Ν.Δ: Να επιλυθεί η ασάφεια για το ΟΣΔΕ χιλιάδων συνταξιούχων με αγροτική δραστηριότητα

Ν.Δ: Να επιλυθεί η ασάφεια για το ΟΣΔΕ χιλιάδων συνταξιούχων με αγροτική δραστηριότητα

Να επιλυθεί η ασάφεια στη διαδικασία δηλώσεων ΟΣΔΕ για χιλιάδες συνταξιούχους με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και αγρότες που θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν με περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%.  

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την ασάφεια στη διαδικασία δηλώσεων ΟΣΔΕ για χιλιάδες συνταξιούχους με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και αγρότες που θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε χιλιάδες συνταξιούχους με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και αγρότες που θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι οποίοι καλούνται σε λίγες μέρες να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, η ασάφεια που παραμένει ως προς τη διαδικασία καθώς δεν γνωρίζουν αν θα υποστούν περικοπή της σύνταξής τους κατά 60% κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20, παρ. 1 του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016) στο οποίο αναφέρεται ότι: «Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, Ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα».

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο, διευκρινίστηκε ότι από τις διατάξεις του νόμου εξαιρούνται όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, καθώς και οι γεννηθέντες το 1949 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτόν «ξεπάγωσαν» οι συντάξεις περίπου 9.000 αγροτών, οι οποίοι είχαν υποβάλει αιτήσεις με το παλαιό καθεστώς και κατάφεραν, τελικά, να συνταξιοδοτηθούν με αναδρομικότητα από 1ης Ιουλίου 2016.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα των ενεργών συνταξιούχων αγροτών μέχρι το τέλος του 2016, αναζητώντας μια λύση του ζητήματος. Ο χρόνος, ωστόσο, πέρασε δίχως να εκδοθεί κάποια εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση, ενώ επιπλέον σύγχυση στους ενδιαφερόμενους έχουν προκαλέσει και οι κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι, από τη μια μεριά, διαβεβαιώνουν ότι «οι αγρότες δεν χρειάζεται να ανησυχούν», από την άλλη τονίζουν την ανάγκη «να μεταβιβαστούν δικαιώματα και να υπάρξει πληθυσμιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα επιλυθεί η ασάφεια στη διαδικασία δηλώσεων ΟΣΔΕ για χιλιάδες συνταξιούχους με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και αγρότες που θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό;