Ακτινίδιο: Νέα δυναμική στην παραγωγή φέρνουν τα εξαγωγικά ρεκόρ

Φέτος φυτεύτηκαν περισσότερα από 2.500 νέα στρέμματα

Στην ανθοφορία ή στο στάδιο του σχηματισμού του καρπού βρίσκονται οι ακτινιδιές στις περιοχές καλλιέργειας της χώρας. Τα δέντρα παρουσιάζουν εικόνα υγείας και φυσιολογικής ανάπτυξης, όντας ανεπηρέαστα από εχθρούς ή καιρικά φαινόμενα, αν και με μικρότερη παραγωγή, η οποία θα αντισταθμιστεί από τα νεόφυτα δέντρα της προηγούμενης τετραετίας που θα μπουν για πρώτη φορά στην παραγωγή. Την ίδια στιγμή, οι φετινές νέες φυτεύσεις περισσότερων από 2.500 στρεμμάτων επιβεβαιώνουν τη δυναμική της καλλιέργειας. Στην Καβάλα, τη νέα σεζόν θα μπουν στην παραγωγή περίπου 3.000 στρέμματα νεόφυτων δέντρων, ενώ φέτος φυτεύτηκαν ακόμη 1.000 στρέμματα, φτάνοντας στην περιοχή τα 18.000 συνολικά.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο του σχηματισμού του καρπού. Η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι καλή. Από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι θα έχουμε λιγότερα ακτινίδια από πέρσι, αλλά είναι νωρίς να προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Είναι σαφές, πάντως, ότι ο χειμώνας που προηγήθηκε δεν βοήθησε στη διαφοροποίηση των ανθοφόρων», μας είπε η γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας, Αριστέα Νικάκη. Παραφωνία στη γενική εικόνα αποτελούν τα κτήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης της 26ης Μαΐου. Πρόκειται για 2.000 στρέμματα κυρίως με ακτινίδια, καλαμπόκια και φασόλια. Εκεί ξεγυμνώθηκαν τα δέντρα από ακτινίδια.

Μικρή ακαρπία, η οποία αποδίδεται στο χαλάζι και στον δυνατό αέρα της περσινής περιόδου, που δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν καινούργια μάτια, διαπιστώνεται στην Άρτα στο στάδιο της ανθοφορίας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Κολιός, Χρήστος Κολιός. Ο ίδιος, επικεφαλής της άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, εκτιμά ότι φέτος τα συνολικά καλλιεργούμενα στρέμματα στη χώρα θα ανέρχονται σε 115.000.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣΕΑ Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης, μας είπε ότι με βάση την πρώτη εικόνα των κτημάτων, διαφαίνεται πως η παραγωγή στο σύνολό της θα είναι μειωμένη κατά 10%-15%, η οποία θα αντισταθμιστεί από την είσοδο νεόφυτων που θα δώσουν φέτος παραγωγή για πρώτη φορά. Επεσήμανε, δε, ότι οι νέες φυτεύσεις επιβεβαιώνουν από ακόμη μια σκοπιά τη δυναμική της καλλιέργειας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «από τα φυτώρια διατέθηκαν φέτος συνολικά 150.000-160.000 δενδρύλλια, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.500-2.660 στρέμματα, τα οποία φυτεύτηκαν με ακτινιδιές σε πανελλαδικό επίπεδο».

Στα περσινά επίπεδα στην Πιερία

Σε ποσοστό μέχρι 50% από περιοχή σε περιοχή έχει αναπτυχθεί η άνθιση στην περιοχή της Πιερίας, με την καλλιέργεια να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και εκεί, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπακώστα, διευθύνοντα σύμβουλο της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», «η άνθιση δείχνει ότι η γονιμοποίηση προχωράει, γιατί βλέπουμε ότι σχηματίζεται καρπίδιο. Σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, γιατί έχουμε μεν κτήματα, τα οποία θα έχουν μειωμένες αποδόσεις, αλλά έχουμε και νέα κτήματα, που θα μπουν φέτος στην παραγωγή. Έχουμε καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 15% στο σύνολο των 2.400 στρεμμάτων της ομάδας παραγωγών της Ζευς, που αφορά νεόφυτα δέντρα της προηγούμενης τετραετίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νέα σεζόν η ομάδα παραγωγών, η οποία από το 2016 έχει ενημερώσει τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι στρέφει το ενδιαφέρον της σε νέες φυτεύσεις κιτρινόσαρκων και σταματά τις φυτεύσεις για πράσινα, θα είναι σε θέση να εξάγει τα πρώτα φορτία κίτρινων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπακώστας, «αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα από την αγορά, ειδικά από χώρες της Άπω Ανατολής, που δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για ποικιλίες κίτρινου ακτινιδίου, προχωράμε και είμαστε στο τελικό στάδιο για το άνοιγμά μας στην αγορά από τα δοκιμαστικά κτήματα της Ζευς με φυτεύσεις συγκεκριμένων ποικιλιών, τις οποίες έχουμε πιστοποιήσει και πατεντάρει».

Ζωηρές προσδοκίες από την αυξημένη φετινή εμπορική κινητικότητα

Η αυξημένη εμπορική κινητικότητα που χαρακτήρισε τη φετινή σεζόν, η οποία έδωσε ώθηση στις τιμές παραγωγού, δημιουργεί εύλογες προσδοκίες και για την επόμενη χρονιά. Αφενός η πανδημία ενίσχυσε τη ζήτηση για προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφετέρου η μειωμένη παραγωγή της Ιταλίας άνοιξε αγορές και δημιούργησε… κενό στα ράφια της αγοράς, που κατέλαβε η ελληνική παραγωγή, παράγοντες καταλυτικοί για την εκτόξευση των εξαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε τιμές. Για την ακρίβεια, από την αρχή της σεζόν, και μέχρι τις 22 Μαΐου, οι αποστολές ακτινιδίων ανήλθαν σε 168.941 τόνους, έναντι 134.253 τόνων, αυξημένες κατά 25,8% σε σύγκριση με το την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της σεζόν 2017/2018 .

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών, Incofruit-Hellas, ουσιαστικά πρέπει να θεωρηθεί ως περαιωθείσα η εξαγωγική περίοδος των ακτινιδίων, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα αποθέματα είναι λίγα και θα συνεχιστεί με ελάχιστες ποσότητες η ικανοποίηση ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Επιπλέον, οι πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα για τις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων σε αυτές τις αγορές, τονώνουν το ενδιαφέρον των καλλιεργητών.