Νέα αρχή για τον Τύρναβο: Ιδρύεται συνεταιρισμός κτηνοτρόφων για την παρέμβαση στο γάλα, τη φέτα και άλλα τυροκομικα προϊόντα

Αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας για να είναι λειτουργικό το σχήμα

Ο κύβος ερρίφθη. Τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού σε μοντέρνα πρότυπα, που στόχο έχει να αγκαλιάσει όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής. Στην πρόσφατη συνέλευση που συγκάλεσε η διοίκηση του συλλόγου, οι Τυρναβίτες κτηνοτρόφοι άναψαν το πράσινο φως για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον γεωπόνο – τεχνικό σύμβουλο του νέου συνεταιρισμού και πρόεδρο της Αγρομηχανικής Βόλου ΑΕ, Θανάση Κούντρια, το οποίο και χαρακτηρίστηκε «μεγαλόπνοο και αρκετά απαιτητικό».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, εκτιμά στην «ΥΧ» ότι «ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες και θα πρέπει να γίνει βίωμα στον κτηνοτρόφο ότι για να αποκτήσει το παραγόμενο προϊόν του την υπεραξία που του αρμόζει πρέπει να φύγει από το ‘‘εγώ’’ και να πάει με γοργούς ρυθμούς στο ‘‘εμείς’’».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός σύμβουλος του νέου συνεταιρισμού, Θανάσης Κούντριας, ξεκαθαρίζει ότι «το νέο σχήμα για να είναι βιώσιμο και λειτουργικό θα πρέπει να αποτελείται από κτηνοτρόφους που θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν πλήρως όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν στο νέο καταστατικό, για την παραγωγή προϊόντων ανώτερων ποιοτικών προδιαγραφών και την τυποποίησή τους με την επωνυμία του καινούργιου συνεταιρισμού, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη μερίδα. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα επιβάλλεται να διεκδικήσουν και να καταλάβουν εξέχουσα θέση σε κάθε αγορά».

Ομάδες Παραγωγών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στο πλαίσιο του νέου συνεταιρισμού θα συσταθούν Ομάδες Παραγωγών γάλακτος και φέτας και σε δεύτερη φάση και άλλων τυροκομικών προϊόντων. Θα χωρίζονται, δε, σε βιολογικό και συμβατικό γάλα.

Ήδη, τις πρώτες μέρες που ακολούθησαν μετά τη συνέλευση, οι εγγραφές μελών του συλλόγου στον συνεταιρισμό υπήρξαν πολλές, ενώ η προθεσμία λήγει στα μέσα Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Αντώνη Τσίτσια, ή στην υπεύθυνη επικοινωνίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Μαριάννα Μπανταβάνη.