρό αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία επίσης παρουσιάζει μικροκαρπία

-Διαφήμιση-