ΝΔ: «Έχετε χάσει τη δεδηλωμένη» για το Σκοπιανό

ΝΔ: «Έχετε χάσει τη δεδηλωμένη» για το Σκοπιανό

Την ανάγκη να υπάρξει λύση για το Κυπριακό πρόβλημα αλλά με όρους που θα αποδεχτεί η κυπριακή κυβέρνηση, μετά από 43 χρόνια τουρκικής κατοχής, επεσήμανε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης κι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, που μίλησαν για την αδιαλλαξία της Τουρκίας, που οδήγησε σε νέο ναυάγιο τις συνομιλίες. Ωστόσο, καθώς συνεχίστηκε η συζήτηση, και με αφορμή τις συνομιλίες που έρχονται τις αμέσως επόμενες μέρες για το Σκοπιανό, με συνάντηση Νίμιτς-Κοτζιά,  η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει χάσει τη δεδηλωμένη, αφού ο κυβερνητικός εταίρος δε συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση κύλησε ομαλά κατά την ενημέρωση, που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό. Υπογραμμίστηκε η σημασία συνεννόησης, για ένα θέμα που είναι εθνικό και ταλανίζει τους Κυπρίους, σε μια χώρα, που είναι υπό κατοχή, εξ ου και  ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο».Μάλιστα κατέθεσε 139 φακέλους με 90 μαρτυρικές καταθέσεις.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις για το σχέδιο Ανάν, για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ήθελε αυτό το σχέδιο, δια του Τάσου Τάσσου. Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά εξήγησε πως η Κύπρος θωρακίστηκε με την ένταξη στην ΕΕ ως κράτος μέλος ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, τέως γ.γ. του ΚΚΕ, εξήγησε πως υπήρξαν αλλαγές και μετατοπίσεις στις θέσεις των κομμάτων.

Τα πνεύματα όμως οξύνθηκαν, όταν έγινε αναφορά στο Σκοπιανό ζήτημα και στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ανοιχτά ότι υπάρχει διαφορά στην επίσημη θέση, που έχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. «Δεν έχετε τη δεδηλωμένη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς, πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφωνεί  να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», ακόμη και στην περίπτωση, που αποφασιστεί σύνθετη ονομασία.

Τόσο ο κ.  Μητσοτάκης, όσο και κοινοβουλευτικές πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, για το Σκοπιανό, αν η κυβέρνηση δεν  εξασφαλίσει τις 153 ψήφους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ισχυρίστηκε πως ενόσω ο κ.Καμμένος ήταν στη ΝΔ είχε συμφωνήσει στη σύνθετη ονομασία, αλλά τώρα εκφράζει άλλη άποψη, τη στιγμή που είναι κυβερνητικός εταίρος. Το  θέμα προκάλεσε την έντονη κοινοβουλευτική παρέμβαση Καμένου, ο οποίος υποστήριξε: «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης», για το όνομα των Σκοπίων ενώ απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη τόνισε πως «η αδερφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα».